Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Labirintectomie: Ce este si cand se recomanda

Labirintectomie: Ce este si cand se recomanda

Postat in: Sanatatea ta
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 12 februarie 2024

Labirintectomia este o procedura chirurgicala utilizata pentru tratarea vertijului intractabil si refractar. Aceasta interventie consta in indepartarea elementelor neuroepiteliale ale canalelor semicirculare si ale vestibulului din urechea interna. Scopul principal al acestei proceduri este de a reduce semnalele anormale provenite dintr-un sistem vestibular afectat, pentru a facilita procesul de compensatie centrala. De obicei, labirintectomia are un succes considerabil in ameliorarea vertijului.

Sistemul vestibular este alcatuit dintr-un set de organe situate in urechea interna. Aceste structuri sunt numite labirint, datorita complexitatii lor anatomice, care include mai multe unghiuri si curbe. Organele din acest sistem lucreaza impreuna pentru a determina pozitia in spatiu si miscarile relative ale capului, asemenea unui giroscop. Informatiile provenite din labirint sunt prelucrate in centrele de echilibru ale creierului, in colaborare cu datele vizuale si somatosenzoriale. Lipsa coordonarii acestor informatii poate duce la dezechilibru si vertij. In cazul in care vertijul devine intractabil si nu raspunde la alte forme de tratament, labirintectomia poate fi considerata ca o optiune chirurgicala pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Labirintectomie - indicatii si contraindicatii

Indicatii

Ametelile rezultate dintr-o vestibulopatie stabila, precum pierderea unui organ vestibular sau deteriorarea unica a acestuia, pot fi, in general, atenuate prin compensatii centrale, care pot fi imbunatatite prin fizioterapie si reabilitare. Cu toate acestea, bolile care cauzeaza o vestibulopatie instabila, cum ar fi boala Meniere, pot fi mai putin susceptibile de a fi compensate central. Daca terapia medicala si reabilitarea nu au succes, labirintectomia poate fi o optiune prin care organul vestibular afectat este inlaturat chirurgical, transformand o vestibulopatie instabila intr-una stabila. Alte optiuni includ administrarea intratimpatica de gentamicina (labirintectomie chimica) sau sectionarea nervului vestibular.

Contraindicatii

Una dintre contraindicatiile principale ale labirintectomiei este auzul functional in urechea care urmeaza sa fie operata. Aceasta contraindicatie este mai puternica daca urechea respectiva este singura sursa auditiva. Cu toate acestea, cu avansul tehnologic, implantarea cohleara a devenit o modalitate de reabilitare a auzului in urma labirintectomiei. Candidatii potentiali pentru labirintectomie ar fi persoanele cu prag auditiv mediu de cel putin 70 dB sau mai mare. Cu toate acestea, decizia de a efectua labirintectomia depinde de discutia dintre pacient si medic privind riscurile si beneficiile.

Evaluarea preoperatorie trebuie sa ia in considerare si posibilitatea unei compensatii centrale slabe. Factorii negativi pentru compensatia centrala includ varsta inaintata, probleme vizuale, deficiente cognitive si stil de viata sedentar. Testarea vestibulara preoperatorie este esentiala pentru a verifica functia vestibulara normala in urechea nefunctionala. De asemenea, se va tine cont si de posibilitatea ca boala poata sa apara in urechea opusa in viitor. Evaluarea preoperatorie trebuie sa examineze si capacitatea pacientului de a participa la reabilitarea vestibulara.

 

Labirintectomie - procedura si recuperare

In timpul unei labirintectomii, chirurgul va indeparta zona urechii interne responsabila de echilibru. Acest lucru va rezulta o pierdere totala a capacitatilor de echilibru si auz in urechea afectata. Procedura se efectueaza sub anestezie generala si dureaza aproximativ doua ore. Perioada de spitalizare variaza intre una si trei zile pentru monitorizare. Labirintectomia este extrem de eficienta in oprirea episoadelor de vertij. Totusi, fiind asociata cu pierderea totala a auzului in urechea afectata, este indicata doar in cazul unor simptome severe si in situatii de pierdere aproape totala a auzului. Cea mai comuna indicatie este tratamentul bolii Meniere, dar poate fi folosita si in alte forme de deteriorare a urechii interne.

