Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Eritrodermia: Cum identifici aceasta boala, preventie si optiuni de tratament

Eritrodermia: Cum identifici aceasta boala, preventie si optiuni de tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 februarie 2025 Ultima actualizare: 20 februarie 2025

Eritrodermia, cunoscuta si sub denumirea de dermatita exfoliativa sau sindromul omului rosu, este o afectiune inflamatorie severa a pielii, manifestata prin roseata si descuamare, care se extinde pe intreaga suprafata a pielii. Termenul „sindromul omului rosu” este folosit specific pentru cazurile de eritrodermie idiopatica, unde cauza ramane necunoscuta chiar si dupa efectuarea unor examinari amanuntite. Aceasta forma este asociata cu simptome precum keratodermia palmoplantara accentuata, limfadenopatie dermatopatica si nivele crescute ale imunoglobulinei E serice. Cauzele eritrodermiei sunt variate, incluzand exacerbarile conditiilor preexistente cum ar fi lupusul eritematos, dermatita atopica, psoriazisul, sarcoidoza, si multe altele. Peste 60 de medicamente sunt recunoscute ca factori declansatori ai acestei stari. Tratamentul eritrodermiei impune adesea internarea in spital, in special pentru pacientii pediatrici care pot prezenta febra, hipotensiune si soc toxic. Ingrijirea implica mentinerea hidratarii pielii, evitarea scarpinatului si a factorilor declansatori, precum si abstinenta de la utilizarea steroizilor topici. 

Tratamentul afectiunilor de baza este foarte important, deoarece eritrodermia este rezistenta la terapie daca cauza primara nu este adresata adecvat. Evolutia bolii este complicata si include multiple exacerbari, necesitand adesea utilizarea terapiei cu corticosteroizi. Complicatiile eritrodermiei pot fi grave, incluzand deshidratarea, infectiile bacteriene sau fungice, hipotermia si dezechilibrele electrolitice, ce pot duce la insuficienta cardiaca. Prognosticul variaza semnificativ: in cazurile induse farmacologic, acesta este adesea pozitiv dupa inlaturarea agentului cauzator, dar in cazurile de eritrodermie idiopatica, prognosticul este adesea negativ. Recurentele frecvente sau simptomele cronice necesita tratament steroidic pe termen lung si pot avea consecinte pe termen lung. In cazul pacientilor cu o afectiune de baza sau cu neoplasm, prognosticul este determinat de boala declansatoare.

Momentul aparitiei bolii este strans legat de cauza acesteia. In cazul in care boala este declansata de medicamente, limfom, leucemie sau alte sindroame severe, evolutia acesteia este rapida. Pe de alta parte, atunci cand este asociata cu psoriazisul sau dermatita atopica, progresul bolii este mai lent. Pacientii se confrunta adesea cu simptome precum prurit intens si persistenta, insotite uneori de febra, stari generale de rau si frisoane. Examenul fizic releva, de regula, un eritem extins pe corp, urmat de descuamare, incepand de obicei de la zonele de flexie, la 2-6 zile dupa aparitia eritemului. Afectarea este intensificata de prurit, care poate duce la excoriatii ale pielii.Pe termen lung, persistenta eritrodermiei poate avea consecinte serioase cum ar fi caderea parului, unghii rigide si ingrosate, iar pielea periorbitala poate deveni inflamata sau edematoasa. De asemenea, sunt posibile modificari pigmentare, cu pete de hipopigmentare extinse.

Simptomele bolii. Cum le recunosti

Dermatita exfoliativa este o afectiune cutanata care afecteaza in principal adultii peste 40 de ani, desi poate aparea si in urma unor conditii preexistente precum dermatita atopica, seboreica, sindromul pielii oparite stafilococice sau ihtioza ereditara. Pe termen lung, persistenta eritrodermiei poate avea consecinte serioase cum ar fi caderea parului, unghii rigide si ingrosate, iar pielea periorbitala poate deveni inflamata sau edematoasa. De asemenea, sunt posibile modificari pigmentare, cu pete de hipopigmentare extinse. Un simptom neobisnuit, dar semnificativ, este limfadenopatia dermatopatica, care nu este legata de limfom sau leucemie. Este indicata biopsia unui nodul limfatic daca se observa caracteristici limfomatoase. Unii pacienti cu eritrodermie pe termen lung pot dezvolta ginecomastie, ca rezultat al hiperestrogenismului, si hepatomegalie sau splenomegalie, acestea din urma fiind frecvente in randul pacientilor cu limfom. In cazuri rare, poate aparea steatoreea, care tinde sa se rezolve odata cu ameliorarea dermatitei.

Factori de risc care duc la declansarea acestei afectiuni

●          Afectiuni sistemice asociate cu eritrodermia - Mai multe tipuri de cancer si afectiuni imunologice pot declansa eritrodermia. Printre acestea se numara limfomul cu celule T, leucemia si mielomul multiplu. Tumori maligne precum carcinomul la nivelul plamanilor, prostatei, colonului si tiroidei sunt implicate.  Alte conditii sistemice includ boala grefa contra gazda si diverse imunodeficiente, cum ar fi HIV sau boala Hodgkin, care perturba functionarea normala a sistemului imunitar si pot duce la manifestari cutanate severe.

