Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Melanonichia: De ce apare aceasta afectiune, cum o putem preveni, tipuri de tratament

Melanonichia: De ce apare aceasta afectiune, cum o putem preveni, tipuri de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 februarie 2025 Ultima actualizare: 27 februarie 2025

Melanonichia se manifesta prin coloratia inchisa, bruna sau neagra, a unghiei si se clasifica in doua tipuri principale: melanonichia difuza si melanonichia longitudinala. Cauza cea mai grava a acestei conditii este melanomul subunghial, dar exista si alte surse posibile precum traumatisme psihologice, boli sistemice, inflamatii, infectii fungice, reactii la medicamente sau hiperplazii benigne ale melanocitelor, cum ar fi nevii si lentigo. De obicei, melanonichia psihologica apare mai frecvent la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare si devine mai comuna odata cu inaintarea in varsta. Aceasta se caracterizeaza prin multiple benzi longitudinale, fiecare avand o pigmentatie slaba. 

Melanomul subunghial este indicat de prezenta unei singure benzi longitudinale. Severitatea si riscurile pentru sanatate asociate cu melanonichia variaza in functie de cauza subiacenta, cele legate de melanomul subunghial fiind deosebit de serioase, cu rate de supravietuire de 30% la 5 ani si doar 13% la 10 ani. Pentru melanonichia cauzata de afectiuni sistemice sau dermatologice, tratamentul conditiei primare este esential. Daca este indusa de medicamente, se recomanda intreruperea tratamentului cu acestea. In cazurile in care se suspecteaza melanomul in situ, se poate opta pentru excizia completa sau pentru microchirurgia Mohs. In situatii de melanom invaziv, poate fi necesara amputarea falangei afectate, iar in cazurile avansate de melanom, prognosticul devine nefavorabil.

Simptomele melanomului unghial sau melanonichiei

Melanomul unghial se poate manifesta prin schimbari in culoare, marime sau forma benzi de pigment. De asemenea, poate fi insotit de durere sau de ulceratii in zona afectata. Este esential sa se observe orice modificari ale aspectului unghiei, deoarece acestea pot indica o problema medicala grava.

Cauze si factori de risc ai melanonichiei

Melanonichia este o afectiune caracterizata prin aparitia unor benzi pigmentate pe unghii. Aceasta poate fi cauzata de o varietate de factori care pot fi clasificati in mai multe categorii: hiperplazice, psihologice, locale si regionale, sistemice, dermatologice si farmacologice.

fata_cu_rozaceefata_cu_rozacee
  •  Cauze hiperplazice - Hiperplazia poate duce la melanochie prin dezvoltarea unor afectiuni precum melanomul, lentigo si nevi melanocitici. Acestea sunt responsabile pentru aparitia benzii pigmentare cu o latime de peste 3 mm in mai mult de jumatate dintre cazuri.
  • Cauze psihologice - Stresul psihologic, sarcina si melanochia rasiala sunt factori ce pot determina aparitia melanochiei. Sarcina poate provoca benzi multiple, iar melanochia rasiala este frecventa la africani, hispanici, indieni si japonezi.
  • Cauze locale si regionale - Traumele locale, cum ar fi pantofii stramti, onicotilomania (obiceiul de a roade unghiile), intepaturile de insecte, sindromul de tunel carpian, corpurile straine subunghiale si expunerea la radioterapie sau lumina ultravioleta, pot duce la hiperpigmentare postinflamatorie, cauzand melanochie.
  • Cauze sistemice - Afectiunile sistemice ce pot provoca melanochie includ boala Addison, sindromul Cushing, sindromul Nelson, hipertiroidismul, hemosideroza, hiperbilirubinemia, alcaptonuria, porfiria, infectia HIV, boala grefa versus gazda, malnutritia si deficitul de vitamina B12.
  • Cauze dermatologice - Afectiunile dermatologice ce contribuie la melanochie sunt psoriazisul, lichen planus, radiodermita cronica, sclerodermia, lupusul eritematos, infectiile fungice unghiale, carcinomul bazocelular, boala Bowen, histiocitomul fibros subunghial, lichen striat si chisturile mucoase.
  • Cauze farmacologice - Anumite medicamente pot induce melanochie. Printre acestea se numara bleomicina, busulfanul, ciclofosfamida, dacarbazina, danuorubicina, doxorubicina, etoposida, 5-fluorouracilul, hidroxiureea, metotrexatul, arsenicul, clorochina, ciclinele, fluconazolul, sarurile de aur, ibuprofenul, ketoconazolul, minociclina, fenitoina, fenotiazinele, psoralenul, mercurul, lamivudina, tetraciclina, steroizii, sulfonamidele, timololul si zidovudina.
  • Melanonichia si semnificatia clinica - Aceasta pigmentare poate creste atat in numar, cat si in latime odata cu inaintarea in varsta si este, de cele mai multe ori, asimptomatica.
  • Examenul fizic - Pe langa observatia vizuala a unghiei, care poate arata o decolorare difuza sau localizata longitudinal, rareori pot aparea benzi transversale. Afectarea poate fi limitata la un singur deget sau poate include mai multe.

Elemente care pot influenta etiologia acestei afectiuni

Exista mai multi factori care pot indica o posibila etiologie maligna a melanonichiei:

ten_rozaceeten_rozacee

●          Varsta avansata, cu o incidenta mai mare in decada a saptea a vietii.

●          Prezenta unei benzi maro-negre cu o latime de peste 3 mm.

●          Schimbari in morfologia benzii.

●          Afectarea frecventa a policelui in comparatie cu halucele.

●          Extinderea pigmentului dincolo de unghie, afectand matricea, patul unghial, cuticula sau faldurile laterale.

●          Un istoric medical familial de melanonichie.

Aceasta conditie poate varia de la o problema estetica minora la un semnal de alarma pentru conditii medicale serioase. Orice schimbare vizibila a unghiei trebuie evaluata de un specialist pentru a exclude posibilitatea unei afectiuni maligne.

Tratament pentru melanonichia

Melanonichia necesita o abordare atenta in diagnostic si tratament. Daca este cauzata de afectiuni sistemice sau dermatologice, primul pas este tratamentul acestor conditii subiacente. In situatii unde melanonichia este rezultatul administrarii anumitor medicamente, se poate lua in considerare intreruperea acestora, cu conditia ca aceste medicamente sa nu fie esentiale pentru sanatatea pacientului. Astfel, in multe cazuri, pigmentarea excesiva a unghiilor se va atenua sau chiar disparea. In cazurile severe, cum ar fi melanonichia cauzata de un melanom malign, tratamentul devine mai invaziv. Pentru melanomul in situ, se opteaza adesea pentru excizia completa a aparatului unghial sau pentru chirurgia micrografica Mohs, care permite indepartarea precisa a tesuturilor afectate cu conservarea maxima a tesutului sanatos inconjurator. In cazul melanomului invaziv, tratamentul poate sa includa chiar amputatia falangei distale.

Pacientii cu melanonichie longitudinala idiopatica, care opteaza impotriva biopsiei, trebuie supravegheati atent si evaluati periodic, ideal la fiecare trei luni. In aceste sesiuni de evaluare, se poate folosi un dermatoscop pentru a distinge intre formele benigne si cele maligne ale conditiei. Daca sunt detectate modificari care sugereaza un melanom si suspiciunea este ridicata, biopsia devine esentiala pentru a confirma diagnosticul. Chirurgia, desi eficienta, poate avea ca complicatie principala distrofia unghiei. Desi majoritatea cazurilor de melanonichie sunt benigne si nu prezinta un risc semnificativ de mortalitate sau morbiditate, melanomul asociat are un prognostic mai rezervat. Tratamentul prompt si adecvat al oricarei forme de melanonichie este foarte important pentru gestionarea eficienta a riscurilor si pentru mentinerea sanatatii pacientulu

Bibliografie:

Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023; 

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2021;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Articole similare
Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta

Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie.

27 martie 2023
citește articolul
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Cancerul pulmonar: cauze, forme ale bolii si tratament Cancerul pulmonar: cauze, forme ale bolii si tratament

Cancerul pulmonar este un tip frecvent intalnit de cancer, acesta fiind cauzat de celulele daunatoare din plamani care incep sa creasca necontrolat. Printre cele mai intalnite tratamente ale acestui tip de cancer se numara interventiile chirurgicale, chimioterapia, radiatiile, dar si imunoterapia.

18 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.