Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cancer nazal: simptome, diagnostic si optiuni de tratament

Cancer nazal: simptome, diagnostic si optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 aprilie 2023 Ultima actualizare: 18 aprilie 2023

Cancerul nazal este atunci cand exista celule canceroase in cavitatea nazala (nas) sau in cavitatea sinusala (in jurul nasului). Cancerul cavitatii nazale si al sinusurilor este rar. Sinusurile sunt spatii mici, goale, situate in jurul nasului. Aceste spatii sunt captusite cu celule care produc mucus, care, la randul sau, impiedica uscarea nasului. Cavitatea nazala, intre timp, este tunelul care se afla chiar in spatele nasului si prin care aerul trece in gat de fiecare data cand respiram.

Tipuri de cancer nazal

Exista diferite tipuri de cancer sinusal si paranazal, numite de celulele pe care le afecteaza, cum ar fi:

Cel mai frecvent tip de cancer sinusal si al cavitatii nazale este carcinomul cu celule scuamoase. Acest tip de cancer se formeaza in celulele scuamoase (celule subtiri, plate) care aliniaza interiorul sinusurilor si cavitatea nazala. Alte tipuri de cancer ale sinusurilor si cavitatii nazale includ:

Melanomul: Cancerul care incepe in celule numite melanocite, care sunt celule care dau pielii culoarea sa naturala.
Sarcom: Cancerul care incepe intr-un muschi sau tesut conjunctiv.
Papiloma inversata: Tumori benigne care se formeaza in interiorul nasului. Un numar mic dintre acestea se transforma in cancer.
Granuloamele mediane: Cancer al tesuturilor de la mijlocul fetei. De ce apare cancerul nazal?

Expunerea la anumite substante chimice sau praf la locul de munca poate creste riscul de a dezvolta cancer al sinusurilor si cavitatii nazale. Varsta si sexul influenteaza, de asemenea. Acest tip de cancer este mai frecvent in randul barbatilor dupa varsta de 40 de ani. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc semnificativ pentru acest tip de cancer si alte tipuri de cancer.

Ce este stadializarea si cum se face?

Stadializarea este o modalitate de a afla cat de mult s-a raspandit cancerul in corpul dumneavoastra. Medicul va face unele teste pentru a determina stadiul cancerului dumneavoastra. Aceste teste pot fi:

Examen fizic: Acesta este un examen general pentru a examina corpul si a vorbi despre problemele de sanatate din trecut.
Imagistica: Testele de radiologie pot privi in interiorul corpului pentru a vedea daca cancerul s-a raspandit.
Proceduri: Procedurile sunt utilizate pentru a obtine o biopsie a zonei anormale. Nasoscopia: O nazoscopie este o procedura care utilizeaza un tub subtire, luminat cu o camera pentru a privi in interiorul nasului. O biopsie poate fi efectuata daca se gaseste tesut anormal. Laringoscopia: O laringoscopie utilizeaza un tub subtire, luminat cu o camera pentru a privi laringele si a detecta orice anomalii. Se poate face o biopsie daca este necesar.
Tipul de biopsie utilizat va depinde de adancimea tumorii/zonei anormale.

Cancerul nazal si sinusal se raspandeste in alte parti ale corpului prin tesuturi, sisteme limfatice si sanguine. Stadializarea cancerului nazal si sinusal este descrisa de la stadiile 0 (numite si carcinom in situ) pana la 4. Chirurgia poate fi utilizata pentru a trata cancerul nazal sau sinusal. Procedura depinde de mai multi factori, cum ar fi localizarea tumorii si dimensiunea acesteia.

Simptome ale cancerului nazal

In stadiile incipiente ale bolii, in general, nu exista simptome, insa acestea pot aparea pe masura ce tumora creste. Aceste simptome pot include:

Sinusuri blocate care nu se curata
Dureri de cap
Sangerari nazale
Durere in interiorul nasului care nu se vindeca
Amorteala sau furnicaturi pe fata
Umflarea sau alte probleme oculare, cum ar fi vederea dubla sau ochii indreptati in directii diferite
Durere la nivelul dintilor superiori, dinti slabiti sau proteze dentare care nu se mai potrivesc bine
Durere sau presiune in ureche

Deoarece unele dintre simptomele cauzate de acest tip de tumoare in nas coincid cu cele care provoaca unele patologii benigne, cum ar fi sinuzita, in unele cazuri diagnosticul tumorii se face in stadii avansate ale dezvoltarii sale. Este posibil sa nu existe simptome la inceputul bolii si apoi sa apara simptome similare cu cele ce apar in cazul unei infectii, de exemplu.  

Diagnosticul cancerului nazal incepe de obicei cu o examinare fizica a nasului si a gatului de catre un medic sau un specialist ORL (otorinolaringolog). Pot fi efectuate teste suplimentare, cum ar fi tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), biopsia (prelevarea de tesut pentru examinare microscopica) sau examinarea endoscopica (utilizarea unui tub subtire cu o camera video pentru a examina interiorul nasului si al gatului). In plus fata de examinarea fizica, in special a nasului, fetei si gatului, medicul poate recomanda efectuarea de radiografii sau alte studii imagistice ale capului, gatului si pieptului. De asemenea, poate preleva o biopsie.

Tratament pentru cancer nazal

Optiunile de tratament pentru cancerul nazal depind de stadiul in care se afla cancerul si de alti factori individuali, precum starea generala de sanatate a pacientului. Tratamentele posibile pot include:

Chirurgia - pentru a indeparta tumorile si/sau ganglionii limfatici afectati
Radioterapia - utilizarea radiatiei pentru a distruge celulele canceroase
Chimioterapia - administrarea de medicamente care ucid celulele canceroase
Imunoterapia - utilizarea sistemului imunitar al pacientului pentru a lupta impotriva celulelor canceroase
Terapia tintita - utilizarea unor medicamente care vizeaza direct anumite mutatii genetice specifice celulelor canceroase

Incidenta si mortalitatea cancerului nazal

Cele mai multe tumori care apar in sinusuri sunt avansate, iar ratele de vindecare sunt, in general, slabe (50%). Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de tumoare maligna a nasului si a sinusurilor (70-80%). Papiloamele sunt entitati diferite care au uneori degenerare maligna. Cancerele cresc in interiorul granitelor osoase ale sinusurilor paranazale si sunt adesea asimptomatice pana cand erodeaza si invadeaza structurile adiacente.

Implicarea nodala este rara. Desi metastazele pot aparea din cavitatea nazala si sinusuri, metastazele indepartate se gasesc la 20% pana la 40% dintre pacientii care nu raspund la tratament. Cu toate acestea, cele mai multe decese apar din recurenta locoregionala, care se datoreaza raspandirii directe a cancerului in zonele vitale ale craniului sau din boala recurenta locala rapida.

Cancerele sinusurilor maxilare sunt cele mai frecvente dintre toate cancerele sinusurilor paranazale. Sinusul etmoidal, vestibulul nazal si tumorile cavitatii nazale sunt mai putin frecvente, iar tumorile sinusale sphenoidale si frontale sunt rare. In general, tratamentul pentru cancerul nazal este o combinatie de mai multe dintre aceste optiuni. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile de tratament si sa alegeti cea mai buna optiune pentru situatia individuala.

Ce este hemul? Ce legatura exista intre aceasta structura si anumite tipuri de cancer

Este un compus chimic ce contine fier (Fe2+) atasat la o structura denumita porfirina care la randul sau se cupleaza cu alta proteina denumita globina formand hemoglobina, principalul component al hematiilor care are rol de transportor al oxigenului. In afara de hemoglobina, hemul intra si in componenta altor structuri din interiorul celulelor cum sunt citocromul P450 din celulele ficatului ,mioglobina din muschi, citocromii lantului respirator din mitocondrii si alte enzime.

Sinteza hemului in organismul uman are loc in toate celulele care au nucleu, dar 80-90% din hem este produs in precursorii globulelor rosii din maduva osoasa unde este utilizat pentru producerea hemoglobinei. Restul este produs in celulele hepatice ca diverse proteine continatoare de hem, in particular citocromul p450. Denumirea de porfirie provine de la cuvantul grecesc Porphyrus-purpura si se datoreaza culorii pe care o capata urina unui bolnav cu porfirie acuta (rosu inchis spre brun) lasata in contact cu lumina la temperatura ambientala.

Exista opt tipuri diferite de porfirii, corespunzatoae celor opt trepte de sinteza a hemului, datorate deficientei partiale a enzimelor care intervine in fiecare etapa a sintezei hemului. Aceste deficiente enzimatice duc la acumulrea si la excretia crescuta de precursori hemici (porfirine si/sau precursori ai acestora) formati in amonte de defectul enzimatic respectiv.

Tot ce vrei sa stii despre porfirie

Bibliografie:

Rare Diseases Clinical Research Network: "Porphyria Overview," "Treatment and Prevention," "Acute Intermittent Porphyria," "Frequently Asked Questions," "Frequently Asked Questions About the Porphyrias."

American Porphyria Foundation: "Porphyria Cutanea Tarda," "Congenital Erythropoietic Porphyria (CEP)," "Variegate Porphyria (VP)," "Hepatoerythropoietic Porphyria (HEP)," "ALAD-Deficiency Porphyria (ADP)," "About Porphyria," "Genetics," Finding a Doctor, "Support and Assistance."

 

Articole similare
Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale

Suplimentele alimentare contin vitamine si proteine care pot face foarte bine, de asemenea, pentru inima, ficat si muschi, precum si pentru imunitate. Dar atentie! Este foarte important sa stiti rol au acele suplimente, care este dozajul corect si daca exista contraindicatii in administrarea acestora.  

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul
Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive

Grapefruitul este o sursa excelenta de vitamina C si potasiu, dar contine si alte vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina B6, calciu si fier. Consumul regulat de grapefruit poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la reducerea riscului de boli de inima si la imbunatatirea functiei imunitare.

20 mai 2024
Edited 20 mai 2024
citește articolul
Tamarillo: fructul recomandat in carentele de vitamine Tamarillo: fructul recomandat in carentele de vitamine

Tamarillo este cultivat in zone tropicale, cum ar fi Columbia si Brazilia, si este foarte bogat in calciu, magneziu, fosfor, fier si vitaminele A si C.

23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina