Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Transplant de cornee: Cand se recomanda si ce presupune inlocuirea corneei

Transplant de cornee: Cand se recomanda si ce presupune inlocuirea corneei

Postat in: Sanatatea ta
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 16 aprilie 2024 Ultima actualizare: 16 aprilie 2024

Transplantul de cornee este o procedura chirurgicala in care corneea deteriorata sau afectata a unui ochi este inlocuita cu o cornee sanatoasa prelevata de la un donator decedat. Corneea este stratul transparent situat in fata irisului si a pupilei si este responsabila pentru focalizarea luminii pe retina pentru a permite vederea clara. Inlocuirea totala sau partiala a corneei cu una donata este necesara in anumite situatii in care corneea a fost grav afectata si nu mai poate fi salvata sau corectata prin alte metode. Iata cateva dintre situatiile in care un transplant de cornee poate fi necesar:

 • Opacifiere severa a corneei: Daca corneea devine opaca din cauza bolilor degenerative, leziunilor sau infectiilor, vederea poate fi afectata semnificativ, ceea ce poate duce la necesitatea unui transplant de cornee.
 • Keratoconus avansat: Keratoconusul este o boala oculara in care corneea devine subtiata si isi schimba forma, determinand o vedere distorsionata. In unele cazuri, keratoconusul poate progresa pana la un nivel in care corneea trebuie inlocuita cu una donata.
 • Edem cornean sever: Edemul cornean poate aparea din cauza unor afectiuni precum sindromul Fuchs sau dupa o leziune oculara. Daca edemul cornean nu poate fi gestionat eficient si afecteaza vederea, un transplant de cornee poate fi o solutie.
 • Ulcere corneene: Ulcerele corneene profunde sau infectate pot deteriora corneea, necesitand inlocuirea cu o cornee donata.
 • Distrofii corneene ereditare: Unele distrofii corneene ereditare pot provoca deteriorarea corneei si scaderea vederii. In aceste cazuri, transplantul de cornee poate fi singura solutie.

Este important ca decizia de a efectua un transplant de cornee sa fie luata de un oftalmolog specializat, dupa o evaluare completa a starii de sanatate oculara a pacientului si a gradului de afectare a corneei. Un transplant de cornee este o procedura chirurgicala complexa, iar pacientul va avea nevoie de ingrijiri postoperatorii si de administrarea de medicamente pentru a preveni respingerea tesutului donator. Cu toate acestea, pentru multi pacienti, transplantul de cornee poate imbunatati semnificativ vederea si calitatea vietii.

Cum se realizeaza transplantul de cornee

Procedura de transplant de cornee implica indepartarea corneei afectate si inlocuirea acesteia cu corneea donata. Tehnica specifica poate varia in functie de cazul individual si de tehnologia disponibila, cum ar fi transplantul de strat subtire transplantul de cornee intrega. Etapele principale ale procedurii:

 • Selectia donatorului: Corneea folosita pentru transplant provine de obicei de la o persoana decedata care a donat ochii sau tesuturile oculare in scopuri medicale. Donatorul este selectat cu atentie pentru a se asigura ca corneea este potrivita pentru transplant.
 • Pregatirea pacientului: Inainte de transplant, pacientul este supus unor examene oculare detaliate pentru a evalua starea corneei si pentru a determina daca transplantul de cornee este indicat. In functie de cazul individual, se poate opta pentru transplantul de cornee intreaga (penetrant) sau pentru transplantul de strat subtire (cum ar fi DMEK sau DSAEK).
 • Chirurgia: In timpul procedurii chirurgicale, se indeparteaza corneea afectata din ochiul pacientului si se inlocuieste cu corneea donata. Corneea donata este cusuta sau fixata in loc cu ajutorul unor materiale speciale.
 • Recuperare si ingrijire postoperatorie: Dupa transplantul de cornee, pacientul trebuie sa urmeze un regim de tratament postoperator si sa ia medicamente pentru a preveni respingerea corneei donata. In primele saptamani dupa interventie, pot fi necesare mai multe vizite la medic pentru monitorizare si ajustari.

Este important sa se tina cont ca fiecare caz de transplant de cornee este unic, iar tehnica chirurgicala si procedurile postoperatorii pot varia in functie de situatie. In general, transplantul de cornee este considerat unul dintre cele mai reusite tipuri de transplanturi, iar majoritatea pacientilor obtin o imbunatatire semnificativa a vederii si o imbunatatire a calitatii vietii. Cu toate acestea, ca si in orice procedura chirurgicala, exista riscuri si complicatii potentiale, iar rezultatele individuale pot varia.

Viata dupa operatia de transplant de cornee

Dupa un transplant de cornee, viata pacientului poate suferi o serie de schimbari si imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste vedere si calitatea vietii. Iata cateva dintre aspectele care se pot schimba:

 • Imbunatatirea vederii: Unul dintre cele mai importante beneficii ale transplantului de cornee este imbunatatirea vederii. Pentru multi pacienti, transplantul de cornee poate restabili vederea clara si neteda, permitandu-le sa vada obiectele si detaliile mai bine.
 • Redobandirea independentei: Pentru pacientii ale caror activitati zilnice au fost limitate din cauza problemei cu cornea, transplantul poate aduce inapoi independenta in efectuarea sarcinilor cotidiene, cum ar fi cititul, condusul, gatitul si ingrijirea de sine.
 • Imbunatatirea calitatii vietii: Cu vederea restabilita, pacientii se pot bucura de o calitate mai buna a vietii. Transplantul de cornee poate aduce o imbunatatire semnificativa in confortul si mobilitatea lor.
 • Redobandirea mobilitatii si a activitatilor recreative: Pentru cei care au avut dificultati in a participa la activitati recreative, cum ar fi sporturi sau plimbari in natura, transplantul de cornee poate redeschide aceste posibilitati.
 • Imbunatatirea sanatatii emotionale: Recastigarea vederii poate avea un impact pozitiv asupra starii emotionale a pacientului, reducand stresul si anxietatea asociate cu problemele de vedere.
 • Adaptarea la viata postoperatorie: Dupa transplantul de cornee, pacientul va avea nevoie sa respecte un regim de tratament postoperator si sa urmeze instructiunile medicului pentru a preveni respingerea corneei donata si a obtine cele mai bune rezultate posibile.

Cu toate acestea, este important sa tinem cont ca fiecare caz de transplant de cornee este unic, iar rezultatele individuale pot varia in functie de starea de sanatate a pacientului si de modul in care acesta se adapteaza la noul sau statut vizual. Dupa transplantul de cornee, pacientii vor trebui sa fie supusi unor controale regulate pentru a monitoriza starea ochiului si a se asigura ca totul decurge in mod corespunzator.

Toate operatiile de transplant de cornee au succes?

Nu, nu toate operatiile de transplant de cornee au succes garantat. Desi transplantul de cornee este considerat in general unul dintre cele mai reusite tipuri de transplanturi, rezultatele pot varia in functie de mai multi factori. In majoritatea cazurilor, transplantul de cornee are un succes mare si poate imbunatati semnificativ vederea pacientului si calitatea vietii acestuia. Cu toate acestea, exista si riscuri si complicatii asociate cu procedura. Unele dintre principalele complicatii si riscuri pot include:

 • Respingeri ale corneei transplantate: Sistemul imunitar al pacientului poate sa respinga cornea donata. Pentru a preveni respingerea, pacientul va trebui sa ia medicamente imunosupresoare.
 • Infectii: Dupa operatie, exista un risc de infectii oculare. Infectiile pot afecta recuperarea si pot pune in pericol transplantul.
 • Glaucom secundar: Dupa transplant, pacientii pot dezvolta glaucom secundar, o afectiune care afecteaza nervul optic si vederea.
 • Astigmatism sau distorsiuni ale vederii: In unele cazuri, pacientii pot experimenta astigmatism sau alte distorsiuni ale vederii in urma transplantului de cornee.
  Hemoragii sau dezlipirea corneei: Aceste complicatii pot aparea in cazuri rare, dar pot avea consecinte grave.

Este important ca pacientii sa fie bine informati cu privire la riscurile si beneficiile transplantului de cornee si sa urmeze sfaturile medicului in ceea ce priveste tratamentul postoperator si ingrijirea ochilor.  De asemenea, sa respecte programul de vizite de control pentru a asigura o recuperare cat mai buna si pentru a preveni eventualele complicatii. Cu o selectie atenta a donatorilor, o tehnica chirurgicala adecvata si o monitorizare atenta a pacientului, transplantul de cornee poate oferi multe beneficii si sanse de succes semnificative.

Curiozitati despre ochiul uman

Noi vedem cu creierul, nu cu ochii. In cele mai multe cazuri, vederea in ceata sau distorsionata nu are nicio legatura cu globul ocular. Este vorba despre o problema la nivelul cortexului vizual din creier. Ochii folosesc 65% din energia creierului, mai mult decat orice alta parte a corpului. Ochiul este un organ complex, cu peste 2 milioane de componente. In organism este pe locul doi, fiind intrecut doar de creier. La nastere, ochiul unui copil are aproximativ 75% din dimensiunea unui ochi de adult. La celelalte organe procentul este mult mai mic. O tumoare rara, numita „dermoid limbic„ poate face ca din globul ocular al unei persoane sa creasca fire de par.

Nou-nascuţii vad totul cu susul in jos pana cand creierul lor invaţa sa proceseze informaţia corect. Nou-nascutii au o acuitate vizuala extrem de scazuta. Bebelusii abia veniti pe lume nu pot percepe o imagine clara la o distanta mai mare de 20-40 de centimetri. Acuitatea lor vizuala este de 5%-10%. Muschii din jurul pleoapelor au cele mai rapide reactii dintre toti muschii corpului omenesc, avand capacitatea sa se contracte in mai putin de o sutime de secunda. Acest lucru ne permite sa clipim de 10-20 de ori pe minut, in medie.

Irisul contine 266 de puncte caracteristice distincte. Culoarea, textura si modelul irisului sunt unice, acesta fiind si motivul pentru care sunt utilizate scanarile oculare pentru identificarea unei persoane. La fel ca in cazul amprentelor digitale, irisul a doua persoane nu este niciodata la fel. Genele au o durata de viata de aproximativ trei luni. In medie, intre una si cinci gene cad in fiecare zi. Dureaza intre 4 si 8 saptamani ca geana cazuta sa fie inlocuita de alta care ajunge sa creasca la aceeasi dimensiune. Sprancenele se reinnoiesc la aproximativ 2 luni.

BIBLIOGRAFIE:

Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;

Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";

Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;

Articole similare
Ienuparul: Cum recunosti planta, beneficii, cum se poate utiliza Ienuparul: Cum recunosti planta, beneficii, cum se poate utiliza

Ienuparul reprezinta o planta medicinala ale carei proprietati terapeutice sunt utilizate in tratarea multor afectiuni si boli: trateaza reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele, elimina piatra existenta la nivelul vezicii urinare. Fructele de ienupar constituie si ele un remediu natural pentru anemie, lipsa poftei de mancare, artroza, asigurand o functionare optima a organismului. Pulberea rezultata din maruntirea fructelor de ienupar este foarte eficienta in tratarea obezitatii, viermilor intestinali, oboselii, arteriosclerozei. 

16 aprilie 2024
Edited 16 aprilie 2024
citește articolul
Trifoiul rosu: Cum recunosti planta, cum se poate folosi, contraindicatii Trifoiul rosu: Cum recunosti planta, cum se poate folosi, contraindicatii

Frunzele Trifoiului Rosu contin heterozide cardiotonice in proportie de 0,40-0,80%, iar heterozidele cardiotonice se impart dupa structura chimica a agliconului pe care il contin in 3 grupe,: A, B si E. Frunzele plantei trifoiului rosu contin 10% substante minerale bogate in potasiu, calciu si magneziu, acizi citric, acid ascorbic, flavonoide, colina si acetilcolina, mucilagii si enzime.

3 aprilie 2024
Edited 4 aprilie 2024
citește articolul
Pelinul: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate Pelinul: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate

Pelinul este o planta extrem de cunoscuta in Romania, insa stiati ca notorietatea sa se datoreaza si faptului ca poate contribui la tratarea multor probleme frecvente de sanatate?  Pelinul este folosit pentru a elimina viermii intestinali, in special viermii rotunzi si oxiurii. Acesta este motivul pentru care este recomandat ca parte a procesului de eliminare a parazitilor. In plus, ceaiul de pelin este recomandat pentru a ameliora anorexia, insomnia, anemia, lipsa poftei de mancare, durerile de stomac, icterul si indigestia.

8 august 2023
Edited 18 august 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina