Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Aglutinarea: ce inseamna si cum afecteaza analizele de sange

Aglutinarea: ce inseamna si cum afecteaza analizele de sange

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 14 februarie 2024 Ultima actualizare: 16 februarie 2024

Aglutinarea in sange este un proces prin care celulele sanguine sau particulele microbiene se unesc si formeaza gramezi, ceea ce duce la aparitia aglutinatelor. Acest fenomen poate aparea in principal din cauza interactiunilor dintre antigeni si anticorpi din sange. Antigenii sunt proteine sau alte substante straine care pot declansa raspunsul sistemului imunitar. Anticorpii sunt molecule proteice produse de sistemul imunitar ca raspuns la prezenta antigenilor. Atunci cand un antigen se leaga de un anticorp specific, aglutinarea poate avea loc.

Ce este aglutinarea?

In contextul analizelor de laborator, aglutinarea se refera la fenomenul de lipire si formare de graunte in suspensii de celule sau particule sub influenta aglutininelor. Acest lucru poate fi utilizat in diverse teste, cum ar fi testele de grup sanguin, pentru a determina compatibilitatea sangelui pentru transfuzii, sau in testele de diagnostic pentru infectii bacteriene sau virale, unde se pot detecta anticorpii specifici care determina aglutinarea.

In ceea ce priveste sistemul imunitar, aglutinarea are un rol important in raspunsul imun impotriva microorganismelor invadatoare. Cand oamenii sunt expusi la un agent infectios (cum ar fi bacterii sau virusi), sistemul lor imunitar produce anticorpi specifici pentru a neutraliza si elimina aceste microorganisme. Aglutinarea este unul dintre mecanismele prin care anticorpii recunosc si lipesc particulele straine, astfel incat sa fie mai usor de eliminat de catre celulele imunitare.

Cu toate acestea, in anumite situatii, aglutinarea poate avea si efecte negative. De exemplu, in unele boli autoimune, sistemul imunitar produce anticorpi care pot aglutina celulele propriului organism, cauzand daune tesuturilor si organelor. Aglutinarea excesiva poate, de asemenea, duce la formarea de cheaguri de sange, care pot fi periculoase pentru sanatate.

Cum afecteaza celulele sanguine

Aglutinarea poate afecta diferite tipuri de celule sanguine, cum ar fi:

Aglutinarea globulelor rosii (eritrocitelor): Acest fenomen apare in grupa sanguina, unde anumite tipuri de antigeni de suprafata se aglomereaza cu anticorpii specifici. De exemplu, in sistemul ABO, aglutinarea globulelor rosii se produce atunci cand sangele tip A se amesteca cu anticorpii impotriva antigenului de tip A sau cand sangele tip B se amesteca cu anticorpii impotriva antigenului de tip B. Aceasta aglutinare poate cauza complicatii grave in transfuzii sanguine sau in timpul sarcinii, daca mama si fatul au grupe sanguine incompatibile.

Aglutinarea globulelor albe (leucocitelor): Aglutinarea leucocitelor poate fi semnificativa in infectii bacteriene, unde anticorpii sau alte substante pot impiedica capacitatea lor de a lupta impotriva infectiei.

Aglutinarea trombocitelor: Trombocitele sunt fragmente de celule care contribuie la procesul de coagulare a sangelui. Aglutinarea trombocitelor poate afecta coagularea normala si poate duce la formarea de cheaguri sau la sangerari excesive.

Cum afecteaza analizele de sange

In ceea ce priveste analizele de sange, aglutinarea poate afecta interpretarea si precizia rezultatelor in mai multe moduri:

Hematologie: In analizele hematologice, aglutinarea poate perturba numarul si distributia corecta a celulelor sanguine. De exemplu, in cazul aglutinarii globulelor rosii, numarul de eritrocite raportate ar putea fi mai mic decat valoarea reala, deoarece gramada de celule este numarata ca o singura entitate.

Grupa sanguina si compatibilitate: Aglutinarea in analizele de grupa sanguina poate duce la interpretari gresite, ceea ce poate avea consecinte grave in cazul transfuziilor sau al gravidelor cu risc. De exemplu, daca un pacient cu grupa sanguina A este gresit identificat ca avand grupa B din cauza aglutinarii, acest lucru ar putea duce la o transfuzie incompatibila si la o reactie imuna adversa.

Diagnosticul infectiilor: Aglutinarea particulelor microbiene sau a celulelor infectate poate interfera cu detectarea si identificarea corecta a agentilor patogeni in analizele de sange.
Teste imunologice: In teste care se bazeaza pe aglutinare pentru a detecta prezenta sau absenta unor anticorpi specifici, aglutinarea nespecifica poate duce la rezultate inexacte, false pozitive sau negative.

Exista doua tipuri principale de aglutinine care pot afecta analizele de sange:

Aglutinine anti-eritrocitare: Acestea sunt aglutinine care pot reactiona cu antigenele de pe suprafata globulelor rosii. Daca o persoana are anumite antigene pe globulele rosii, iar analiza de sange contine aglutinine specifice, globulele rosii pot aglutina (lipi) si pot forma agregate mari. Acest fenomen poate duce la eritrocite care se "lipesc" intre ele si pot obstrua vasele de sange mai mici, cauzand complicatii grave in fluxul sanguin.

Aglutinine anti-serice: Acestea sunt aglutinine care reactioneaza cu proteine sau alte componente din serul sanguin, determinand aglutinarea serului. Acest lucru poate duce la formarea de "cheaguri" in serul sanguin, care pot interfera cu analizele de laborator, inclusiv cele care evalueaza nivelul de proteine, electroliti sau alte componente importante din serul sanguin.

Un exemplu comun de aglutinare a globulelor rosii este observat in cazul grupelor de sange. De exemplu, daca o persoana cu grupa de sange A primeste sange de la o persoana cu grupa de sange B, aglutininele din sangele donatorului (B) vor reactiona cu antigenele de pe globulele rosii ale beneficiarului (A), ducand la aglutinare si distrugerea globulelor rosii. Aceasta poate provoca o reactie imuna periculoasa numita incompatibilitatea sanguina.

Pentru a evita aglutinarea si a obtine rezultate corecte in analizele de sange, laboratoarele utilizeaza tehnici speciale de manipulare si depistare a aglutinarii. De asemenea, donatorii de sange sunt selectati cu atentie pentru a evita incompatibilitatile sanguine in transfuzii.

 

Cum se poate preveni aglutinarea sangelui

Pentru a preveni sau a minimiza erorile cauzate de aglutinare in analizele de sange, tehnici specifice de laborator sunt utilizate pentru a detecta si a corecta aceste fenomene. De exemplu, in cazul grupelor sanguine, testele de verificare a compatibilitatii pot fi efectuate inainte de transfuzie sau in timpul sarcinii pentru a evita reactiile imune grave. Pentru a preveni aglutinarea in analizele de sange, laboratoarele si profesionistii din domeniul sanatatii iau in considerare mai multi factori si urmeaza anumite proceduri standardizate. Iata cateva dintre masurile luate pentru a preveni aglutinarea:

O corecta recoltare a probelor: Asigurati-va ca proba de sange este colectata corect si intr-un mod steril, respectand toate protocoalele de recoltare. Utilizati tuburi de proba potrivite si asigurati-va ca acestea sunt curate si fara aglutinine prezente.

Utilizarea anticoagulantilor adecvati: Pentru analizele de sange care necesita ser (partea lichida a sangelui), se utilizeaza adesea tuburi cu anticoagulante specifice pentru a preveni coagularea si aglutinarea in ser.

Manipulare si depozitare corecta: Dupa recoltare, proba de sange trebuie manevrata cu grija si depozitata corespunzator inainte de a fi procesata. Temperatura si timpul de depozitare pot influenta aglutinarea, asadar trebuie respectate cerintele specifice ale fiecarei analize.

Utilizarea reactivelor potrivite: Alegerea corecta a reactivelor si a tehnicilor de analiza poate preveni aglutinarea sau poate detecta prezenta aglutinarii si corecta rezultatele.
Testarea compatibilitatii pentru transfuzii: In cazul transfuziilor de sange, donatorii si beneficiarii sunt testati pentru compatibilitatea sanguina pentru a evita reactiile de aglutinare periculoase.

Identificarea potentialelor aglutinine: In anumite cazuri, se poate efectua un test de depistare a aglutininelor. Este important sa se lucreze cu personal medical calificat si cu laboratoare bine echipate pentru a asigura manipularea corespunzatoare a probelor de sange si obtinerea de rezultate precise si fiabile in analizele de laborator.

Aglutinarea reprezinta un fenomen important in analizele de sange, deoarece poate afecta interpretarea corecta a rezultatelor si poate avea consecinte semnificative pentru sanatatea pacientilor. Prin utilizarea tehnicilor adecvate de laborator si a cunostintelor specializate, medicii si personalul medical pot gestiona eficient aceste probleme si pot asigura furnizarea de ingrijiri medicale precise si sigure.

 

Care este legatura dintre nivelul de colesterol si cresterea riscului de aglutinare sanguina

Colesterolul este o substanta grasa care face parte din majoritatea membranelor celulare si a diferitilor hormoni. Prin urmare, este necesar pentru corpul nostru, iar organismul este capabil sa produca tot colesterolul de care are nevoie pentru a ramane sanatos. Hipercolesterolemia, indiferent daca este vorba de copii sau adulti, se poate observa in profilul lipidic, aparand valori mari ale colesterolului LDL si ale trigliceridelor (trigliceridele sunt lipidele ce stocheaza surplusul de energie din dieta).

Hipercolesterolemia reprezinta o afectiune ce este caracterizata prin niveluri ridicate de colesterol in sange. Colesterolul reprezinta un tip de grasime sau lipide care este esential pentru functionarea normala a organismului, insa excesul de colesterol poate sa duca la depunerea sa pe peretii arterelor, astfel formand placi de aterom. Aceasta poate sa duca la ingustarea si la rigidizarea arterelor, fapt ce duce la cresterea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv boala coronariana, boli arteriale periferice si accident vascular cerebral.

Valori mari ale colesterolului sunt cauzate de anumite obiceiuri nesanatoase, in principal cele alimentare. In situatia in care se consuma alimente cu grasimi saturate, grasimi trans si colesterol, corpul poate produce mai mult colesterol decat are nevoie. Grasimile saturate se gasesc mai ales in alimentele care contin grasimi animale, cum ar fi carnea, branza, laptele integral si untul. Dar, de asemenea, in unele grasimi vegetale, cum ar fi uleiul de palmier si nuca de cocos. 

Bibliografie:

Adams PF, Hendershot GE, Marano MA., Centers for Disease Control and Prevention/National Center for Health Statistics. Current estimates from the National Health Interview Survey, 1996. Vital Health Stat 10. 1999 Oct;

Saust LT, Bjerrum L, Siersma V, Arpi M, Hansen MP. Quality assessment in general practice: diagnosis and antibiotic treatment of acute respiratory tract infections. Scand J Prim Health Care. 2018 Dec;

Kronman MP, Zhou C, Mangione-Smith R. Bacterial prevalence and antimicrobial prescribing trends for acute respiratory tract infections. Pediatrics. 2014 Oct;

Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers. J Epidemiol Community Health. 2018 May;

Altiner A, Wilm S, Däubener W, Bormann C, Pentzek M, Abholz HH, Scherer M. Sputum colour for diagnosis of a bacterial infection in patients with acute cough. Scand J Prim Health Care. 2009;

Ward JI, Cherry JD, Chang SJ, Partridge S, Lee H, Treanor J, Greenberg DP, Keitel W, Barenkamp S, Bernstein DI, Edelman R, Edwards K., APERT Study Group. Efficacy of an acellular pertussis vaccine among adolescents and adults. N Engl J Med. 2005 Oct 13;

Articole similare
Sanatatea articulatiilor: Ce exercitii fizice se recomanda pentru intarirea ligamentelor Sanatatea articulatiilor: Ce exercitii fizice se recomanda pentru intarirea ligamentelor

Sunt o multime de exercitii fizice foarte benefice pentru sanatate care se pot face acasa fara sa fie nevoie de echipamente specifice. Avand in vedere ca multe persoane sunt foarte ocupate si nu reusesc sa ajunga la sala, aceasta reprezinta o alternativa practica la posibilitatea de a fi in forma si a tonifia musculatura corpului.

8 aprilie 2024
Edited 10 aprilie 2024
citește articolul
Sanatatea muschilor: Ce exercitii te ajuta pentru tonifierea corpului Sanatatea muschilor: Ce exercitii te ajuta pentru tonifierea corpului

Pentru a avea muschii proeminenti si bine tonifiati trebuie sa existe un procent destul de mic de grasime corporala, pentru a nu impiedica vizibilitatea acestora. Cu cat este mai mare masa musculara si mai mic stratul de grasime care o acopera, cu atat muschii sunt mai bine definiti.

14 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Sanatatea sistemului cardiovascular: De ce avem nevoie sa facem sport zilnic Sanatatea sistemului cardiovascular: De ce avem nevoie sa facem sport zilnic

Sportul s-a practicat inca din cele mai vechi timpuri, a mentinut oamenii in forma si a construit comunitati puternice. Exercitiul fizic competitiv nu numai ca ii motiveaza pe copii si pe adulti sa se mentina in forma, dar le va insufla si valori importante.

13 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina