Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Coarctatia de aorta: Cum apare boala, preventie si tipuri de tratament

Coarctatia de aorta: Cum apare boala, preventie si tipuri de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 august 2023

Coarctatia de aorta (CA) este o malformatie congenitala caracterizata printr-o ingustare (stenoza) a lumenului aortic. Conditia este localizata, in general, la nivel istmic, chiar sub artera subclaviculara stanga. Sunt situatii in care poate aparea in orice parte intratoracica sau abdominala, putand fi asociata cu si sindromul Shone sau Turner. Simptomele coarctatiei de aorta pot varia in functie de severitatea ingustarii si de gradul de colateralizare a circulatiei. In cazurile mai severe, simptomele pot aparea in primele zile sau saptamani de viata si pot include:

Dispnee (dificultati de respiratie) sau lipsa de respiratie la efort.
Cianoza (coloratie albastra a pielii) la nivelul extremitatilor.
Oboseala si slabiciune la efort.
Palpitatii sau batai rapide ale inimii.

Crestere anormala a tensiunii arteriale la nivelul membrelor superioare in comparatie cu membrelor inferioare. Coarctatia de aorta va genera o crestere a presiunii in ventriculul stang, cauzand urmatoarele:

La nou-nascuti si bebelusi:

Enterocolita necrotica
Acidoza metabolica
Insuficienta renala
Insuficienta respiratorie
Insuficienta cardiaca congestiva
Tulburari de ritm (se poate ajunge chiar la fibrilatie ventriculara)
Hipertensiune arteriala secundara
Dezechilibru electrolitic

Copiii mai mari, desi initial pot fi asimptomatici, odata cu trecerea timpului acestia pot manifesta:

Hipertensiune arteriala in extremitatea superioara a corpului
Predispozitie pentru accidente vasculare cerebrale
Endocardita bacteriana infectioasa
Anevrism al arterelor intercostale dilatate
Claudicatie (durere in musculatura gambelor la mers) la nivelul membrelor inferioare
Speranta de viata pana in 35 de ani este redusa, ca urmare a complicatiilor
Insuficienta ventriculara stanga in stadii avansate
O importanta circulatie colaterala (la nivelul arterelor intercostale, spinale si mamare)

In cazurile usoare, patologia poate sa nu produca simptome si sa fie descoperita mai tarziu, in timpul unui examen medical de rutina. Diagnosticul se bazeaza pe examenul fizic, evaluarea tensiunii arteriale in membrelor superioare si inferioare si utilizarea unor investigatii suplimentare precum ecocardiografia, tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru a confirma prezenta si localizarea coarctatiei. Copilul va fi examinat fizic si se va observa daca pulsul de la mebrele inferioare si cel de la artera femurala este mai slab decat cel de la membrele superioara si artera carotida. In anumite situatii, pulsul de la artera femurala poate fi absent. Tensiunea arteriala masurata la membrele inferioare va fi mult mai mica decat cea de la membrele superioare.

In cazul adultilor si a copiilor mai mari, tensiunea arteriala de la membrele superioare este, in general, mai mare. Atunci cand se foloseste stetoscopul, se va auzi un suflu al cordului, in special un suflu aspru, ce radiaza posterior, insa pot fi prezente si alte tipuri de suflu. In cele mai multe cazuri, patologia se diagnosticheaza in prima zi de viata, insa sunt cazuri asimptomatice, astfel incat masurarea pulsului periferic este deosebit de importanta, intrucat aceasta poate fi singura manifestare a bolii. Alte tipuri de investigatii si teste pentru diagnosticarea coarctatiei de aorta includ urmatoarele:

La copiii mari – angiografie, CT cardiac, RMN cardiac
Aortografie
Cateterism cardiac
Radiografie toracica
Ecocardiografie – aceasta este o metoda comuna de diagnosticare, putand fi aplicata si pentru a se urmari evolutia post-operatorie.
Cateterismul cardiac si ecografia Doppler pot fi folosite pentru a se evalua diferentele de presiune de la nivelul aortei.

Tratament pentru coarctatia de aorta

Tratamentul coarctatiei de aorta implica de obicei interventia chirurgicala sau utilizarea tehnicii de dilatare a vasului numita angioplastie cu balon. Scopul tratamentului este de a indeparta sau de a reduce ingustarea si de a restabili circulatia normala a sangelui in organism.

Cand se apeleaza la interventie chirurgicala
Daca apar semne de insuficienta cardiaca congestiva
Hipertensiune arteriala semnificativa
Daca apar sechele secundare sau complicatii
Daca apare un gradient presional sistolic mai mare de 20 mm Hg
Daca exista o diferenta intre tensiunea arteriala masurata la membrele inferioare, respectiv superioare, mai mare de 25 mm Hg
Tehnici chirurgicale

La noi-nascuti si bebelusi – se aplica indepartarea (rezectia) zonei de coarctatie, urmarindu-se refacerea continuitatii arterei toracice prin intermediul anastomozei termino-terminala, de obicei efectuata prin sutura cu fir resorbabil. La copii mai mari si adolescenti – se va face indepartarea (rezectia) diafragmului ingustat intraluminal. Procedura va fi urmata de largirea zonei ingustate (istmoplastie de largire). La adulti – intrucat pot aparea complicatii precum ar fi un anevrism de perete, calcificari, se ia in calcul o metoda chirurgicala particulara, cu sau fara un suport circulator asistat. Chirurgia urmareste rezectia zonei de coarctatie, precum si interpunerea unui tub din material sintetic. De asemenea, operatia presupune si bypass-ul segemntului ingustat, precum si corectia leziunilor cardiace asociate, daca sunt prezente.

Prognostic in cazul acestei boli

Daca se intervine chirurgical, se va obtine o ameliorare a simptomatologiei. Cu toate acestgea, cei care au plastie de aorta vor prezenta un risc crescut de moarte subita. Din nefericire, in lipsa unui tratamnt chirurgical, pacientii vor deceda inainte de implinirea varstei de 40 de ani. In cele mai multe cazuri, interventiile chirurgicale se fac in timpul copilariei, insa chiar si asa, ingustarea poate reaparea, lucru mult mai probabil la pacientii care au fost operati atunci cand erau nou-nascuti. Atat inainte, cat si in timpul si dupa operatie pot aparea complicatii, care pot include:

Accident vascular cerebral
Hipertensiune arteriala severa
Anevrism de aorta
Insuficienta cardiaca
Ruptura de aorta
Disectie de aorta
Hemoragii cerebrale
Endocardita
Boala coronariana cu debut timpuriu
Afectiuni renale
In cazuri rare, poate aparea paralizia partii inferioare a corpului
Disfonie
Pe termen lung, poate reaparea ingustarea aortei, hipertensiune arteriala si endocardita.

In concluzie, coarctatia de aorta este o afectiune cardiaca congenitala in care aorta, artera principala care transporta sangele oxigenat de la inima la restul corpului, este ingustata sau stramtorata intr-o anumita zona. Aceasta ingustare poate afecta fluxul normal de sange si poate duce la cresterea presiunii arteriale inainte de zona de ingustare si la scaderea presiunii arteriale in partea inferioara a corpului, dupa zona ingustata. Tratamentul coarctatiei de aorta depinde de severitatea afectiunii si de simptomele asociate. Speranta de viata pana in 40 de ani este redusa, daca nu se intervine chirurgical.

Este important sa se efectueze un control medical regulat si sa se monitorizeze tensiunea arteriala si starea generala de sanatate a persoanelor cu coarctatie de aorta chiar si dupa tratamentul initial, deoarece pot aparea complicatii pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea arteriala, anevrismele aortice sau boala arteriala periferica.

Dextrocardia: Ce inseamna, cum se poate trata

Dextrocardia este o anomalie in care inima este in jumatatea dreapta a pieptului si nu in stanga, ca de obicei. In mod normal, inima este situata in mijlocul toracelui, cu varful inclinat spre stanga, dar in aceasta malformatie de origine genetica, aceasta situatie variaza si inima este inclinata spre partea dreapta a toracelui. Acest fenomen apare in a patra saptamana de dezvoltare embrionara, cand tubul cardiac primitiv se indoaie la dreapta, atunci cand ar trebui sa fie in mod normal rotit la stanga.

Dextrocardia este, de obicei, insotita de o anomalie numita "itu inversus", care face ca organele sa fie situate pe parti opuse, fata de cele pe care ar trebui sa fie. Aceasta situatie afecteaza organele care se afla pe o anumita parte a corpului, de exemplu, ficatul, pancreasul sau stomacul. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate fi asociata si cu situs ambiguu. In acest caz, poate fi doar un organ pozitionat inversat, iar celelalte sa fie in pozitiile lor normale.

Bibliografie:

1Bahar, R., Zhou, P., Liu, Y., Huang, Y., Phillips, A., Lee, T. K. et al. (2016). The prevalence of anxiety and depression in patients with or without hyperhidrosis (HH). Journal of the American Academy of Dermatology, 75

Schwitzen und Hyperhidrose (gesteigerte Schweisssekretion). Swiss Medical Forum ‒ Schweizerisches Medizin-Forum, (18), 464–467.

Romero, F. R., Haddad, G. R., Miot, H. A. & Cataneo, D. C. (2016). Palmar hyperhidrosis: clinical, pathophysiological, diagnostic and therapeutic aspects. Anais Brasileiros De Dermatologia, 91(6), 716–725.

Gross, K. M., Schote, A. B., Schneider, K. K., Schulz, A. & Meyer, J. (2014). Elevated social stress levels and depressive symptoms in primary hyperhidrosis. 

Articole similare
Util: Cum sa ai grija de ochii tai acasa si la birou Util: Cum sa ai grija de ochii tai acasa si la birou

Este deosebit de important sa respectam nevoia de odihna a ochilor. La fiecare 30 de secunde este nevoie de efort constient din partea noastra ca sa clipim, trebuie sa ne indepartam de monitor la cel putin sase metri cand ne odihnim si sa nu il mai privim deloc, sa privim in departare, sa ne concentram la un punct fix cat mai indepartat. Cand obosim este bine sa luam pauze indiferent ce facem si sa lasam ochii sa isi revina cel putin 10-20 de minute, sa ii inchidem eventual, daca putem.

9 septembrie 2024
Edited 9 septembrie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum sa combini alimentele pentru mai multa energie si vitalitate Nutritie: Cum sa combini alimentele pentru mai multa energie si vitalitate

Nivelul de energie si vitalitate fluctueaza in mod normal de-a lungul unei zile sau in diferite perioade ale vietii noastre. De exemplu, dimineata avem un nivel crescut, spre seara nivelul este spre zero pentru ca suntem prea obositi si corpul are nevoie de odihna prelungita. Cand suntem tineri, copii avem energie si vitalitate la un nivel ridicat, cand suntem batrani si ne apropiem de sfarsitul vietii energia si vitalitatea noastre sunt la un nivel scazut orice am face, organismul intra in faza de conservare ca sa mai reziste inca x ani.

15 iunie 2023
Edited 16 iunie 2023
citește articolul
Util: Cum poti sa-ti tratezi ranile minore daca ai pielea sensibila Util: Cum poti sa-ti tratezi ranile minore daca ai pielea sensibila

Cand stii ca ai pielea sensibila trebuie sa fii foarte atent la semne de infectie, inflamatie, inrosire, senzatie de durere permanenta, si mergi la medic daca rana superficiala pare ca nu se vindeca, daca sangereaza mereu si daca apare si puroiul. Se poate aplica si o crema cu antibiotic peste rana daca se considera ca este risc de infectare imediat dupa ce a fost curatata si dezinfectata zona unde a aparut rana superficiala. Este foarte important ca rana sa respire si pansamentul sa permita aerisirea zonei, sa aiba gauri micute, insertii.

15 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.