Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala Weber-Christian: Cum recunosti afectiunea, cauze care duc la aparitia bolii, tipuri de tratament

Boala Weber-Christian: Cum recunosti afectiunea, cauze care duc la aparitia bolii, tipuri de tratament

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 16 ianuarie 2025 Ultima actualizare: 16 ianuarie 2025

Paniculita reprezinta un grup variat de afectiuni care implica inflamatia stratului de grasime subcutanat. Printre acestea se numara si boala Weber-Christian, o forma specifica de paniculita nodulara idiopatica. Aceasta se manifesta prin aparitia de noduli subcutanati inflamati, celule inflamatorii in lobulii de grasime si simptome sistemice. Boala Weber-Christian este recunoscuta pentru episoadele recurente de febra si noduli subcutanati de dimensiuni variate, localizati frecvent pe coapse, brate, abdomen, spate si picioare. Nodulii pot fi eritematosi, sensibili sau nedurerosi si pot forma zone indurate prin confluare. Aspectele patologice ale acestei boli includ necroza tesutului subcutanat, infiltrarea cu lipofage si eventual, fibroza. Nodulii tind sa regreseze lent in cateva luni, lasand in urma zone deprimate acoperite de piele normala. Desi nu s-au observat modificari patologice in alte sisteme ale corpului, au fost raportate cazuri de deces cauzate direct de aceasta boala.

Boala Weber-Christian ramane o afectiune cu etiologie neclara, ceea ce inseamna ca cauzele sale exacte nu sunt inca bine intelese. Aceasta boala nu este asociata cu un istoric de traume fizice, ceea ce face ca identificarea factorilor declansatori sa fie si mai dificila. Unii pacienti cu aceasta conditie prezinta niveluri crescute ale complexelor imune circulante. Aceasta indica posibilitatea unei reactii imunologice, unde corpul isi ataca propriile tesuturi, posibil fara un motiv aparent. Acest aspect subliniaza natura posibil autoimuna sau autoinflamatorie a bolii. Exista similaritati intre boala Weber-Christian si deficienta de alfa-1 anti-tripsina, o alta afectiune care afecteaza reglarea proceselor inflamatorii in corp. Aceste paralele sugereaza ca in boala Weber-Christian, reglarea inflamatiei este deficitara. Tratamentul cu ciclosporina, care a aratat raspunsuri pozitive in unele cazuri, sustine teoria ca boala poate fi mediata de limfocitele T, celule esentiale in raspunsul imun. S-a investigat rolul infectiilor si al raspunsurilor postvirale in declansarea sau exacerbarea bolii, insa pana in prezent nu s-a stabilit o legatura concreta. Aceste descoperiri sugereaza ca boala Weber-Christian ar putea avea multiple fatete ale declansarii si progresiei, implicand atat factori imunologici, cat si inflamatorii, ceea ce face managementul sau un teren provocator pentru medici si cercetatori.

Boala Weber-Christian: semne, simptome si epidemiologie

Boala Weber-Christian este o afectiune rara, mai frecventa la femei si extrem de rara in randul copiilor. Aceasta boala se caracterizeaza prin inflamatia tesutului adipos subcutanat, rezultand noduli durerosi si eritematosi care apar in principal pe coapse si picioare. Manifestarile clinice ale bolii Weber-Christian includ atat simptome sistemice, cat si cutanate. Printre simptomele sistemice se numara:

●          Febra

●          Stare generala de rau

●          Greata si varsaturi

●          Durere abdominala

●          Scadere in greutate

●          Durere osoasa

●          Mialgii si artralgii

Pe plan cutanat, pacientii prezinta noduli subcutanati eritematosi, edematosi si sensibili, care sunt adesea distribuiti simetric. Acesti noduli au dimensiuni de aproximativ 1-2 cm, dar pot fi si mai mari, si se remit de obicei in cateva saptamani, lasand cicatrici atrofice deprimat. Ambiguitatea diagnosticarii bolii Weber-Christian, in comparatie cu alte afectiuni similare, complica determinarea exacta a frecventei acestei boli. Este recunoscuta ca fiind o conditie rara la adulti si chiar mai rara la copii. Majoritatea cazurilor raportate sunt la femei, reprezentand 75% din total, si desi boala este rara in randul copiilor, se observa o usoara predilectie pentru fetite.

Boala poate afecta multiple organe interne, inclusiv plamanii, inima, intestinele, splina, rinichii si glandele suprarenale. In cazurile severe, cu implicarea organelor viscerale, morbiditatea si mortalitatea sunt semnificative.  Pacientii cu manifestari cutanate pot experimenta exacerbari si remisiuni ale leziunilor pentru mai multi ani. Hepatomegalia si splenomegalia pot fi prezente la persoanele cu afectare viscerala. Pacientii descriu aceasta boala ca pe o afectiune cronica severa, cu episoade recurente. Nodulii sunt simetrici, adesea localizati pe coapse si partea inferioara a picioarelor, dar pot aparea si pe brate, trunchi si fata. In cazurile severe, nodulii pot supura un lichid uleios maro (paniculita lichefianta). Desi etiologia bolii este necunoscuta si pacientii nu raporteaza istoric de traumatisme termice, mecanice sau chimice, recunoasterea simptomelor si a semnelor clinice este importanta pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Diagnosticul si evaluarea bolii Weber-Christian

Boala Weber-Christian implica inflamatia tesutului adipos subcutanat, afectand frecvent organe viscerale precum plamanii, inima, intestinele, splina, rinichii si suprarenalele. Pentru diagnosticare si evaluare, se utilizeaza o serie de studii de laborator si imagistice, impreuna cu analize histologice.

Studii de laborator

Analizele de sange sunt esentiale in identificarea modificarilor functionale ale organelor. Pacientii cu boala Weber-Christian pot prezenta:

●          Leucocitoza sau leucopenie

●          Anemie

●          Hipocomplementemie

Rata de sedimentare a eritrocitelor (VSH) si nivelurile proteinei C reactive (CRP) sunt, in general, ridicate, indicand o inflamatie sistemica. Cu toate acestea, nivelurile serice si urinare de amilaza raman in limite normale, ceea ce ajuta la diferentierea acestei afectiuni de paniculita asociata cu boala pancreatica. Nivelul normal de alfa-1 antitripsina exclude diagnosticul de paniculita datorata deficientei acestui inhibitor.

Studii imagistice

Pentru a exclude alte boli inflamatorii sau infectioase granulomatoase sistemice, cum ar fi sarcoidoza sau tuberculoza, se efectueaza radiografii toracice. Diagnosticul cert al paniculitei se obtine prin biopsia pielii, care este esentiala pentru confirmarea bolii Weber-Christian.

Examen histologic

Histologia joacă un rol important în diagnosticarea acestei boli. Paniculita idiopatică lobulară nu prezintă vasculită și evoluează prin trei stadii distincte:

1.    Stadiul inflamator acut: Lobulii de grasime sunt invadati de neutrofile, limfocite si histiocite.

2.    Stadiul celular spumos: Macrofagele fagociteaza grasimea degenerata, formand celulele spumoase caracteristice.

3.    Stadiul fibrotic: Celulele spumoase sunt înlocuite de fibroblaste, iar inflamatia este substituita de tesut fibrotic.

Prin aceste analize detaliate, medicii pot diferenția boala Weber-Christian de alte afecțiuni similare si pot stabili un plan de tratament adecvat.

Tratament pentru boala Weber-Christian

Tratamentul acestei boli poate fi complex și variază în funcție de severitatea și simptomele specifice fiecarui pacient. În practica medicala, corticosteroizii si agentii imunosupresori au demonstrat o eficiență notabilă, în special în cazul copiilor și adolescenților. În anumite situații, terapiile pot include utilizarea agenților fibrinolitici, hidroxiclorochinei, azatioprinei, thalidomidei, ciclofosfamidei, tetraciclinei, ciclosporinei, micofenolatului sau clofaziminei. Prednisonul, un steroid sistemic, este frecvent utilizat pentru a controla exacerbările acute ale bolii, reducând inflamația și simptomele asociate.

Antiinflamatoarele nonsteroidiene pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor generale precum febra și durerile articulare. În cazurile în care boala afectează anumite organe, poate fi necesară administrarea de medicamente specifice pentru a trata aceste afectări. Tratamentul chirurgical nu este recomandat pentru paniculita Weber-Christian, accentul fiind pus pe managementul farmacologic al simptomelor și prevenirea complicațiilor.

 

 

 

Bibliografie:

LaValle JB, Krinsky DL, Hawkins EB, et al. Natural Therapeutics Pocket Guide. Hudson, OH: LexiComp, 2023; 

Libby: Braunwald's Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders, 2024; 

Miller L. Herbal medicinals: selected clinical considerations focusing on known or potential drug-herb interactions. Arch Intern Med, 2022;

Morelli V, Zoorob RJ. Alternative therapies: Part II. Congestive heart failure and hypercholesterolemia. [Review]. Am Fam Physician. 2021;

Pittler MH, Schmidt K, Ernst E. Hawthorn extract for treating chronic heart failure: meta-analysis of randomized trials. Am J Med. 2023;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2021 Nov;

Articole similare
Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament

Este poate cea mai neplacuta senzatie pe care o avem. Apare cand te astepti mai putin, fie dupa ce mancam ceva, cand suntem in masina sau cand avem o afectiune care are, printre altele, si un simptom asociat cu aceasta senzatie. Senzatia de voma este de regula un simptom al bolilor si nu o afectiune in sine, ea este doar un mecanism de aparare si de conservare al organismului uman, exact cum este si febra.

14 octombrie 2024
Edited 14 octombrie 2024
citește articolul
Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni

Rubeola este o infectie virala cu o frecventa mai mare in copilarie. Poate fi practic asimptomatica sau prezenta cu febra. Simptomele includ eruptii cutanate roz care incep pe fata si piept generalizandu-se pe tot corpul in aproximativ 24 ore.

12 aprilie 2023
Edited 12 aprilie 2023
citește articolul
Gustul amar din gura: cauze, boli asociate, tratament si preventie Gustul amar din gura: cauze, boli asociate, tratament si preventie

Gustul amar, pe langa cel dulce, sarat si acru face parte din capacitatea noastra de a identifica cu ajutorul limbii si gurii textura anumitor preparate. In plus, gustul amar sau senzatia de gust amar care apare dupa ce mancam alimente picante excesiv sau acre este un lucru natural, normal si firesc, o reactie a papilelor noastre gustative. Dar sunt momente cand acest gust pare ca vine ,,din interior" iar atunci lucrurile nu mai sunt asa cum trebuie sa fie iar organismul trimite practic un semnal de alarma, mai ales daca aceasta senzatie e urmata de o aparenta rancezeala a gustului sau acesta are tenta metalica. 

8 aprilie 2023
Edited 13 ianuarie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.