Dupa interventie, veti petrece cateva zile in spital. Reactiile adverse pot include durere de cap si amorteli in jurul inciziei, care pot persista cateva luni. Chirurgia va opri atacurile de vertij, dar echilibrul poate fi afectat timp de 4-6 saptamani in timp ce cealalta ureche compenseaza pierderea. Un kinetoterapeut va poate ajuta sa gestionati aceste simptome. Nu veti auzi cu urechea operata si, de asemenea, puteti percepe diferit gustul alimentelor.

Un control de monitorizare a reusitei interventiei este programat in aproximativ 5 saptamani dupa interventie. Este important sa va pregatiti pentru recuperare, sa va informati despre procedura si sa respectati sfaturile medicale pentru o recuperare cat mai reusita. Procedura de labirintectomie poate fi realizata fie printr-o abordare transcanala, fie printr-o abordare transmastoida. Abordarea transcanala este mai putin invaziva si necesita mai putin timp de interventie, dar exista o posibilitate mai mare de indepartare incompleta a tesutului neuroepitelial. Pe de alta parte, abordarea transmastoida este considerata standardul de aur pentru labirintectomie.

In ceea ce priveste rezultatele, controlul vertijului este echivalent si foarte eficace intre cele doua abordari: 100% pentru abordarea transcanala si 95,5% pentru abordarea transmastoida. Cu toate acestea, dezechilibrul persistent pare sa fie semnificativ mai frecvent in cazul abordarii transcanale (62,5% pentru abordarea transcanala comparativ cu 22,7% pentru abordarea transmastoida).

 

Riscuri ale interventiei

O labirintectomie este considerata o optiune doar dupa ce tratamentele mai putin invazive au esuat. Cu toate acestea, procedura vine cu riscuri serioase, inclusiv:

Scurgere de lichid cerebrospinal
Pierderea totala a auzului in urechea afectata
Leziuni ale nervilor faciali
Pierderea echilibrului in urechea afectata
Varsaturi sau greata
Posibilitatea ca procedura sa nu rezolve complet simptomele

Labirintectomia se efectueaza in spital sub anestezie generala, iar majoritatea pacientilor se supun abordarii transcanale, dar abordarea transmastoida este aleasa pentru pacientii cu canale inguste sau alte particularitati. Pe parcursul oricareia dintre abordari, organele vestibulare finale sunt indepartate. Dupa procedura, veti fi monitorizat in spital timp de cateva zile si veti primi tratament pentru greata si pentru prevenirea infectiilor.

Veti fi externat in momentul in care medicul considera ca aveti suficient echilibru pentru a fi in siguranta acasa. Recuperarea poate necesita terapii de redobandire a echilibrului. Aproximativ 95% dintre pacienti resimt o ameliorare dupa labirintectomie. Pentru a va pregati pentru aceasta interventie chirurgicala, medicul si echipa medicala va vor oferi instructiuni specifice, cum ar fi:

Incetarea medicamentelor care pot interfera cu operatia sau recuperarea
Renuntarea la fumat
Intreruperea consumului de lichide inainte de operatie
De asemenea, veti avea nevoie de un insotitor pentru a va aduce acasa.

Ingrijirea inciziei si recuperarea dupa labirintectomie

Ingrijirea inciziei:

Pansamentul mare pentru ureche va fi indepartat a doua zi dupa operatie.
Incizia din spatele urechii este inchisa cu fire de sutura care se vor dizolva.
Evitati expunerea inciziei la apa in primele 2 zile dupa operatie. Nu permiteti apeo sa ajunga direct pe incizie si nu inotati pana la vindecarea completa.
Verificati incizia pentru semne de infectie, cum ar fi roseata extinsa, umflarea crescuta, caldura sau puroi.

Dupa intoarcerea acasa:

Este nevoie sa beneficiati de un concediu medical.
Evitati sa va expuneti la inaltimi si sa folositi scarile cel putin o luna sau pana cand echilibrul se imbunatateste.
Renuntati la activitati aerobice, alergat, sporturi de contact sau ridicarea de greutati de peste 25 de kilograme timp de cel putin 4 saptamani.
In primele 1-2 saptamani dupa operatie, dormiti cu capul ridicat cu cel putin 30 de grade. Nu dormiti pe partea operata fara aprobarea medicului.
Evitati sa va suflati nasul timp de o saptamana. Apoi, suflati nasul usor, cate o nara, pe rand, pentru a nu exercita presiune asupra urechilor.
Deschideti gura cand stranutati sau tusiti in prima saptamana dupa operatie.
In aproximativ 4 saptamani puteti calatori cu avionul, dar consultati medicul inainte.
Nu conduceti si evitati consumul de alcool.

Cand sa contactati medicul:

Daca sangerarea inmoaie un pansament de tifon in mai putin de 10 minute si persista o ora.
Daca aveti febra peste 38⁰ Celsius masurata oral si mentinuta timp de 4 ore.
Daca durerea nu este ameliorata de medicamentele pentru durere.
Daca sesizati orice semn de infectie.
In cazul aparitiei slabiciunii a unei parti a fetei sau a intregii fete.

Ce sunt acufenele si ce legatura au labirintectomia

Cand auzim termenul acufene sau tinitus, ne referim de fapt la acele zgomote ciudate care par ca apar in urechea interna. Cand cineva spune ca si a pierdut capacitatea de a auzi corect, inseamna în general probleme la urechea interna. Otita medie într-o anumită circumstanță poate lăsa urme în structura internă a urechii și poate afecta capacitatea auditivă.
Crizele de tip acufene pot aparea la ambele urechi sau pot incepe la o ureche sau sa se manifeste doar la o ureche pe o perioada mai lunga de timp. Dacă cineva a fost implicat într-o experiență în care i-a explodat ceva în apropiere ( gen o petardă puternică) sau în cazul în care s-a accidentat în urma unei căzături de pe bicicletă sau motocicletă, problema nu se rezolvă în sine dacă ajunge să fie afectată urechea internă.

În plus, se poate întâmpla să apară o dereglare a sistemului și în urechi să se audă zgomote ciudate. Totodată, dacă avem obiceiul de asculta muzica la volum maxim în timp pot apărea probleme. În mod firesc, când vorbim de orice componentă a nervului auditiv trebuie să avem în vedere întreaga structură a urechii.

Altfel spus, termenul de acufene indică senzatia de zgomote si senzatii sonore – zumzet, vajait, bazait la nivelul urechii. Aceste senzatii nu exista insa si nu sunt percepute si de catre cei din jur. Acufenele pot aparea la una sau ambele urechi, uneori persoana afectata avand senzatia ca le aude in oasele craniului sau au sentimentul ca au o insecta care le bazaie in continuu in interiorul urechii desi aceasta prezenta e doar in mintea bolnavului.

Boala afecteaza aproximativ 15-20% dintre oameni, si nu tine cont de sex, regiune de provenienta sua varsta. Acufenele sunt doar un simptom al unei afectiuni subiacente, cum ar fi pierderea auzului legat de un anumit incident sau de contactarea unui parazit, ranirea urechii sau tulburarea sistemului circulator. In plus, acufenele nu reprezinta o problema patologica grava sau severa dar pot oferi indicii pretioase. In plus, diagnosticata la timp boala care le genereaza, afectiunea se poate imbunatati cu un tratament adecvat.

Bibliografie:

Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;

Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;

8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;

Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;

Articole similare
Sistemul nervos: Cum sa iti gestionezi corect episoadele de stres cronic Sistemul nervos: Cum sa iti gestionezi corect episoadele de stres cronic

Te enervezi cand cineva trece pe langa tine in trafic? Tensiunea arteriala creste atunci cand copilul refuza sa te ajute? Furia este o emotie normala, chiar sanatoasa, dar este important sa o tratam intr-un mod pozitiv.

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Sanatatea creierului: Ce inseamna starea de mindfulness pentru organism Sanatatea creierului:  Ce inseamna starea de mindfulness pentru organism

Meditatia si mindfulness sunt practici care pot ajuta la reducerea anxietatii si la cresterea starii de bine prin constientizarea momentului prezent si eliberarea de ganduri si emotii negative.

5 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Sanatatea sistemului cerebral: Strategii si sfaturi practice pentru o functionare optima Sanatatea sistemului cerebral: Strategii si sfaturi practice pentru o functionare optima

A fi pozitiv nu inseamna sa zambesti si sa fii fericit. Acest concept se refera la perspectiva generala a vietii si la tendinta ei de a se concentra asupra intregului bine al existentei noastre. 

4 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina