Uree serica: indicatorul cheie al functiei renale, cand stim ca trebuie sa mergem la medic
Ureea serica, cunoscuta si sub denumirea de azot ureic in sange (BUN, Blood Urea Nitrogen), este un test de laborator utilizat pentru a evalua functia rinichilor si nivelul de azot ureic in sange. Un test al ureei serice poate fi solicitat in diferite situatii, cum ar fi evaluarea functiei renale, monitorizarea pacientilor cu afectiuni renale sau hepatice, diagnosticarea insuficientei renale, monitorizarea eficacitatii tratamentului sau detectarea unei eventuale deshidratari.
Valorile normale ale ureei serice pot varia in functie de laborator si de metoda de testare utilizata. Nivelurile ridicate ale ureei serice pot indica o functie renala scazuta, deshidratare severa, insuficienta cardiaca, sangerare gastrointestinala sau alte afectiuni care afecteaza eliminarea ureei din organism. Este important sa discutati rezultatele testului cu medicul dumneavoastra pentru a obtine o interpretare adecvata in functie de situatia medicala individuala.
Primul biomarker utilizat pentru masurarea functiei renale a fost ureea, considerata cea mai mare sursa circulanta de compusi azotati si un indicator valoros al catabolismului tisular la persoana sanatoasa, a carei productie hepatica depinde in parte de amoniacul din amoniu generat la nivel renal, interactiunea care este relevanta, deoarece atat ureea serica, cat si rata de excretie de amoniu regleaza functiile renale ale concentratiei urinare si respectiv echilibrul bazei acide. Cu toate acestea, ureea are limitari in interpretarea sa, deoarece depinde de doua variabile intr-un mod direct: aportul de proteine si starea catabolica a persoanei.
Pacientii aflati in stadii initiale ale bolii renale cronice au cresteri discrete si sustinute ale ureei serice ca urmare a cresterii cu 50% a reabsorbtiei tubulare a ureei, o situatie dependenta de reducerea fluxului tubular renal. Cu toate acestea, pacientul prezinta progresiv anorexie si un aport scazut de proteine ca factor de autocontrol, ceea ce duce la niveluri de uree serica sub ceea ce era de asteptat pentru gradul de disfunctie renala.
Principala cauza a acumularii sale, de departe restul, este insuficienta renala a oricarei cauze ( prin patologie renala, deshidratare, infectie, soc etc.). Insuficienta renala severa ar produce o acumulare de toxine numite sindrom uremic. Ureea poate fi, de asemenea, mai mare in sange prin cresterea productiei, fie prin aportul crescut de proteine, fie prin unele toxice. In principal, din cauza patologiilor care provoaca „ruptura” sau distrugerea celulelor, ceea ce le va determina sa metabolizeze produsele distrugerii acestor celule, soc, sangerare digestiva, anemii hemolitice, procese neoproliferative sau arsuri extinse (desi o tulburare semnificativa se datoreaza de obicei insuficientei renale acute).
Generalitati despre uree
Ureea este creata nu numai din proteine dietetice, ci si din proteine din tesuturile tale. Cu o dieta normala, producem aproximativ 12 g de uree in fiecare zi. Cea mai mare parte a ureei, aproximativ 10 g in fiecare zi, este eliminata de rinichi.
O cantitate mica de uree (mai mica de 0,5 g / zi) se pierde prin intestin, plamani si piele. In timpul exercitiului fizic, o cantitate substantiala poate fi pierduta prin transpiratie.
De ce medicii verificarea ureei serice
Un test de azot de uree din sange ( BUN ) este efectuat pentru:
A vedea daca rinichii functioneaza normal sau daca boala renala progreseaza
Verificarea deshidratarii severe
Ce inseamna nivelurile tale de BUN
Nivelurile BUN reprezinta echilibrul dintre:
Productia de uree (in ficat)
Defalcarea ureei
Eliminarea ureei (prin rinichi)
Prin urmare, BUN este un indicator al sanatatii rinichilor si / sau a sanatatii ficatului.
Cu toate acestea, creatinina este un marker mult mai fiabil al functiei renale. BUN este mult mai probabil sa fie afectat de conditiile dietetice si fiziologice care nu au legatura cu functia renala.
Interval optim si normal
Rezultatele laboratorului sunt prezentate in mod obisnuit ca un set de valori cunoscute sub numele de interval de referinta, care este uneori denumit un interval normal cuprins intre anumite valori. Acest interval include limitele inferioare si superioare ale unui marker.
Niveluri mari ale ureei serice
Testul de azot din uree este adesea comandat pentru persoanele care prezinta semne si simptome ale tulburarilor renale. Aceste simptome pot include:
Urinare frecventa
Urina decolorata (sangeroasa, intunecata sau spumoasa)
Durere articulara
Durere osoasa
Durere de spate
Crampe musculare
Oboseala
Probleme cu somnul
Umflarea picioarelor si a manilor
Cauze ale ureei serice ridicate
Cauzele prezentate aici au fost asociate cu BUN ridicat, dar acest singur marker nu este suficient pentru a diagnostica orice stare de sanatate. Nu incercati sa va autodiagnosticati pe baza acestui marker de laborator. Lucrati cu medicul dumneavoastra pentru a determina un diagnostic precis si pentru a dezvolta o strategie de tratament sau de management adecvata.
Urmatoarele pot conduce la cresteri are ureei serice:
Boala renala sau insuficienta si blocarea tractului urinar de catre o piatra renala
Dieta bogata in proteine
Febra sau infectia, care creste descompunerea proteinelor. Cresterea descompunerii proteinelor este o caracteristica comuna a unei boli. Defalcarea proteinelor este stimulata de hormoni (cum ar fi glucagon, epinefrina si cortizol) si citokine inflamatorii. Productia de proteine, pe de alta parte, este redusa prin scaderea nivelului de hormoni de crestere, insulina si testosteron.
Inflamare
Deshidratare sau consum redus de apa
Stresul – O crestere necorespunzatoare a activarii sistemelor simpatice, renina-angiotensina-aldosterona si vasopresina creste nivelul ureei serice, care este adesea observat in insuficienta cardiaca. Cortizolul va creste, de asemenea, descompunerea proteinelor si va creste BUN.
Sangerare intestinala - Cand apare sangerare gastrointestinala superioara, sangele este digerat in proteine. Aceasta proteina este transportata la ficat si metabolizata la BUN.
Circulatie slaba, care duce la scaderea fluxului de sange catre rinichi si, prin urmare, la o capacitate redusa de a curata ureea.
Anomalii tiroidiene, care duc la o functie renala anormala: hipotiroidism si hipertiroidism
Glucocorticoizi, Tetracicline (cu exceptia doxiciclinei) si a altor medicamente anti-anabolice
Arsuri severe
Ureea este un produs rezidual al metabolismului proteinelor. Atunci cand proteinele sunt descompuse in corp, rezulta in productia de azot ureic, care este eliminat in principal prin intermediul rinichilor. Testul ureei serice masoara nivelul de azot ureic in sange pentru a evalua cat de eficient functioneaza rinichii in eliminarea acestui produs rezidual.
Nivelurile ridicate ale ureei serice pot fi cauzate si de alti factori, cum ar fi aportul crescut de proteine in dieta, utilizarea anumitor medicamente (precum corticosteroizii) sau stresul fizic intens. Pentru o evaluare corecta si un diagnostic precis, este necesara consultarea unui medic si interpretarea rezultatelor testelor in contextul clinic al pacientului.
Cum se transmite infectia cu virus HPV? De ce aceasta infectie poate cauza fluctuatii ale ureei serice?
Cum se transmite infectia cu virus HPV sau cum apare infectia la barbati si la femei sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom raspunde in aceste randuri. Fie ca vorbim de hpv femei sau testare hpv, cand aducem in discutie subiectul hpv simptome trebuie sa ne gandim intai la hpv transmitare pentru ca hpv barbati e diferit de hpv femei. Exista cazuri diagnosticate cu hpv in gat si acestea au fost depistate doar dupa test hpv femei si analiza hpv.
Infectia cu virusul HPV, potrivit specialistilor, se trasmite prin atingere cu corpul, daca vorbim de HPV-urile de pe piele, prin atingere sau frecare daca vorbim de zona genitala, de cele mai multe ori prin contact sexual, indiferent daca acesta este protejat sau nu. Si este important de stiut ca prezervativul nu poate preveni infectarea cu acest virus. Contactul sexual protejat nu poate sa previna aceasta infectie virala daca nu exista o igiena si o atentie sporita legata de acest virus.
Cum recunosti infectia cu HPV?
Bibliografie:
Gillison ML (December 2006). "Human papillomavirus and prognosis of oropharyngeal squamous cell carcinoma: implications for clinical research in head and neck cancers";
Saraiya M, Unger ER, Thompson TD, Lynch CF, Hernandez BY, Lyu CW, et al. (June 2015). "US assessment of HPV types in cancers: implications for current and 9-valent HPV vaccines";
Anantharaman D, Abedi-Ardekani B, Beachler DC, Gheit T, Olshan AF, Wisniewski K, et al. (May 2017). "Geographic heterogeneity in the prevalence of human papillomavirus in head and neck cancer". International Journal of Cancer. 140;
Chaturvedi AK, Engels EA, Pfeiffer RM, Hernandez BY, Xiao W, Kim E, et al. (November 2011). "Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States";