●          Afectiuni cutanate ce pot evolua spre eritrodermie - Eritrodermia poate aparea si in contextul unor boli cutanate preexistente. Psoriazisul, dermatita seboreica si dermatita atopica sunt exemple comune. Alte conditii dermatologice care pot contribui includ dermatita de staza, dermatita de contact, si pitiriazis rubra pilara. Afectiuni mai rare precum pemfigus foliaceu, micozis fungoides (un tip de cancer al pielii), dermatofitozele si lichen planul pot duce la eritrodermie.

●          Factori farmacologici - Anumite medicamente sunt recunoscute pentru potentialul lor de a induce eritrodermie. Printre acestea se numara medicamente utilizate in tratamentul diverselor afectiuni, cum ar fi dimercaprol, codeina, captopril si hidantoina. Substantele metalice grele precum aurul, iodul, mercurul si arsenicul, precum si medicamentele antiinflamatoare cum sunt aspirina si barbituricele, pot provoca reactii adverse severe manifestate prin eritrodermie.

Cum se pune diagnosticul acestei boli dermatologice

Diagnosticul acestei conditii impune realizarea unor teste de laborator cuprinzatoare. Pacientul trebuie sa efectueze o hemoleucograma completa, sa-si verifice nivelul enzimelor hepatice, creatinina, precum si sa faca o analiza a urinei si sa verifice nivelul albuminei serice. De asemenea, este importanta determinarea ratei de sedimentare a eritrocitelor pentru a evalua prezenta unui proces inflamator.

Diferentierea eritrodermiei de alte afectiuni cu simptome similare este importanta pentru stabilirea tratamentului adecvat. Printre bolile cu care eritrodermia trebuie diferentiata se numara eritemul multiform, boala Kawasaki, sindromul pielii oparite, necroliza epidermica toxica si sindromul socului toxic. Fiecare dintre aceste conditii are caracteristici specifice, iar un diagnostic corect este esential pentru a orienta corespunzator managementul medical. Eritrodermia impune masuri de tratament si ingrijire riguroase pentru pacienti. Adesea, starea acestora necesita internare in spital pentru o supraveghere atenta si interventii medicale specifice. In acest context, echilibrarea hidroelectrolitica si monitorizarea printr-o serie de analize de laborator sunt esentiale pentru a preveni riscul infectiilor bacteriene si fungice.

Pentru a asigura o ingrijire optima, hidratarea topica a pielii si mentinerea unei temperaturi corporale stabile sunt prioritare pentru a evita hipotermia. De asemenea, se recomanda o dieta bogata in proteine si suplimentata cu acid folic, mai ales daca exista o pierdere semnificativa de proteine, peste 30%. Tratamentul simptomatic include bai frecvente si aplicarea de emoliente pentru a ameliora simptomele, alaturi de comprese umede cu triamcinolon. In cazul manifestarilor de infectii secundare, se instituie rapid un tratament cu antibiotice sistemice. Pentru controlul pruritului intens si asigurarea unei stari de confort, antihistaminicele sunt folosite, contribuind si la sedarea pacientului. Tratamentul de fond al bolii este esential, eritrodermia fiind o conditie rezistenta in absenta unei abordari terapeutice adecvate a cauzei primare.

Bibliografie:

Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023; 

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2021;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Articole similare
Clavus pe epiderma: Ce inseamna aceasta afectiune si cum se poate evita Clavus pe epiderma: Ce inseamna aceasta afectiune si cum se poate evita

Bataturile (clavus - in termeni medicali) sunt ingrosari dureroase ale pielii, care apar ca urmare a suprasolicitarii mecanice. In general, apar ca o reactie a pielii la presiunea pusa asupra unor puncte ale piciorului sau mainii. Detectate din timp, bataturile pot fi inmuiate in apa calda si eliminate cu ajutorul unei pietre ponce. In cazul bataturilor ce nu provoaca durere, se pot folosi si pile speciale pentru picioare. Acestea sunt similare pietrei ponce, avand acelasi rol. 

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Beta glucan: proprietati, utilizari in dermatocosmetice Beta glucan: proprietati, utilizari in dermatocosmetice

Beta-glucanul este o forma specifica de fibra alimentara solubila. Acesta se gaseste in peretii celulari ai anumitor tipuri de plante si a unor drojdii, bacterii, fungi si alge. Exista insa si suplimente care contin beta-glucan.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul
De ce se foloseste ureea in produsele dermatocosmetice? De ce se foloseste ureea in produsele dermatocosmetice?

Ureea (denumita si carbamida) este un compus organic. Ureea este, de fapt, diamida acidului carbonic, deci o amida. Se numeste asa deoarece se obtine din acidul carbonic (sifon), printr-o dubla reactie a acidului cu amoniacul.

16 martie 2022
Edited 22 noiembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.