Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Eritemul infectios: cauze, simptome, tratament

Eritemul infectios: cauze, simptome, tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 februarie 2023

Eritemul infectios, cunoscut si ca boala obrajilor palmuiti, este definit de aparitia unui proces usor exantematos (roseata maculara difuza in piele), foarte frecvent la varsta pediatrica. Afectiunea apare sub forma de focare epidemice in timpul scolii, afectand atat baietii, cat si fetele. De asemenea, apare in adolescenta si mai rar la maturitate.  Eritemul infectios are o mare asemanare cu rujeola, rubeola, alte infectii virale si reactii medicamentoase. Artrita reumatoida juvenila si lupus eritematos sunt principalele boli care trebuie excluse la copiii mai mari. Diagnosticul este de obicei clinic, suspectat la pacientii care prezinta o eruptie malara eritematoasa cu palor perioral ("obraz palmuit"). Ulterior, apare o eruptie cutanata in trunchi si extremitati. Boala este autolimitativa si nu are un tratament specific, cu toate acestea, complicatiile pot aparea din cauza tropismului viral al precursorilor eritrocitelor. Pacientii cu hemoglobinopatii pot prezenta o criza aplastica, in timp ce cei imunocompromisi pot avea o infectie cronica care produce aplazie pura a eritrocitelor.

Cauze ale eritemului infectios

Boala obrajilor palmuiti poate fi transmisa transplacental si uneori provoaca moartea fetala sau anemie fetala severa cu edem generalizat (hidrops fetalis). Cu toate acestea, aproximativ jumatate dintre femeile gravide sunt imune, din cauza infectiei anterioare. Riscul de nastere a unui copil mort este de 2-6% dupa infectia materna, cu un risc maxim in prima jumatate a sarcinii. Eritemul infectios este o boala virala cauzata de parvovirusul B19, iar o femeie insarcinata care are acest parvovirus poate transmite virusul fatului. Principala tinta a acestui virus vizeaza celulele eritropoietice (precursori ai celulelor rosii din sange), care apartin maduvei osoase. Virusul distruge aceste celule atunci cand se afla in faza de diviziune si, astfel, le modifica sinteza. Prin urmare, cantitatea de celule sanguine din plasma persoanei infectate scade.

Afectiunea se transmite pe cale aerogena, atunci cand saliva si secretiile respiratorii se raspandesc. Cel mai mare risc de transmitere este atunci cand pacientul simte ca ”are doar o raceala si/sau febra”, dar si inainte de a aparea eruptiile cutanate, umflaturile si durerile articulare.Parvovirusul B19 provoaca suprimarea tranzitorie a eritropoiezei, care este usoara si asimptomatica, cu exceptia copiilor cu hemoglobinopatii de baza sau alte tulburari eritrocitare.

Pacienti cu risc de eritem

La persoanele cu boli hemolitice cronice, infectia poate produce o intrerupere tranzitorie a formarii celulelor rosii din sange si o scadere brusca a hemoglobinei serice, care adesea forteaza transfuziile. La persoanele cu afectarea sistemului imunitar (leucemii tratati cu chimioterapie, SIDA), exista un risc ridicat de a avea o infectie cronica, cu o scadere semnificativa a sangelui si a celulelor imune din cauza productiei insuficiente in maduva osoasa. Infectia fetala cu acest virus a dus, in unele cazuri, la moartea intrauterina in contextul unei infectii materne.

Simptome ale eritemului

Perioada de incubatie este de 4 pana la 14 zile. Manifestarile initiale tipice sunt simptome pseudoripale nespecifice (de exemplu, febrile, usor disconfort general). Cateva zile mai tarziu, apare un eritem confluent, pe obraji (aspectul de "obraz palmuit") si o exantema simetrica, care este mai vizibila pe brate, picioare si trunchi. In general, eruptia cutanata si toata boala dureaza 5 pana la 10 zile. Cu toate acestea, eruptia cutanata poate reaparea timp de cateva saptamani, exacerbata de lumina soarelui, exercitii fizice, caldura, febra, sau stres emotional. La adulti, uneori provoaca dureri articulare usoare si umflaturi (artrita neeroziva) care pot persista sau reaparea timp de saptamani sau luni. Simptomeꓽ

Eritem (roseata a pielii)
Dureri articulare si inflamatie: Acestea sunt foarte frecvente la adulti si adolescenti, cu o frecventa mai mare la femei. Afecteaza in principal articulatiile mari (incheieturi, maini, genunchi si glezne)
Crize imunocitopenice anemice si tranzitorii: Scaderea brusca a nivelului sanguin si a celulelor imunologice din plasma sanguina, ducand la anemie si o tendinta de a suferi infectii grave din cauza pierderii apararii organismului, aparand la subiectii imunocompromisi sau cu boli hemolitice cronice
Edem generalizat: La fat.
Dureri abdominale.
Guturai
Febra
Prurit (mancarimi)
Durere in gat
Durere de cap

Cum este diagnosticat eritemul infectios?

