Rolul acizilor grasi polinesaturati in reducerea simptomelor menopauzei
Se vorbeste foarte mult de multiplele simptome din perimenopauza si menopauza, care variaza de la cele mai frecvente – bufeuri, transpiratii nocture, insomnii – pana la afectiuni cardiovasculare, osteoporoza, diabet. Gama de remedii este vasta, iar ultimii ani au adus noutati atat in ceea ce priveste terapiile hormonale, cat si suplimentele alimentare naturale. Daca in cazul terapiei hormonale este logic ca aportul de estrogen si progesteron, hormoni care se diminueaza in perimenopauza, sa tempereze simptomele din aceasta perioada, nu la fel de evident poate sa fie modul in care actioneaza ingredientele naturale, in acelasi scop. Sa vedem care este modul de actiune, demonstrat de studii, al catorva ingrediente naturale cu efect in reducerea simptomelor din perimenopauza si menopauza.
- Menopause, 30 capsule moi, ManhaePret 55,92 Lei Pret vechi 69,90 Lei
Acizii grasi din Omega 3 si Omega 6
Componentele principale ale acizilor grasi polinesaturati (Polyunsaturated Fatty Acids - PUFA), acidul alfa-linolenic (din omega 3) si, respectiv, acidul gamma linoleic (din omega 6) sunt „esentiale”, deoarece organismul nu le poate sintetiza singur. Mai mult, imbatranirea modifica metabolismul acestor acizi grasi, de aceea persoanele cu varsta de peste 50 de ani au nevoie de o sursa externa pentru suplimentarea acestora.
Eficacitatea in reducerea simptomelor perimenopauzei si menopauzei este atribuita in principal activitatii a doi acizi: acidul gamma linoleic (GLA) din omega 6 si acidul eicosapentaenoic (EPA) din omega 3. Eficacitatea GLA a fost demonstrata intr-un studiu randomizat, dublu-orb, efectuat pe 96 de femei la postmenopauza. In acest studiu, subiectii au fost suplimentati nutritional timp de 6 luni, zilnic, cu ulei de limba mielului, ce contine un precursor al acidului gama linoleic (GLA). Aceasta suplimentare a aratat un efect benefic al GLA asupra reducerii tensiunii arteriale la femeile in menopauza[1]. De asemenea, mai multe studii clinice au demonstrat eficienta GLA si EPA in patologii precum dermatita, artrita reumatoida, agregarea trombocitara, controlul tensiunii arteriale[2].
Acizii grasi pe care ii ingeram sunt incorporati in membranele celulare. Prin mecanisme specifice (fosfolipaze, ciclo-oxigenaze si lipoxigenaze), ele dau nastere la mediatori lipidici (prostaglandine si leucotriene in special). Acesti mediatori sunt implicati in multe procese corporale, in special in reglarea reactiilor inflamatorii si vasculare care sunt modulate de raportul omega 6/omega 3. Ce trebuie sa retinem:
- Menopause Gummies, 60 jeleuri gumate, ManhaePret 83,12 Lei Pret vechi 103,90 Lei
- Acidul gamma-linolenic (GLA) are activitate antiinflamatoare si de limitare a procesului trombotic.
- EPA incetineste procesul inflamator si exercita actiune benefica asupra sistemului cardiovascular (anti-aterogen, hipotrigliceridemic si antiinflamator). Mai mult, EPA inhiba actiunea unor celule inflamatorii si tumorale.
Acizii grasi omega 3 din uleiurile de peste au fost studiati pentru capacitatea lor de a calma dismenoreea prin afectarea metabolismului prostaglandinelor (precursori ai acizilor grasi cu rol in medierea unei multitudini de reactii din organism) si a altor factori implicati in durere si inflamatie. Unii experti confirma ca un supliment de omega 3 ajuta la reducerea durerilor menstruale datorita activitatii sale antiinflamatorii[3][4].
Potrivit unui studiu efectuat in Danemarca pe 181 de femei intre 20 si 45 de ani, femeile care au suferit cel mai putin de dismenoree au fost cele care au consumat mai multi acizi grasi omega 3 de origine marina[5]. De asemenea, un studiu pe 65 de femei in varsta (79 in medie) a concluzionat ca un supliment de acid gamma-linolenic (sub forma de ulei de limba mielului) si ulei de peste au ajutat la cresterea masei osoase[6][7].
