Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul de hipotensiune intracraniana: Ce este, de ce apare, complicatii ale bolii

Sindromul de hipotensiune intracraniana: Ce este, de ce apare, complicatii ale bolii

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 martie 2025 Ultima actualizare: 6 martie 2025

Sindromul de hipotensiune intracraniana (IH) reprezinta o conditie medicala rara, dar semnificativa, caracterizata printr-o scadere a presiunii lichidului cefalorahidian (LCR). Acest lichid vital, transparent si incolor, umple cavitatea sistemului nervos central, inclusiv creierul si maduva spinarii. Rolul sau principal este de a proteja aceste structuri esentiale impotriva impacturilor fizice si a fluctuatiilor bruste de presiune, functionand ca un amortizor in cadrul spatiilor subarahnoidiene. Pe langa aceasta, LCR faciliteaza si schimburile metabolice intre sange si tesutul cerebral, jucand un rol foarte important in mentinerea echilibrului volumetric si presional la nivelul craniului, conform principiului Monro-Kellie. Normativ, volumul acestui lichid se situeaza intre 70 si 160 mL, fiind esential pentru buna functionare a creierului si pentru protectia acestuia in fata diferitelor agresiuni externe sau interne. Lichidul cefalorahidian (LCR) este un fluid vital, produs in principal la nivelul plexurilor coroide din ventriculii laterali, III si IV. In fiecare zi, corpul produce aproximativ 500 ml de LCR, ceea ce inseamna ca volumul total de LCR este reinnoit de 4-5 ori pe zi.

Formarea LCR este un proces activ si dependent de energie, implicand secretia de electroliti si glucoza in spatiul ventricular si subarahnoidian. Ionii de sodiu (Na+) sunt eliberati prin pompele ionice Na+/K+ situate la polul apical al celulelor plexului coroid. Alti compusi ionizati, precum hexozele si aminoacizii, patrund lent printr-un sistem de transport transmembranar specific. Electrolitii si proteinele se difuzeaza in functie de gradientul de concentratie. Productia de LCR poate fi influentata de diverse substante. Pilocarpina, eterul, solutiile saline izotone si hipotone stimuleaza productia de LCR, in timp ce solutiile hipertone o inhiba. Circulatia LCR, denumita "a treia circulatie" de Harvey Cushing, se desfasoara de la plexurile coroide din ventriculii laterali, prin ventriculul III, apeductul Sylvius, ventriculul IV si orificiile Magendie si Luschka, catre spatiile subarahnoidiene din jurul trunchiului cerebral si maduvei spinarii. De acolo, LCR circula in jurul emisferelor cerebrale si este resorbit in mare parte la nivelul vilozitatilor arahnoidiene. Resorbtia LCR are loc prin vilozitatile arahnoidiene, care sunt prelungiri microscopice ale membranelor arahnoidiene ce penetreaza dura si se extind in sinusul sagital superior si alte structuri venoase. Acest proces asigura mentinerea unui echilibru constant al LCR, esential pentru functionarea corecta a sistemului nervos central.

Cauzele sindromului de hipotensiune intracraniana

Printre cauzele recunoscute se numara leziunile la nivelul capului si creierului, precum traumatismele cranio-cerebrale, tumori cerebrale, interventiile chirurgicale la nivelul craniului sau coloanei vertebrale, infectiile si anumite medicamente. In situatii in care nu se poate identifica o cauza clara, conditia este etichetata ca hipotensiune intracraniana idiopatica. Din punct de vedere etiologic, hipotensiunea intracraniana se clasifica in doua categorii principale:

1.         Primara - cunoscuta si sub denumirea de hipotensiune intracraniana spontana, aceasta apare fara o cauza externa evidenta.

2.         Secundara - aceasta poate fi rezultatul unor proceduri medicale, cum ar fi punctia lombara sau chirurgia, a shuntarii excesive a lichidului cerebrospinal sau poate fi legata de evenimente posttraumatice.

Adesea intalnita la persoanele in varsta de mijloc (30-50 de ani), hipotensiunea intracraniana spontana prezinta o incidenta mai mare la femei.

Simptomele simptomului de hipotensiune intracraniana

Hipotensiunea intracraniana este o afectiune medicala ce implica scaderea presiunii lichidului cefalorahidian (LCR), avand ca rezultat simptome multiple si uneori severe. Pacientii pot experimenta dureri de cap ortostatice, care se intensifica in pozitie verticala si se amelioreaza in repaus, alaturi de greata, varsaturi si probleme vizuale cum ar fi vederea incetosata sau dubla. Un factor comun in aparitia acestei conditii este efectuarea unei punctii lombare, care poate provoca o scurgere continua de LCR. De asemenea, episoduri aparent minore, cum ar fi o tuse sau un stranut, pot precede debutul simptomelor. Alte manifestari ale hipotensiunii intracraniene includ hipoacuzia, tinitusul si durerile de gat. In cazurile de durata, severitatea simptomelor poate creste, afectand capacitatea pacientului de a mentine pozitia verticala fara a resimti dureri accentuate, in special cand se apleaca sau se intinde. 

rani_superficialerani_superficiale

Diagnosticul si investigarea acestei afectiuni

Diagnosticul sindromului de hipotensiune intracraniana (IH) poate fi adesea dificil, deoarece simptomele sale se suprapun cu cele ale altor afectiuni, cum ar fi migrenele sau sindromul de apnee in somn. Un diagnostic precis necesita o evaluare detaliata a istoricului medical al pacientului, inclusiv medicatia utilizata si eventualele traume recente. Confirmarea diagnosticului se face prin masurarea presiunii lichidului cefalorahidian, care trebuie sa fie sub 6 cm H2O in cazul unei punctii lombare. Pentru a clarifica diagnosticul, se utilizeaza si explorari imagistice avansate. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) poate evidentia ingrosarea si sporirea pachimeningeana, angajarea venoasa durala, hernia amigdalelor cerebeloase si colectiile subdurale. Tomografia computerizata (CT) poate arata colectii subdurale, ectopia amigdalelor cerebeloase dobandita si dilatarea sinusurilor venoase durale. Aceste investigatii imagistice sunt esentiale pentru confirmarea si completarea diagnosticului de sindrom de hipotensiune intracraniana.

Tratament pentru sindromul de hipotensiune intracraniana

Pentru cazurile initiale, tratamentul poate fi relativ simplu si consta in repaus la pat si hidratare corespunzatoare pentru a sprijini echilibrul lichidului cerebrospinal. Medicamentele analgezice sunt adesea prescrise pentru a usura durerea de cap severa asociata cu aceasta conditie. In situatiile in care tratamentele mai blande nu sunt eficiente, se poate recurge la metode mai invasive, cum ar fi aplicarea unui plasture epidural de sange. Aceasta procedura implica injectarea a aproximativ 20 ml de sange venos al pacientului in spatiul epidural, in apropierea locului unei punctii lombare anterioare. Aceasta tehnica poate ajuta la comprimarea sacului tecal si la cresterea presiunii subarahnoidiene, oferind adesea o ameliorare rapida a simptomelor prin stoparea temporara a scurgerii de lichid cerebrospinal (LCR) si favorizand vindecarea duralei si arahnoidei.

cum_sa_acoperi_defectele_de_pe_tencum_sa_acoperi_defectele_de_pe_ten

Pentru cazurile mai severe sau in situatii de urgenta, cum ar fi aparitia unei come sau prezenta unor hematoame subdurale extinse, tratamentul necesita masuri rapide si decisive. In aceste conditii critice, interventiile chirurgicale pot deveni esentiale. Acestea pot viza oprirea scurgerii de LCR sau stimularea productiei acestuia, pentru a restabili echilibrul presiunii intracraniene si a preveni complicatiile pe termen lung.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

Articole similare
Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament

Afectiunea de fibrilatie atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca (ritm anormal al inimii). Desi in mod normal nu pune viata in pericol, poate cauza simptome suparatoare. Simptomele fibrilatiei atriale pot varia foarte mult de la persoana la persoana si chiar la aceeasi persoana in momente diferite. Palpitatiile sunt cel mai frecvent simptom. In timp ce fibrilatia atriala in sine nu este o aritmie care pune viata in pericol, poate duce la complicatii, in special, accident vascular cerebral, care pot fi invalidante sau fatale. In cele mai multe cazuri, cel putin inainte de a fi tratata in mod adecvat, fibrilatia atriala este o cauza de stress.

22 octombrie 2024
Edited 22 octombrie 2024
citește articolul
Igiena tractului urinar: Cum sa prevenim aparitia unor boli, metode de tratament Igiena tractului urinar: Cum sa prevenim aparitia unor boli, metode de tratament

În cazul in care vorbim de incontinența urinară, apare problema controlului vezicii urinare. Altfel spus, procesul de a urina si de eliminare a urinei nu mai este un proces voluntar ci se declanseaza si involuntar.

30 septembrie 2024
Edited 30 septembrie 2024
citește articolul
Boala Huntington: cauze, simptome, complicatii ale bolii Boala Huntington: cauze, simptome, complicatii ale bolii

Boala Huntington este o boala mostenita care determina uzura unor celule nervoase din creier. Oamenii se nasc cu gena defecta, dar simptomele nu apar decat dupa 30 sau 40 de ani. Simptomele initiale ale acestei boli pot include miscari necontrolate, stangacie si probleme de echilibru.

21 noiembrie 2022
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.