Tot ce ai nevoie sa stii despre protectie solara pentru adulti si copii
Din cauza distrugerii stratului de ozon, proces cauzat de gradul de poluare amplu cu care ne confruntam in ziua de astazi, razele ultraviolete ajung in cantitati mult mai mari la suprafata pamantului si sunt din ce in ce mai agresive. Pentru ca este inevitabil sa nu ne atinga este absolut esential ca de fiecare data cand iesim din casa, cu atat mai mult pe timpul verii, sa ne protejam partile expuse ale corpului cu produse ce contin factor de protectie solara. In aceasta schema, in primul rand, cei care au nevoie de protectie sunt copiii si bebelusii, pielea lor fiind mult mai sensibila decat cea a adultilor.
Importanta protectiei solare
Soarele emite trei tipuri de raze ultraviolete: de tip A, de tip B si de tip C. Razele UVC nu trec prin stratul de ozon, prin urmare nu ne pot afecta in mod direct, insa UVA si UVB ajung direct la suprafata pamantului, efectele lor fiind nocive asupra sanatatii pielii. Razele de tip A ajung in proportie de 95% pe pamant, avand puterea de a trece prin nori, sticla, umbrela si epiderma. Acestea sunt responsabile de imbatranirea prematura a pielii, de aparitia alergiilor, iritatiilor, petelor depigmentare si chiar de aparitia cancerului de piele. Din pacate, pielea este predispusa la a capta UVA de 20 de ori mai mult decat in a capta UVB. Razele ultraviolete de tip B, cu toate ca ajung doar in proportie de 5% pe pamant, afecteaza la fel de grav pielea. Acestea sunt, de altfel, razele care provoaca bronzarea pielii, deoarece au capacitatea de a patrunde adanc in epiderma, si totodata, au puterea de a provoca arsuri. Aceste efecte nocive pot fi evitate doar prin evitarea expunerii necontrolate la soare si prin folosirea cremelor cu factor de protectie solara, SPF.
Protectia solara pentru bebelusi
Pielea copiilor si a bebelusilor este mult mai sensibila decat cea a adultilor, motiv pentru care este mult mai predispusa iritatiilor, arsurilor si cancerului de piele. Este recomandat ca de fiecare data cand iese din casa, indiferent ca vorbim de mers la plaja sau doar de o plimbare in parc, copilul sa poarte pe piele un produs cu factor de protectie solara ridicat, obligatoriu SPF50 sau SPF50+. De asemenea, produsul trebuie aplicat din abundenta si reaplicat la fiecare ora, efectul de filtrul diminuandu-se dupa primele 40 de minute de la aplicare. Trebuie tinut cont si de faptul ca sistemul imunitar al micutilor nu este la fel de bine dezvoltat si la fel de puternic ca al adultilor, prin urmare, o simpla iesire la locul de joaca poate deveni nefasta pentru pielea lor. Pe de alta parte, este recomandat ca produsele de protectie solara pentru copii si bebelusi sa fie destinate exclusiv pielii sensibile a micutilor. Produsele pentru adulti pot contine ingrediente chimice care sa nu fie tolerate de pielea celor mici si astfel sa fie pasibili de aparitia alergiilor si iritatiilor pielii.
Care este diferenta intre factorii SPF?
Indicele alaturat abrevierii SPF este, de fapt, un numar care atesta gradul de protectie. Cu cat acesta este mai mare, cu atat capacitatea de filtrare a razelor UVA si UVB este mai mare. Conform Normelor Europene in vigoare, indexul 50+ este maximul de protectie oferit de un produs solar. Deocamdata, nu exista un produs care sa asigure protectie 100% contra radiatiilor solare. Daca adultii isi pot alege SPF-ul in functie de culoarea pielii si de gradul de bronzare, mai exact, cu cat pielea este mai inchisa, indexul poate fi mai mic, dar nu sub SPF20, caci atunci nu mai vorbim de protectie contra ultravioletelor, copiii trebuie sa foloseasca doar produse cu SPF50 sau SPF50+. Studiile in domeniu au demonstrat ca un factor de protectie solara SPF30 asigura filtrarea pana la maxim 90% a radiatiilor ultraviolete care ajung la suprafata pielii.