- Menopause Expert BIO, 60 capsule vegetale, ManhaePret 122,32 Lei Pret vechi 152,90 Lei
De ce apar bufeurile?
Bufeurile apar din cauza diminuarii productiei de estrogen. Cand glanda pituitara (sau hipofiza) nu mai primeste estrogen, aceasta va provoca contractarea puternica a vaselor de sange, generand inrosirea pielii si o senzatie de caldura. Glanda pituitara este constienta de disfunctie si incearca sa o regleze declansand transpiratie pentru a scadea temperatura corpului.
Deficitul de estrogen din perioada menopauzei duce la disparitia feedback-ului hormonal care ar avea ca efect scaderea temperaturii de referinta a termostatului hipotalamic. Prin urmare, bufeurile sunt considerate o reactie dubla de adaptare vegetativa autonoma, care activeaza mecanismele termolitice si reflecta dezechilibrul dintre hormonii ovarieni si neuromediatori. Bufeurile sunt experimentate de peste 70% dintre femei, iar omega-3 a demonstrat beneficii in gestionarea acestor simptome.
- Menopause, 60 capsule moi, ManhaePret 97,52 Lei Pret vechi 121,90 Lei
Acizii grasi si reducerea bufeurilor in menopauza
Termoreglarea este un proces foarte complex, dar un factor esential in reusita lui este si capacitatea neurotransmitatorilor de a penetra membranele celulare pentru a regla temperatura. Fosfolipidele, componente esențiale ale membranelor celulare, în special în neuroni, sunt cruciale pentru menținerea fluiditatii acestei membrane. Iar omega-3 (din uleiul de peste, de exemplu) are capacitatea de a imbunatati fluiditatea membranei neuronale pentru a facilita trecerea neurotransmitatorilor. In acest fel se realizeza echilibrul neurotransmitatorilor din centrul de termoreglare, ajutand la reglarea temperaturii corpului si stabilizarea dispozitiei. In plus, omega-3 contribuie la sanatatea cardiovasculara, sustinand in continuare starea generala de bine in timpul menopauzei.
Referinte:
[1] Da Costa Hime L. de F. C. et al. « Is there a beneficial effect of gamma-linolenic acid supplementation on body fat in postmenopausal hypertensive women? A prospective randomized double-blind placebo-controlled trial ». Menopause [En ligne]. 1 février 2021. Vol. 28, n°6, p. 699‑705. Disponible sur : < https://doi.org/10.1097/GME.0000000000001740
[2] Barre D. E. « Potential of evening primrose, borage, black currant, and fungal oils in human health ». Ann Nutr Metab [En ligne]. 2001. Vol. 45, n°2, p. 47‑57. Disponible sur : < https://doi.org/10.1159/000046706
[3] Chen L., Michalsen A. « Management of chronic pain using complementary and integrative medicine ». BMJ [En ligne]. 24 avril 2017. Vol. 357, p. j1284. Disponible sur : < https://doi.org/10.1136/bmj.j1284
[4] Integrative Medicine Communications (Ed). Alternative medicine, Conditions - Menstrual Pain, Health and Age. [s.l.] : [s.n.], [s.d.]
[5] Deutch B. « Menstrual pain in Danish women correlated with low n-3 polyunsaturated fatty acid intake ». Eur J Clin Nutr. juillet 1995. Vol. 49, n°7, p. 508‑516.
[6] Bassey E. J. et al. « Lack of effect of supplementation with essential fatty acids on bone mineral density in healthy pre- and postmenopausal women: two randomized controlled trials of Efacal v. calcium alone ». Br J Nutr [En ligne]. juin 2000. Vol. 83, n°6, p. 629‑635. Disponible sur : < https://doi.org/10.1017/s0007114500000805
[7] Kruger M. C. et al. « Calcium, gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid supplementation in senile osteoporosis ». Aging (Milano) [En ligne]. octobre 1998. Vol. 10, n°5, p. 385‑394. Disponible sur : < https://doi.org/10.1007/BF03339885