Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Curcumin: Un antioxidant puternic, cum trebuie folosit, contraindicatii

Curcumin: Un antioxidant puternic, cum trebuie folosit, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 februarie 2024 Ultima actualizare: 22 februarie 2024

Curcuminul este un compus natural activ gasit in rizomul plantei Curcuma longa, familie din care face parte si turmericul. Curcuminul este responsabil pentru culoarea galbena intensa a turmericului si este considerat principala substanta bioactiva din aceasta planta. Este un polifenol cu proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene si anticanceroase. Deoarece este un puternic antioxidant, curcumin poate ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Aceasta proprietate antioxidanta poate contribui la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, cancerul si bolile neurodegenerative.

Curcumin este folosit pe scara larga in India, in curry. Este utilizat in Japonia ca ceai, in Thailanda in produse cosmetice sau in China ca si colorant, si este in prezent studiat pe scara larga in stiinta si medicina pentru efectele sale benefice. Curcumin actioneaza la scara celulara in inflamatie, aproape ca un ibuprofen natural si reduce efectele osteoartritei.

Care sunt beneficiile oferite de curcumin

Actiunea antiinflamatoare oferita de curcumin

Curcuminul are proprietati antiinflamatorii puternice si poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism prin inhibarea factorilor proinflamatori si a enzimelor implicate in procesul inflamator. Aceasta poate fi utila in gestionarea afectiunilor inflamatorii cronice, cum ar fi artrita, boala inflamatorie intestinala si afectiunile autoimune.

Protectie pentru sanatatea creierului

Curcuminul a fost asociat cu beneficii pentru sanatatea creierului. Se crede ca poate sprijini functia cognitiva, poate imbunatati memoria si atentia, si poate proteja impotriva afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si boala Parkinson.

Sustinerea sanatatii inimii

Studiile sugereaza ca poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rau"), poate preveni formarea cheagurilor de sange, poate imbunatati functia endoteliala (celulele interioare ale vaselor de sange) si poate reduce inflamatia asociata cu bolile de inima.

Potential anticancerigen

Curcuminul a fost studiat pentru efectele sale anticancerigene potentiale. Se crede ca poate inhiba cresterea celulelor canceroase, poate induce apoptoza (moartea celulara programata) in celulele canceroase si poate reduce inflamatia asociata cu dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, cercetarile sunt in continuare in desfasurare pentru a intelege mai bine rolul. Curcuminul a fost asociat cu beneficii pentru sanatatea inimii, gestionarea diabetului, sustinerea sanatatii articulatiilor si ameliorarea simptomelor sindromului metabolic.

Curcumin este bogat in polifenoli

Curcumin contine polifenoli, molecule care actioneaza in combaterea inflamatiei si a oxidarii, reducand efectele unor boli precum artrita, anxietatea, precum si diminuand nivelurile crescute de grasimi din sange sau sindromul metabolic. Inflamatia a fost identificata in dezvoltarea altor boli precum Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla, epilepsie sau cancer. De asemenea, are efecte pozitive asupra persoanelor fara nicio boala diagnosticata, cum ar fi cresterea performantei fizice, concentrarea si scaderea stresului.

Combaterea osteoartritei

Mai multe studii au raportat efectele pozitive ale curcuminului asupra osteoartritei, o patologie asociata inflamatiei, care degradeaza cartilajul articulatiilor, in principal datorita imbatranirii sau supraponderabilitatii. Aceasta boala are mai multe optiuni terapeutice, dar genereaza destul de multe reactii adverse. Dovezile stiintifice au aratat ca un tratament zilnic cu curcumin de un gram, timp de 8 pana la 12 saptamani, reduce simptomele osteoartritei si are un efect asemanator ibuprofenului asupra reducerii simptomelor.

Eficient in ameliorarea durerii musculare

Curcumin atenueaza durerile musculare dupa exercitii fizice si imbunatateste recuperarea si performanta la persoanele active. Inflamatia sistemica a fost asociata cu multe afectiuni care afecteaza diverse sisteme, una dintre ele este sindromul metabolic, care include rezistenta la insulina, hiperglicemie, hipertensiune arteriala, colesterol LDL crescut, niveluri ridicate de trigliceride si obezitate. In acest caz, curcumin imbunatateste sensibilitatea la insulina, reduce generarea de tesut adipos (grasime) si scade tensiunea arteriala ridicata.

Reduce valorile trigliceridelor

Pe de alta parte, studii la adulti sanatosi intre 40 si 60 de ani carora li s-a administrat o doza zilnica de 80 mg de curcumin, au redus nivelul trigliceridelor si o scadere a amilazei salivare, o enzima care functioneaza ca un biomarker al stresului. De asemenea, a fost observata o scadere a placilor beta amiloide, un marker de varsta, precum si o crestere a enzimelor antioxidante din plasma sanguina.

Beneficii pentru dispozitie si atentie

La persoanele de peste 60 de ani, curcumin s-a dovedit ca imbunatateste semnificativ starea de spirit, atentia si rezultatele activitatilor de memorie in comparatie cu placebo si, potrivit unui studiu efectuat pe adulti cu obezitate, s-a observat ca acest compus are un potential efect anti-anxietate.

Utilizarea curcuminului

Curcuminul poate fi utilizat intr-o varietate de moduri, in functie de beneficiile dorite si de nevoile individuale. Suplimentele cu curcumin sunt o optiune populara pentru a beneficia de proprietatile sale. Acestea pot fi luate oral sub forma de capsule, tablete sau pulberi. Este important sa urmati instructiunile de dozare de pe ambalaj si, in caz de indoiala, sa consultati un medic sau un specialist in domeniul sanatatii pentru a obtine informatii specifice privind doza potrivita pentru dvs.

Pulberea de turmeric contine curcumin si poate fi adaugata in diferite retete culinare. Poate fi utilizata pentru a condimenta mancaruri, cum ar fi curry-uri, supe, orez sau legume. De asemenea, puteti adauga turmeric in smoothie-uri sau bauturi calde pentru a beneficia de curcumin.

Unele creme, unguente sau geluri topic pot contine curcumin ca ingredient activ. Acestea pot fi aplicate local pentru a reduce inflamatia sau pentru a trata afectiuni ale pielii. Este important sa urmati instructiunile de utilizare si sa verificati cu un medic sau cu un specialist in domeniul sanatatii daca acest tip de preparat este potrivit pentru dvs.

In afara de suplimente, puteti beneficia de curcumin prin consumul alimentelor bogate in turmeric, cum ar fi curry-urile indiene, orezul cu turmeric sau ceaiul din turmeric. Este important de mentionat ca concentratia de curcumin in alimente este relativ mica, deci utilizarea de suplimente sau extracte concentrate poate fi necesara pentru a obtine o doza mai mare.

 

Contraindicatii

Curcuminul este considerat in general sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cand este utilizat in cantitati normale si moderate ca parte a dietei alimentare. Cu toate acestea, in unele cazuri, curcuminul poate avea contraindicatii si poate interactiona cu anumite conditii medicale sau medicamente. Astfel, poate stimula secretia bilei si poate fi contraindicat in cazul persoanelor care au calculi biliari sau care prezinta o predispozitie la formarea acestora. Utilizarea curcuminului in aceste cazuri poate cauza colici biliare sau poate bloca caile biliare.

De asemenea, poate subtia sangele si poate inhiba agregarea plachetara. Daca luati medicamente anticoagulante (cum ar fi warfarina) sau aveti probleme de coagulare a sangelui, utilizarea curcuminului poate creste riscul de sangerare excesiva.

Unele persoane pot prezenta alergii sau intolerante la curcumin sau la componente din turmeric. In aceste cazuri, utilizarea curcuminului poate provoca reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate, mancarime sau dificultati respiratorii. Curcuminul poate interactiona cu anumite medicamente si poate interfera cu absorbtia si metabolismul altor medicamente. Femeile insarcinate nu trebuie sa consume curcumin. Curcuminul are o biodisponibilitate scazuta, ceea ce inseamna ca este absorbit si eliminat rapid de organism. Pentru a i se spori biodisponibilitatea, pot fi utilizate tehnici speciale de administrare, cum ar fi combinarea cu piper negru sau utilizarea de suplimente cu curcumin lipozomal.

Ce este turmericul si cum trebuie folosit?

Turmericul se cultiva in India de aproape 5.000 de ani si inca este considerata o planta sfanta. In templele indiene inca se amesteca pudra de turmeric cu alte substante pe care oamenii o folosesc pentru a aseza un semn in frunte. In Europa se pare ca a fost adusa pentru prima oara in Evul Mediu, de catre negutatori arabi, iar primul european care a descris-o a fost Marco Polo. Planta se mai gaseste si in sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Dar speciile cu importanta terapeutica se gasesc doar in India si de acolo se importa fie in forma de pudra fie in alte forme pentru diferite terapii.

Cand vorbim practic de turmeric beneficii sau curcuma beneficii trebuie sa avem in vedere faptul ca planta mai apare in nomenclatorul universal si sub titulatura de kurkuma. Desi curcuma condiment este mai cunoscut, pentru multi oameni conceptul de turmeric curcuma le vorbeste de acelasi lucru cand in realitate lucrurile nu stau mereu asa.

Curcuma este o planta erbacee de 60 – 90 cm inaltime, cu frunze lungi, lanceolate, de culoare verde deschis. Florile alb galbui apar pe o tija cu aspect de spic. In varful spicului bratele de culoare alba sau alb roz dau impresia unei flori mari cu multe petale. Se inmulteste prin replantarea rizomilor. Tot din rizomi, prin fierbere si macinare, se produce faina de turmeric, condimentul care poarta numele plantei, o pudra galben-portocalie cu gust iute-amarui, aromatic. Turmericul este unul dintre condimentele esentiale din amestecul de curry.

 

Bibliografie:

Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;

Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat. 1993;

Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008;

Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; 

Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;

Articole similare
Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam

Sistemul digestiv are practic rolul de a transforma mecanic si chimic prin masticatie si procesele digestive materia prima din diferite alimente in vitamine, minerale, nutrienti si alte substante necesare pentru supravietuire si eliminarea susbstantelor toxice din organism. Procesul cheie sau primul nivel al acestui sistem este digestia.

24 iulie 2024
Edited 24 iulie 2024
citește articolul
9 beneficii ale argintului coloidal pentru sanatate 9 beneficii ale argintului coloidal pentru sanatate

S-a dovedit clinic ca argintul coloidal este eficient in lupta împotriva bronșitei și pneumoniei atunci când este ingerat, dar este si mai eficient atunci când este utilizat ca si ingredient principal in cadrul unor solutii de tip aerosoli. Practic particulele de argint si ionii de argint au contact direct cu germenii aflați în plămâni, cei care cauzează bronșita sau pneumonia.

6 aprilie 2020
Edited 14 mai 2024
citește articolul
Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

27 martie 2020
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina