Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Bacitracina, un antibiotic eficient pentru infectiile cutanate. Ce trebuie sa stii

Bacitracina, un antibiotic eficient pentru infectiile cutanate. Ce trebuie sa stii

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 28 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 28 noiembrie 2024

Bacitracina este un antibiotic polipeptidic utilizat pentru a preveni si trata infectiile pielii minore, cum ar fi taieturile, zgarieturile si arsurile. Acesta actioneaza prin inhibarea sintezei peretelui celular bacterian. Bacitracina actioneaza in principal impotriva germenilor Gram-pozitivi, cum ar fi streptococii beta-hemolitici, stafilococii, Clostridium, Corynebacterium diphtheriae si Treponema pallidum, precum si a unor germeni Gram-negativi, cum ar fi Neisseria si Haemophilus influenzae. Este utilizata in principal sub forma de unguent si este disponibila fara prescriptie medicala.

Pentru utilizare, bacitracina trebuie aplicata pe piele, de obicei de una pana la trei ori pe zi. Este important sa urmati instructiunile de pe ambalaj sau cele furnizate de medicul dumneavoastra pentru a asigura utilizarea corecta. Evitati contactul cu ochii, nasul sau gura si nu inghititi produsul. Desi este eficienta in tratarea leziunilor minore ale pielii, bacitracina nu ar trebui utilizata pentru rani adanci, arsuri severe sau alte leziuni care pot necesita un tratament mai complex. Daca simptomele persista sau se inrautatesc, trebuie sa consultati medicul. Inainte de utilizare, este important sa informati medicul sau farmacistul despre alergii, medicamente sau suplimente pe care le luati si despre starea dumneavoastra de sanatate. Unele reactii adverse posibile includ mancarime, eczema, urticarie si dificultati de respiratie sau inghitire. Daca aveti aceste simptome sau orice alte probleme neobisnuite in timpul utilizarii bacitracinei, trebuie sa contactati medicul dumneavoastra sau sa cautati asistenta medicala de urgenta.

 

Cum se utilizeaza bacitracina. Mecanism de actiune

Bacitracina este un antibiotic descoperit in 1943 de Johnson, Anker si Melenev din tulpina Tracey I de Bacillus subtilis. Bacitracina comerciala provine de la B. subtilis var. licheniformis si este un amestec de polipeptide cu greutate moleculara de aproximativ 1460, avand o potenta de aproximativ 40 pana la 50 de unitati/mg. Mecanismul de actiune al bacitracinei consta in formarea unui complex cu pirofosfatul de izoprenil C55, o componenta a peretelui celular bacterian. Aceasta interactiune afecteaza transferul de polizaharide, peptidoglicani si lipopolizaharide catre peretele celular in crestere, compromitand formarea acestuia.

Spectrul de activitate in vitro al bacitracinei este indreptat in principal impotriva bacteriilor gram-pozitive, precum stafilococi, streptococi, corynebacterii si clostridii. Rezistenta la bacitracina este rar intalnita, desi s-au raportat situatii de rezistenta in cazul Stafilococului Auriu. 

Bacitracina este folosita in principal in tratamentul topic, dar eficacitatea sa in studii clinice controlate a fost pusa sub semnul intrebarii. De exemplu, in cazul impetigo, unguentul de bacitracina a fost eficient in 80% dintre cazuri, insa vindecarea lenta s-a observat la o treime dintre pacientii tratati. Aceasta a fost mai putin eficienta in impetigo bulos, unde patru din sase pacienti au dezvoltat noi leziuni si au necesitat terapie sistemica cu eritromicina.

Bacitracina poate fi formulata impreuna cu alte antibiotice precum neomicina sau polimixina B pentru utilizarea topica. Desi acest medicament este utilizat pentru prevenirea infectiilor minore ale pielii cauzate de taieturi mici, zgarieturi sau arsuri, cu toate acestea, nu este eficient impotriva infectiilor cu virusuri sau ciuperci. Utilizarea necorespunzatoare a acestui antibiotic poate scadea eficacitatea sa. Pentru a utiliza corect unguentul de bacitracina, se recomanda spalarea si uscarea zonei afectate, aplicarea unei cantitati mici de unguent intr-un strat subtire de 1-3 ori pe zi, respectand instructiunile medicului sau farmacistului.

 

Precautii pentru bacitracina

Evitati contactul cu ochii, nasul si gura si spalati-va pe maini dupa aplicare. Daca observati efecte secundare neobisnuite, consultati medicul sau farmacistul. Inainte de utilizare, discutati cu medicul sau farmacistul despre alergii, istoric medical sau interventii chirurgicale recente. De asemenea, luati in considerare riscurile si beneficiile utilizarii in timpul sarcinii sau alaptarii. Interactiunile cu alte medicamente trebuie discutate cu medicul sau farmacistul, iar utilizarea corecta si consecventa a unguentului poate maximiza beneficiul terapeutic.

Reactii adverse

Toxicitatea asociata cu bacitracina este redusa. Cu toate acestea, pot aparea iritatii minore ale pielii. Exista inregistrari ale cazurilor rare de anafilaxie, reactie alergica severa, dupa administrarea topica a bacitracinei pe leziuni deschise. Aceste cazuri s-au observat la pacientii care au avut expuneri anterioare multiple la medicament.  In plus, anafilaxia a fost raportata rar in situatii in care bacitracina a fost utilizata in mod intraoperatoriu ca solutie de irigare sau in combinatie cu alte produse dupa rinoplastie. Aparent, accesul substantei in circulatia sanguina sistemica pare a fi necesar pentru ca anafilaxia sa se dezvolte in urma aplicarii externe. Exista, de asemenea, rapoarte rare de dermatita de contact alergica. Avand in vedere ca bacitracina si polimixina B sunt ambele derivate din specia Bacillus, exista posibilitatea unei reactivitati incrucisate intre acesti doi agenti. Este important sa monitorizati reactiile pielii si sa solicitati asistenta medicala daca apar simptome neobisnuite sau severe dupa utilizarea bacitracinei.

Sarcina si alaptare

In ceea ce priveste administrarea in timpul sarcinii, nu exista studii ample care sa investigheze utilizarea bacitracinei topice in timpul sarcinii sau alaptarii. Pana in prezent, nu exista dovezi care sa sugereze un risc crescut de efecte adverse asupra dezvoltarii fetale cauzat de utilizarea bacitracinei topice. In ceea ce priveste alaptarea, formele topice si oftalmice ale bacitracinei tind sa aiba o absorbtie minima prin piele si se considera a avea un risc scazut sugar. Totusi, cremele solubile in apa sau produsele de gel trebuie aplicate cu atentie pe zona mamara pentru a preveni expunerea sugarului la parafina minerala.

Contraindicatii

Bacitracina topica este contraindicata pentru persoanele cu hipersensibilitate la bacitracina sau la oricare dintre componentele sale. Pacientii cu hipersensibilitate la neomicina pot prezenta, de asemenea, sensibilitate la bacitracina. Utilizarea bacitracinei pe leziuni cauzate de infectii virale sau fungice poate creste riscul de dezvoltare a bacteriilor rezistente la medicamente. Este important sa consultati medicul inainte de a utiliza bacitracina topica, mai ales in cazul leziunilor grave precum arsurile, ranile adanci, ranile de punctie sau muscaturile de animale.

Utilizarea excesiva sau pe termen lung poate duce la infectii secundare. Bacitracina topica nu trebuie utilizata mai mult de sapte zile fara indicatia medicului. Orice imbunatatiri sau agravari ale starii ar trebui monitorizate, iar in cazul unei agravari, trebuie sa incetati utilizarea bacitracinei si sa consultati un medic pentru ingrijiri ulterioare. Bacitracina opreste raspandirea bacteriilor si poate fi utila in anumite situatii. Studiile au aratat ca acest antibiotic topic poate preveni infectiile, dar vor reduce doar minim riscul in comparatie cu antisepticele. Din cauza riscului de rezistenta la antibiotice, antisepticele sunt o alternativa buna la aceste antibiotice, desi bacitracina are proprietati benefice pentru unele infectii cutanate.

Cum te poate ajuta Bacitracina daca ai primit diagnostic de tricofitie

Cand vorbim de pecingine cauze exista un cumul de factori. Infectiile, traumatismele, locul de desfasurare a activitatii profesionale (agricultura, medicina veterinara), caldura excesiva (imbracamintea si incaltamintea care favorizeaza mediul umed si intretin caldura excesiva fara sa lase pielea sa respire) precum si utilizarea salilor de fitness sau a bazinelor de inot sunt factori favorizanti ce predispun la pecingine.

Cei mai expusi sunt cei cu sistemul imunitar compromis, si boala nu tine cont de sex sau tipul de piele. Practic, cei mai vulnerabili la a contacta boala numita pecingine sunt copiii, varstnicii si persoanele cu sistemul imunitar deficitar precum persoanele seropozitive, diabeticii sau persoanele care au iesit recent din covid. Boala este legata de sporii de ciuperci si acestia se raspandesc pe toate canalele. Prin aer, prin apa, prin pamant, contact direct sau indirect. Pe scurt, oamenii pot avea pecingine dupa contactul cu cineva care are infectia. Pentru a evita raspandirea infectiei, persoanele cu pecingine nu ar trebui sa imparta haine, prosoape, piepteni sau alte obiecte personale cu alte persoane si ar trebui sa evite locurile publice precum piscine, saune, saloane de masaj sau de bronzare.

REFERINTE:

Havlickova B, Czaika VA, Friedrich M. Epidemiological trends in skin mycoses worldwideexternal icon. Mycoses. 2008 Sep;

Crissey JT, Lang H, Parish LC. Manual of Medical Mycology, Blackwell Science, Cambridge 1995;

Wilson EK, Deweber K, Berry JW, Wilckens JH. Cutaneous infections in wrestlers. Sports Health 2013;

Pecci M, Comeau D, Chawla V. Skin conditions in the athlete. Am J Sports Med 2009;

Pickup TL, Adams BB. Prevalence of tinea pedis in professional and college soccer players versus non-athletes;

Kaplan W. Epidemiology and public health significance of ringworm in animals. Arch Dermatol. 1967 Oct;

Articole similare
Infectiile urinare – cauze, simptome, tratament Infectiile urinare – cauze, simptome, tratament

Anual, milioane de oameni sunt afectati de manifestarile neplacute ale unei infectii urinare, aceasta fiind o afectiune frecventa, mai ales in randul femeilor si al batranilor, cu un grad de recurenta foarte ridicat comparativ cu alte conditii medicale. Infectiile urinare se impart in doua categorii: superioare (pielonefrite) si inferioare (cistite, uretrite). Infectiile urinare se caracterizeaza prin cateva simptome specifice precum: senzatie de arsura sau usturime la urinare, nevoia frecventa de a urina si impresie constanta de vezica plina, urina tulbure, cu sediment si urat mirositoare, dureri de spate si in zona abdomenului inferior, febra, frisoane, greata si varsaturi.

 

25 aprilie 2025
Edited 25 aprilie 2025
citește articolul
Infectiile fungice ale pielii: simptome, preventie si tratament Infectiile fungice ale pielii: simptome, preventie si tratament

Cele mai frecvente infectii fungice ale pielii sunt cauzate de drojdii (cum ar fi Candida sau Malassezia furfur) sau dermatofite, cum ar fi Epidermophyton, Microsporum si Trichophyton. Multe dintre aceste ciuperci traiesc numai in stratul exterior al pielii (stratum corneum) si nu patrund in zone mai adanci. Persoanele obeze sunt mai predispuse de a avea aceste infectii, deoarece au un exces de pliuri ale pielii, mai ales daca pielea din interiorul unui pliu de piele devine iritata. 

30 decembrie 2024
Edited 30 decembrie 2024
citește articolul
Cum sa folosesti corect remediile naturiste pentru prevenirea infectiilor Cum sa folosesti corect remediile naturiste pentru prevenirea infectiilor

Sistemul imunitar formeaza o bariera de protectie a organismului impotriva infectiilor. Persoanele care au un sistem imunitar slab prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi. Cei mai predispusi la infectii sunt copiii si varstnicii, de aceea este indicat sa apeleze la diferite tratamente pentru a-si intari sistemul imunitar.

20 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.