Care este legatura dintre melanina, bronz si piele?
Pentru a intelege mai bine legatura dintre melanina, bronz si piele trebuie sa vorbim de tipurile de piele. Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.
Tipul I
- pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
- parul este roscat sau blond deschis;
- ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;
Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare, pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.
Tipul II
- pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
- ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
- parul este deschis la culoare (blond sau saten).
Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.
Tipul III
- pielea este de culoare bej, fara pistrui;
- par castaniu;
- ochi caprui;
Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.
Tipul IV
- pielea este maslinie (creola);
- ochii si parul sunt inchise la culoare;
- parul poate fi cret sau carliontat;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.
Tipul V
- pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
- acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;
Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.
Tipul VI
- pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
- acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
- ochii sunt negri sau caprui inchis;
- parul este negru.
Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.
Descoperă aici tot ce vrei să știi despre arsurile solare.
Altfel spus, notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare.
Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare sunt cunoscute in popor si cu denumirea de "cojire/decojire". Ele incep atunci cand pielea incepe sa devina rosie, "fiarta" ca de rac si apar la 5-7 zile dupa ce suprafata de piele a fost supraexpusa la soare. In functie de perioada de supraexpunere, radiatia solara ultravioleta, intervalul in care s-a intamplat supraexpunerea, tipul de piele, exista mai multe tipuri de arsuri solare.
1. Arsuri solare de gradul 1
Sunt cele mai frecvente tipuri de arsuri solare. Ele pot aparea la orice persoana, la orice varsta, in special la tipurile de piele 1 si 2, mai ales daca vorbim de persoane care stau prea mult la soare si nu folosesc produse cu factor de protectie. Acest tip de arsuri se manifesta prin eritem, edem, usturime si durere la miscari bruste ale pielii afectate. In functie de varsta pacientului si de tipul de piele, acestea incep sa se vindece dupa maximum 7 zile.
2. Arsuri solare de gradul 2
In cazul acestor tipuri de arsuri, pe langa stratul afectat de epiderm, sufera modificari si dermul (al doilea strat al pielii). Astfel, pe langa cojile din primul caz apar si basicile, bubele, iar pielea are nevoie de 14-15 zile pentru vindecare completa.
3. Arsuri solare de gradul 3
Acest tip de arsuri solare sunt foarte rare si ele apar doar la persoanele care au alergii la Soare. In acest caz pielea este afectata pana in profunzime ca si cand ar fi crestata cu un obiect ascutit si este nevoie de ingrijire medicala de specialitate din cauza complicatiilor care pot aparea si care, daca nu sunt tratate pot provoca decesul persoanei vizate. Vorbim aici de tot felul de infectii cutanate, dezechilibru electrolitic si chiar soc anafilactic care poate cauza un stop cardiac fatal.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection
REFERINTE:
- Sim LA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 31, 2018.
- Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017.
- Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;
- Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;
- Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58;
- Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
- Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;
- Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
- Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;
- Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;
- Nash JF. Human safety and efficacy of ultraviolet filters and sunscreen products. Dermatol Clin. 2006 Jan;
- Pinnell SR, Yang H, Omar M, Monteiro-Riviere N, DeBuys HV, Walker LC, Wang Y, Levine M. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001 Feb;
- Roshchupkin DI, Pistsov MY, Potapenko AY. Inhibition of ultraviolet light-induced erythema by antioxidants. Arch Dermatol Res. 1979 Aug;
- Jurkiewicz BA, Bissett DL, Buettner GR. Effect of topically applied tocopherol on ultraviolet radiation-mediated free radical damage in skin. J Invest Dermatol. 1995 Apr;
- Burke KE, Clive J, Combs GF, Commisso J, Keen CL, Nakamura RM. Effects of topical and oral vitamin E on pigmentation and skin cancer induced by ultraviolet irradiation in Skh:2 hairless mice. Nutr Cancer. 2000;