Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Granulomul inelar: De ce apare aceasta afectiune si cum il putem preveni

Granulomul inelar: De ce apare aceasta afectiune si cum il putem preveni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 februarie 2025 Ultima actualizare: 21 februarie 2025

Granulomul inelar este o afectiune dermatologica autoimuna si relativ rara, caracterizata prin aparitia unor leziuni cutanate sub forma de papule eritematoase organizate in cercuri sau inele. Acestea rezulta dintr-o reactie autoimuna care implica o leucocitoza excesiva, adica o productie abundenta de celule albe in sange. Aceste celule se acumuleaza in capilarele superficiale ale pielii, formand papule si noduli sub derm, care dau pielii un aspect inelar. Granulomul inelar poate aparea la persoane de orice varsta si este mai frecvent la femei. Desi de obicei afecteaza indivizi sanatosi, exista cazuri in care este asociat cu alte conditii, cum ar fi diabetul, afectiunile tiroidiene sau boli autoimune precum lupusul, artrita reumatoida si boala Addison.  Originea exacta a acestei reactii autoimune ramane necunoscuta, dar se speculeaza ca ar putea fi declansata de factori precum alergiile la gluten, expunerea la cupru sau vaccinurile, cum ar fi cel tetanic.

Simptomele vizibile ale granulomului inelar includ noduli fermi, aranjati in inele, adesea situati pe partea dorsala a mainilor si pe genunchi. Desi, in general, conditia este asimptomatica, unele persoane pot experimenta mancarime sau senzatii de arsura. Leziunile sunt mai active la marginile inelelor mai vechi si pot uneori sa conflueze. Tratamentul granulomului inelar nu este intotdeauna necesar, mai ales ca multe dintre leziuni dispar de la sine in timp, in special la copii pre-puberali, unde pot regresa in aproximativ doi ani. La adulti, insa, leziunile pot persista pana la 20 de ani si apar noi inele chiar si la cativa ani distanta. Cand este necesar, tratamentul poate include aplicarea de creme cu steroizi, administrarea orala sau injectarile intradermice de steroizi. Studii recente sugereaza ca o combinatie de medicamente, incluzand rifampicina, ofloxacina si minociclina administrata lunar, poate fi eficace in gestionarea acestei afectiuni.

Tipuri de granulom inelar

Granulomul inelar se manifesta prin mai multe forme clinice, fiecare cu caracteristici specifice. Cea mai comuna forma este granulomul inelar localizat, observat frecvent la nivelul picioarelor, gleznelor, genunchilor si incheieturilor mainilor. Aceasta se caracterizeaza prin leziuni cutanate care pot varia de la violacee la culoarea pielii, avand dimensiuni de pana la 5 cm, uneori prezentand inele cu papule ferme sau noduli. O alta varianta este granulomul inelar generalizat, mai des intalnit la adulti, cu leziuni extinse pe trunchi, gat, extremitati, fata, scalp, palme si talpi. Aceste leziuni pot varia de la papule larg raspandite la placi inelare si pete hiperpigmentate, cu nuante de la galben la violaceu. La copii, este mai frecvent granulomul inelar subcutanat, caracterizat prin noduli fermi si asimptomatici in dermul profund sau tesutul subcutanat. Aceste leziuni variaza in diametru si sunt predominante pe anumite zone ale corpului, inclusiv pe glezne si fese.

O forma rara este granulomul inelar perforant, care se localizeaza de obicei pe dosul mainilor si degetelor, prezentand papule ombilicate care se pot vindeca lasand cicatrici. De asemenea, exista si eritemul dermic arcuat, o forma neobisnuita ce se manifesta prin placi eritematoase care pot forma inele mari si se vindeca central. Leziunile asociate cu granulomul inelar sunt in general asimptomatice, dar pot varia in intensitate in functie de anotimp, ameliorandu-se iarna si agravandu-se vara. Desi nodulii pot ramane stabili pentru luni de zile, acestia se pot mari rapid in cateva saptamani.

rani_superficialerani_superficiale

Cauze si factori de risc

Desi majoritatea persoanelor afectate sunt in general sanatoase, exista mai multi factori care pot precipita aparitia acestei boli. Stresul cronic este adesea mentionat ca un posibil factor declansator pentru granulomul inelar, sugerand o legatura intre tensiunile psihologice si manifestarile cutanate. O particularitate interesanta este predilectia leziunilor pentru zonele pielii expuse la soare sau deja afectate de fotodeteriorare, indicand o posibila sensibilitate crescuta la radiatiile UV. Mai mult, exista rapoarte care asociaza granulomul inelar cu infectia HIV, subliniind o posibila conexiune intre imunosupresie si susceptibilitatea la aceasta conditie. Utilizarea anumitor medicamente, precum tratamentele cu aur, allopurinol, diclofenac, quinidina, calcitonina, amlodipina, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, daclizumab si blocantii canalelor de calciu, a fost raportata ca factori predispozanti. Aceasta sugereaza ca interventiile farmacologice pot influenta aparitia sau evolutia bolii.

Granulomul inelar este adesea corelat cu anumite boli cronice, in special diabetul zaharat de tip I si mai rar cu tipul II, precum si cu afectiuni tiroidiene. In cazuri izolate, a fost asociat cu diverse neoplazii, SIDA si herpes zoster, ceea ce arata ca anumite conditii sistemice pot contribui la aparitia sau agravarea granulomului inelar. Observatii interesante au fost facute si in ceea ce priveste manifestarile atipice, precum vasculopatia sau neutrofilia extravasculara, care pot semnala o boala sistemica subiacenta. Exista o legatura notabila intre granulomul inelar si diverse neoplazii, cunoscute sub numele de sindroame paraneoplazice mucocutanate. Aceasta este deosebit de relevanta in cazurile in care leziunile dermatologice mimeaza sau sunt confirmate histologic ca granulom inelar in contextul limfoamelor, leucemiilor si tumorilor solide din diverse regiuni ale corpului, cum ar fi sanii, plamanii, colul uterin, tiroida si testiculele.

Simptomele granulomului inelar

Granulomul inelar, identificat pentru prima data in 1895, este o afectiune cutanata benigna si inflamatorie. Aceasta boala poate afecta persoane din toate categoriile de varsta, desi este mai rar intalnita la copii. Caracteristicile clinice ale granulomului inelar includ aparitia de papule (umflaturi mici pe piele) si placi in forma de inel. Desi cauza exacta a acestei afectiuni ramane necunoscuta, examinarile histologice releva prezenta unui colagen degenerat inconjurati de un raspuns inflamator de tip granulomatos, organizat in palisade. Aceste informatii ofera o baza pentru intelegerea si investigarea ulterioara a bolii. Granulomul inelar este o conditie dermatologica complexa, iar procesul de diagnostic implica o serie de pasi care, in majoritatea cazurilor, exclud necesitatea unor investigatii laboratoristice extinse. Diagnosticul se bazeaza in principal pe evaluarea clinica detaliata, incluzand istoricul medical si examinarea fizica. In situatii in care informatiile din istoricul medical sunt incomplete sau exista suspiciuni de afectiuni sistemice, testele de laborator devin relevante pentru a elimina alte posibile diagnostice.

  • Utilizarea studiilor imagistice in diagnosticul granulomului inelar - Desi studiile imagistice nu sunt frecvent necesare, acestea pot juca un rol important in evaluarea leziunilor atipice subcutanate. Tehnici precum radiografia, tomografia computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pot oferi detalii suplimentare.  De exemplu, in cazul RMN-ului, granulomul inelar subcutanat apare ca o masa cu margini slab definite, limitata la tesutul subcutanat, sugerand diagnosticul, dar fara a-l confirma definitiv.
  • Rolul biopsiei si examenului histopatologic - Biopsia este indicata pentru leziunile suspecte, in special cele cu evolutie rapida sau dureroase. Examenul histopatologic ofera detalii valoroase despre natura leziunii. Leziunile precoce prezinta adesea un model interstitial cu limfocite in jurul vaselor si macrofage dispersate printre fibrele de colagen, in timp ce leziunile mai avansate arata caracteristici de dermatita granulomatoasa. In plus, centrul granuloamelor poate contine colagen degenerat omogen, iar in cazul leziunilor perforate, materialul necrobiotic este eliminat prin perforatii focale.
  • Varietati si particularitati histopatologice - Granulomul actinic inelar, o varianta a conditiei, se distinge prin absenta aranjamentului clasic in palisada si prin prezenta elastozei abundente in afara centrului afectat. Acest tip de granulom poate include celule gigante si fibre elastice fagocitate, indicand un raspuns inflamator activ.

cum_sa_acoperi_defectele_de_pe_tencum_sa_acoperi_defectele_de_pe_ten

Tratament pentru granulomul inelar

Granulomul inelar necesita abordari diferite de tratament in functie de severitatea si extinderea sa. In cazul formei localizate, adesea neasociata cu simptome, tratamentul poate nici sa nu fie necesar datorita tendintei de autorezolvare. Cu toate acestea, pentru leziunile dureroase sau inestetice, optiunile de tratament includ aplicarea de corticosteroizi topici potenti, cu sau fara tehnica ocluziei, timp de 4-6 saptamani, sau administrarea de corticosteroizi direct in leziune. Crioterapia, o metoda ce implica folosirea nitrogenului lichid sau oxidului nitric, s-a dovedit eficienta, desi poate conduce la discromie secundara. Granulomul inelar generalizat, fiind mai persistent, prezinta provocari mai mari in tratament. Optiunile de tratament eficient sunt limitate, cele mai comune fiind isotretinoinul si terapia PUVA, care combina psoralenul oral cu expunerea la ultraviolete. 

Anumite studii au explorat si utilizarea unor combinatii de antibiotice, cum ar fi rifampicina, ofloxacina si minociclina, demonstrand rezultate promitatoare, inclusiv disparitia completa a leziunilor in unele cazuri. Terapia farmacologica pentru granulom inelar poate varia in functie de severitatea afectiunii. Tratamentele de prima intentie includ adesea corticosteroizii topici sau intralezionali si crioterapia. In cazurile mai grave, terapiile mai agresive, precum isotretinoinul sau terapia PUVA, sunt considerate datorita riscului crescut de desfigurare cosmetica asociata cu formele generalizate ale bolii. Este important sa se inteleaga rolul si mecanismele prin care functioneaza diferite medicamente utilizate in tratamentul granulomului inelar. Corticosteroizii, de exemplu, sunt cunoscuti pentru efectele lor antiinflamatorii si modul in care modifica raspunsul imun. Retinoizii, derivati ai vitaminei A, sunt folositi pentru proprietatile lor antiproliferative si imunomodulatoare, in timp ce psoralenul are un efect citotoxic asupra celulelor implicate in procesul inflamator. Aceste tratamente sunt esentiale in gestionarea eficienta a granulomului inelar, reducand simptomele si imbunatatind calitatea vietii pacientilor.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

Articole similare
Acalazia: o cauza frecventa a disconfortului digestiv, cum o putem evita Acalazia: o cauza frecventa a disconfortului digestiv, cum o putem evita

Cauza exacta a acalaziei nu este pe deplin inteleasa, dar se crede ca este rezultatul unei combinatii de factori, inclusiv factori genetici si dezechilibre in sistemul nervos care controleaza contractiile musculare ale esofagului. In mod normal, celulele nervoase din esofag si din sfincterul esofagian inferior transmit semnale pentru a coordona relaxarea si contractarea corecta a muschilor. In cazul acalaziei, aceste semnale nu sunt transmise corespunzator, ceea ce duce la relaxarea incompleta a sfincterului si la dificultatea alimentelor de a trece in stomac.

26 februarie 2025
Edited 26 februarie 2025
citește articolul
Tulburarile digestive: Cum le recunosti, cum se pot evita, ce alimente le declanseaza Tulburarile digestive: Cum le recunosti, cum se pot evita, ce alimente le declanseaza

Tractul gastrointestinal este locul in care apar majoritatea afectiunilor digestive, de la esofag la ficat, stomac, intestine, vezica biliara, pancreas. Bolile si tulburarile digestive comune pot porni de la refluxul gastroesofagian, pot continua cu diferite tipuri de cancer si se ajunge si la sindromul colonului iritabil sau intoleranta la lactoza si hernie hiatala.

22 iunie 2023
citește articolul
Sistemul digestiv: Beneficiile probioticelor pentru sanatatea organismului Sistemul digestiv: Beneficiile probioticelor pentru sanatatea organismului

In interiorul intestinelor noastre exista extrem de multe bacterii si alte microorganisme, peste 2.000 tipuri de bacterii, daca sistemul digestiv este sanatos. De multe ori aceste bacterii sunt afectate de dieta, de stilul de viata, de predispozitiile genetice si ajung sa aiba nevoie de ajutor.  Probioticele vor sprijini mereu corpul sa functioneze bine si sa isi pastreze sanatatea. Bacteriile bune lupta cu bacteriile rele cand acestea se inmultesc prea mult, au roluri multiple in organism. Microbiomul corpului nostru include si probioticele, fiecare microbiom este unic, avand o multime de microbi.

6 iunie 2023
Edited 7 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.