Diagnosticul eritemului infectios se face prin observarea clinica a eruptiei cutanate, excluzand alte procese. In laborator, nu exista date de diagnostic fiabile pentru acest virus, desi, ca referinta, se masoara nivelurile de anticorpi din sange. O alta metoda eficienta de diagnosticare este utilizarea metodelor de detectare a particulelor virale sau a ADN-ului parvovirusului B19.

Eritemul infectios are o mare asemanare cu rujeola, rubeola, alte infectii virale si reactii medicamentoase. Artrita reumatoida juvenila si lupus eritematos sunt principalele boli care trebuie excluse la copiii mai mari.

Aparitia si modelul de raspandire a eruptiei cutanate sunt singurele caracteristici de diagnostic. Cu toate acestea, unele enterovirusuri pot provoca exanteme similare. Rubeola poate fi exclusa prin teste serologice, iar un istoric de expunere este, de asemenea, util. Testele serologice nu sunt necesare la copiii sanatosi, insa la copiii cu o hemoglobinopatie cunoscuta sau o stare imunocompromisa, se pot efectua si alte teste.

Tratament pentru eritem infectios

Deoarece afectiunea este provocata de un virus, aceasta nu se poate trata cu antibiotice, in ciuda faptului ca despre acestea se cunoaste faptul ca ucid bacteriile. In unele situatii, boala se vindeca de la sine, in decurs de cateva saptamani, nefiind necesar niciun tratament medicamentos. Pentru scaderea febrei se poate recomanda un antitermic, precum paracetamolul, iar daca exista prurit (mancarimi), se pot utiliza creme sau unguente cu rol in ameliorarea acestei simptomatologii. Poate dura pana la 3 saptamani pana la eliminarea virusului, iar in tot acest timp, pacientul trebuie sa isi refaca forta prin odihna. In cazul copiilor, acestia pot fi ajutati prin hidratare corespunzatoare cu lichide.

Intrucat afectiunea este una contagioasa, se va evita contactul cu persoanele care au eritem infectios, insa ideal ar fi sa se evite toti cei care isi sufla nasul, tusesc sau stranuta. Un pacient care a facut boala se imunizeaza pe viata, adica nu va mai avea riscul de a avea din nou patologia, chiar daca va avea contact cu parvovirusul B19.

Nu exista un tratament antiviral specific. In cele mai multe cazuri, nu este nevoie de tratament. Daca febra este mare sau copilul se plange de dureri articulare sau edem dureros, pot fi administrate analgezice nesteroidiene si / sau antiinflamatoare. Copiii cu aplazie eritrocitara (alterarea productiei de celule rosii din sange) indusa de parvovirusul B12 vor necesita transfuzii si masuri de sprijin pana cand starea sangelui s-a stabilizat.

Ce tratament implica diagnosticul de lupus eritematos cronic

Tratamentul constă în aplicarea unui dermatocorticoid topic sau inhibator de calcineurina (tacrolimus, pimecrolimus). Pentru leziuni superficiale se pot administra injecţii cu corticoizi. O perioada se mai prescriu totodata si retinoizi (acitretin în cazul leziunilor hiperkeratozice), corticoterapie generală (mai ales atunci când există o rezistenţă la antimalarice) sau talidomida. În perioada însorită, datorită fotosensibilităţii crescute, pacienţii trebuie să se ferească de razele directe ale soarelui, să utilizeze creme cu factor de protecţie ridicat şi pălării cu boruri largi. Se mai poate administra un supliment de betacaroten ( 75-250 mg/zi ) pentru efectul său antiactinic.

Lupusul eritematos sistemic este o boală multisistemică severă, cu manifestări clinice multiple: febră în 90% dintre cazuri, leziuni cutanate în special la 85 % dintre cazuri, tulburări ale sistemului nervos central cu crize convulsive sau afectarea organică a creierului, psihoze,dureri articulare, oboseală cronică, scădere în greutate, artrită şi artralgii în 80% dintre cazuri, dureri abdominale datorate arteritei si peritonitei sterile, hepatomegalie, miopatie, splenomegalie, limfadenopatie, afectare renală, nefropatie lupică, cardiacă (pericardită în 20 % dintre cazuri), hematologică (anemie, trombocitopenie, leucopenie şi limfopenie) şi pulmonară (pleurită).

Leziunile cutanate sunt reprezentate de erupţia tipică în formă de fluture, care se localizează pe faţă, dar pot fi prezente şi leziuni papuloase eritematoase, urticarie, plăci eritemato-scuamoase sau plăci discoid, ca şi în lupusul eritematos cronic, eritem palmar, telangiectazii periunghiale, leziuni cu aspect de degeratură care apar în sezonul rece la nivelul degetelor şi urechilor (forma numită chilblain lupus), fenomenul Raynaud (degete reci, cianotice), purpură palpabilă la nivelul membrelor inferioare (vasculită), ulceraţii, tromboflebite profunde. Pacienţii mai pot prezenta alopecie difuză necicatricială sau ulceraţii orale şi nazofaringiene nedureroase.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...