Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dermatofibromul: cauze, simptome si tipuri de tratament

Dermatofibromul: cauze, simptome si tipuri de tratament

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 februarie 2025 Ultima actualizare: 11 februarie 2025

Dermatofibromul este o afectiune cutanata frecvent intalnita, caracterizata prin aparitia de noduli mici pe piele, in special pe extremitatile inferioare. Cauza exacta a acestei conditii nu este cunoscuta. Desi dermatofibromul este in general asimptomatic, multi pacienti pot experimenta mancarime si sensibilitate in zona afectata. Aceasta leziune cutanata este benigna, dar poate provoca disconfort considerabil datorita pruritului si durerii asociate. In cazuri rare, leziunile mari si recurente pot duce la complicatii mai grave, inclusiv metastaze pulmonare. Tratamentul nu este necesar, deoarece leziunea nu este periculoasa. Este important ca pacientul sa fie informat despre natura benigna a dermatofibromului. In cazurile in care leziunea provoaca disconfort estetic sau exista indoieli privind diagnosticul, se poate recurge la excizia completa. Injectarea intralezionala de corticosteroizi poate fi o optiune, dar rezultatele sunt variabile. Prognosticul pentru pacientii cu dermatofibrom este excelent, fara necesitatea unor interventii complexe.

Cauzele dermatofibromului. De ce apare aceasta afectiune

Dermatofibromul este o afectiune cutanata a carei origine ramane in mare parte necunoscuta. Desi se manifesta ca o leziune persistenta si implica o proliferare clonala, aceasta nu se poate identifica clar cu un proces neoplazic. Un posibil factor declansator poate fi traumatismul pielii, insa cauza exacta a dermatofibromului nu a fost inca determinata.

Simptomele dermatofibromului. Cum le recunosti

Dermatofibromul poate aparea la orice varsta, insa este cel mai frecvent intalnit in adolescenta. Aproximativ 20% dintre aceste leziuni apar inainte de varsta de 17 ani. Dermatofibromul se manifesta printr-un nodul solitar, care creste lent, localizat de obicei pe membrele inferioare. Desi pot exista mai multe leziuni simultan, cazurile multiple sunt rare si asociate cu afectiuni autoimune precum lupusul eritematos, infectia HIV sau leucemia.

Regresia partiala a dermatofibromului poate aparea odata cu imbunatatirea starii clinice a bolii de baza. Pacientii descriu aceste leziuni ca fiind alunite dure sau cicatrici neobisnuite si isi exprima adesea ingrijorarea cu privire la posibilitatea unui cancer de piele. Dermatofibroamele sunt asimptomatice, insa pruritul si durerea sunt simptome frecvent raportate. Acestea sunt printre cele mai dureroase tumori cutanate. Femeile care se rad pe picioare pot traumatiza leziunea, provocand durere, sangerare si modificari erozive sau ulcerative. Desi exista cazuri rare de crestere rapida, majoritatea dermatofibroamelor raman statice timp de decenii sau persista indefinit. In unele situatii, a fost raportata regresia spontana a leziunii, lasand in urma o hipopigmentare postinflamatorie.

Un dermatofibrom tipic se prezinta ca un nodul solitar cu dimensiuni cuprinse intre 0,5 si 1 cm. Unii pacienti pot avea mai multi noduli, dar rar depasesc numarul de 15. Culoarea pielii din jurul nodulului variaza de la nuante de rosu, gri, galben, portocaliu, albastru, maro, negru, sau chiar o combinatie a acestor culori. La palpare, nodulul este dur si se simte ca un bob de grau sub piele, fiind mobil subcutanat. Sensibilitatea poate aparea la mobilizarea leziunii. Cel mai frecvent, dermatofibroamele apar pe extremitati, in special pe membrele inferioare. Cu toate ca pot fi localizate oriunde, afectarea palmelor si a talpilor este rara. Exista si variante gigant, care depasesc 5 cm, precum si forme atrofice sau polipoide ale acestor leziuni.

Diagnosticul dermatofibromului. La ce trebuie sa fim atenti

In examinarea histologica a dermatofibromului, epiderma de suprafata prezinta acantoza, caracterizata printr-o ingrosare anormala a stratului epidermic. O trasatura distinctiva este hiperplazia pseudoepiteliomatoasa, insotita de o proliferare celulara bazaloida. Uneori pot aparea carcinoame celulare bazale ca urmare a dezvoltarii acestora din dermatofibrom. Tumora nu are o capsula clar definita si este ferm fixata de tesuturile inconjuratoare, avand bulbul tumoral situat in dermul mijlociu. Pentru a stabili un diagnostic precis, este esential sa se efectueze un diagnostic diferential, luand in considerare urmatoarele afectiuni:

●          Nevul atipic

●          Carcinomul celular bazal

●          Nevi albastri

●          Cicatricea cheloida

●          Keratoacantomul

●          Leiomiomul

●          Melanomul malign

●          Mastocitoza

●          Neurilemul

●          Pilomatroximul

Fiecare dintre aceste afectiuni prezinta caracteristici histologice si clinice distincte, care trebuie evaluate atent pentru a evita un diagnostic gresit. Tratamentul leziunilor cutanate nu este intotdeauna necesar, insa exista mai multe optiuni pentru cei care doresc interventii cosmetice sau pentru a exclude posibilitatea unei neoplazii.

1.         Injectarea de corticosteroizi intralezional: Aceasta metoda poate fi folosita pentru reducerea inflamatiei si a dimensiunii leziunii.

2.         Excizia completa: Recomandata pentru leziunile inestetice sau suspecte de neoplazie, implicand indepartarea inclusiv a stratului de grasime subcutanata.

3.         Ras si criochirurgie: Utilizate pentru a imbunatati aspectul cosmetic si pentru ameliorarea simptomelor, desi exista riscul recurentei.

4.         Tratament cu laser carbon: O alta metoda pentru indepartarea leziunilor cu rezultate estetice satisfacatoare.

Daca leziunea nu este indepartata si prezinta schimbari de culoare, dimensiune, margini sau devine simptomatica, este necesara reevaluarea. Prognosticul general este excelent, asigurand pacientii ca, in majoritatea cazurilor, rezultatele tratamentului sunt favorabile.

Bibliografie:

Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023; 

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2021;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Articole similare
Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii

Controlul medical de specialitate te va scapa de orice fel de infectii bacteriene si iti va da siguranta ca nu vei pati nimic la urechi si vei auzi la fel de bine si inainte. Se vor face analize de sange, se vor preleva proble de tesut daca este nevoie, se va merge la cabinetul O.R.L. pentru consult amanuntit si diagnosticare complexa, se vor face CT-uri, RMN-uri, orice este indicat pentru a sti ce se intampla cu urechile rosii si ce nu este bine cu ele.

5 septembrie 2024
Edited 17 decembrie 2024
citește articolul
Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament

Exista o varietate de afectiuni ale limbii care pot provoca diferite simptome si probleme de sanatate. Nu exista un singur tip de modificari ale limbii pe care sa le putem lua in considerare. Varietatea de simptome care pot aparea este semnificativa si, pe baza lor, specialistul va face diagnosticul problemei.

13 aprilie 2023
Edited 13 aprilie 2023
citește articolul
Sanatatea unghiilor: boli ale unghiilor, cum sa le ingrijesti Sanatatea unghiilor: boli ale unghiilor, cum sa le ingrijesti

Fungii sau ciupercile microscopice, ca si bacteriile, se gasesc natural in si pe pielea noastra, iar in momentul in care incep sa se inmulteasca necontrolat, devin patogene si pot provoca infectii.

20 decembrie 2016
Edited 29 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.