Cum sa evitam abuzurile culinare in perioada sarbatorilor
In perioada sarbatorilor, zile de nastere, onomastici sau alte evenimente precum nunti, botezuri, multe persoane se confrunta cu probleme digestive din cauza alimentelor bogate si mai grele decat cele obisnuite. In timpul unor evenimente de genul celor prezentate mai sus, sanatatea noastra digestiva poate fi afectata. Arsurile la stomac, constipatia cauzata de un consum scazut de fibre sau digestiile grele sunt cele mai frecvente probleme care pot aparea in acest moment. Cand experimentam atat de multe schimbari in rutina noastra alimentara, sistemul digestiv sufera consecintele si apar in curand probleme de stomac. Printre acestea se numara:
Aciditatea si arderea: Dupa ce mancam mese abundente, stomacul nostru lucreaza mai mult si genereaza un exces de acid, ceea ce provoaca disconfort in abdomenul superior. Excesul de acid se poate ridica la esofag si poate avansa la gat, producand o senzatie de arsura in gat si piept.
Gaze: Acestea apar de obicei dupa masa si apar pentru ca vorbim in timp ce mancam si bem. In esofagul nostru se astfel acumuleaza un exces de aer.
Greata: Deoarece acizii din stomac se scurg uneori in esofag.
Indigestie: Este un disconfort resimtit in partea superioara a abdomenului, care vine insotit de sentimentul de a avea un stomac plin, chiar daca masa nu a fost una extrem de consistenta.
Diaree: Apare si ca urmare s schimbarilor bruste in dieta, de exemplu, dupa o perioada de post, cum este cea dinaintea Pastelui, vom fi tentati sa consumam mai multe alimente. Pentru a ne recupera dupa episoade diareice trebuie sa reechilibram fluidele din organism printr-un consum de apa, supe.
Sfaturi pentru a avea grija de sanatatea digestiva
Nu neglijati consumul de fructe si legume: Acordati prioritate aportului de legume pentru a va simti satui si pentru a avea o digestie buna. In plus, aceste alimente sunt bogate in micronutrienti si scazute in calorii, astfel incat acestea va vor ajuta sa evitati greutatea si sa va mentineti hraniti.
Prioritizati alimentele sanatoase: Evitati preparatele grele sau grase si prioritizati alimentele coapte, fierte sau preprarate la gratar.
Hidratati-va: Stim ca alimentele grase se consuma frecvent alaturi de alcool, insa aceasta combinatie, in special abuzul de alcool va irita sistemul digestiv, cauzand disconfort, diaree. Prioritizati consumul de apa care va va ajuta sa ramaneti hidratat, plus ca nu veti avea calorii suplimentare.
Feriti-va de portii mari: In mesele servite in familie, avem tendinta de a manca mai mult decat de obicei, fie pentru ca suntem distrasi de conversatie, fie pentru ca mancarea este mai abundenta si accesibila. Este recomandat sa servim portii mici, atat cat am manca in mod normal, intr-o zi obisnuita, pentru a evita indigestia si disconfortul.
Ramaneti activ: Mersul la o plimbare dupa mese festive va ajuta la imbunatatirea digestiei. De asemenea, incercati sa ramaneti activi chiar si in timpul sarbatorilor ca un pilon al unei vieti sanatoase.
Mancati incet si mestecati foarte bineꓽ Unul dintre principalele motive pentru disconfortul digestiv este mancatul foarte repede. O digestie buna incepe in gura, unde saliva este amestecata cu alimente. Saliva contine o enzima numita amilaza, care este responsabila pentru inceperea cu defalcarea alimentelor, iat daca nu mestecam suficient de mult, stomacul va trebui sa lucreze mai mult pentru a suplimenta munca pe care saliva nu a fost in masura sa o faca. Aceasta inseamna ca va produce mai mult acid, astfel incat se va creste riscul de aciditate si senzatia de ardere. Pe de alta parte, mancand incet, fiind constienti de actul in sine, ne dam seama ce mancam si cat de mult. Cel mai bine este sa mestecam fara graba.
Evitati sa vorbiti prea mult in timpul meseiꓽ Este un sfat greu de urmat in perioadele sarbatorilor, deoarece conversatiile fac parte din fiecare familie care se reuneste in jurul mesei. Cu toate acestea, este important sa evitati inghitirea de aer mai mult decat este necesar, iar acest lucru se poate face daca veti continua discutiile dupa servirea mesei. Desigur, fumatul trebuie evitat in timpul meselor.
Nu mancati prea tarziuꓽ Pe masura ce se apropie noaptea, hormonii care digera zaharurile si carbohidratii isi diminueaza activitatea. Acest lucru inseamna ca, daca vom servi cina foarte tarziu, organismul va avea mai multe dificultati in a o digera, ceea ce poate duce la acumulari de gaze sau indigestie. In mod ideal, lasati intre o ora si jumatate sau doua si jumatate intre cina si culcare.
Evitati anumite alimenteꓽ Unele alimente pot provoca aciditate, cum ar fi cele picante, ceapa, citricele, rosiile, alcoolul, bauturile cu cofeina, cele carbogazoase sau alimentele prajite sau bogate in grasimi. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa nu le consumati deloc, ci sa o faceti cu moderatie, in special deoarece a existat perioada de post, cand organismul procesa alimente mai usor digerabile. Nu mancati alimente foarte fierbinti, deoarece acestea pot irita peretii stomacului.
De asemenea, purtati haine largi si confortabile, intrucat imbracamintea stransa si curelele stranse apasa pe zona abdominala si pot agrava problemele de stomac. Nu trebuie sa mergem la sala de sport dupa masa, dar o modalitate buna de a arde calorii si de a ajuta digestia este sa facem o mica plimbare dupa mese. In plus, o modalitate naturala si delicioasa de a atenua disconfortul unei mese copioase este cu o infuzie digestiva. Unele dintre cele mai eficiente sunt musetelul, lemnul dulce, ghimbirul, menta, anasonul sau fenicul. De asemenea, bicarbonatul de sodiu cu lamaie inainte de mese ajuta sistemul digestiv sa faciliteze digestia si sa se evite gazele si aciditatea.
Remediile farmacologice ar trebuie sa fie ultima solutie. Daca disconfortul este foarte inconfortabil, o optiune usoara si rapida este cu ajutorul medicamentelor fara prescriptie medicala. Pentru arsuri si aciditate exista diverse produse care neutralizeaza acidul gastric sau creeaza o bariera protectoare pentru a preveni trecerea la esofag. Specialistii avertizeaza in privinta utilizarii anumitor medicamente cu rol protector asupra stomacului, cum ar fi omeprazolul, deoarece desi consideram ca ne va ajuta in digestie sau ne va impiedica de la dureri de stomac, utilizarea sa ar trebui sa fie sub prescriptie medicala.
Cum se trateaza toxiinfectia alimentara si cum se poate preveni?
Este foarte important sa actionam rapid odata ce au aparut primele simptome. Pentru ca daca toxiinfectia este declansata de un organism parazit este important sa eliminam cat mai repede cauza. Ca tratamente adjuvante se recomanda menta si musetelul consumate sub forma de ceai, de regula combinate. Au efecte benefice, avand proprietati analgezice si antiseptice. La fel, echinacea este un remediu eficient si foarte puternic, care actioneaza impotriva multor infectii. Anghinarea totodata este eficienta in inlaturarea starilor de greata si a varsaturilor. Busuiocul se recomanda ca fiind o planta puternica care actioneaza asupra bacteriilor ce provoaca probleme digestive.
Este foarte importanta reechilibrarea hidroelectrolitica, deoarece principala cauza a aparitiei simptomelor este deshidratarea organismului. In caz de toxiinfectie alimentara, corpul prezinta o deshidratare puternica, asa ca este indicat consumul a 2 litri de apa pe zi, mai ales atunci cand pacientul prezinta varsaturi. Este, de asemenea, importanta mentinerea unui regim alimentar corespunzator. Acesta poate fi compus din orez, branza, ceaiuri. Dupa ce simptomele se amelioreaza, este permisa introducerea treptata a altor alimente, cu evitarea bauturilor acidulate sau a celor din fructe.
Masurile pe care trebuie sa le luam sunt, in principiu, de natura igieno-dietetice, adica oprirea consumului de aliment contaminat si pastrarea unor conditii de igiena bune si sa ne adresam unui medic specialist pentru a depista sursa toxiinfectiei si doar acesta poate recomanda o anumita schema de tratament care sa includa totodata si antibiotice sau anumite medicamente cu substante active care sa actioneze asupra agentului patogen care a declansat toxiinfectia. In caz de toxiinfectie datorata ingerarii unor substante toxice, se recomanda dializa si curatarea organismului de urmele acelei substante.
Tot ce vrei sa stii despre cauzele care pot declansa o toxiinfectie alimentara
Bibliografie:
Feldman M, et al. Dyspepsia. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 10th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Jan. 6, 2016.
Indigestion (dyspepsia). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/indigestion-dyspepsia. Accessed Jan. 28, 2016.
Papadakis MA, et al., eds. Gastrointestinal disorders. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2015. 54th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2015. http://www.accessmedicine.com. Accessed Jan. 28, 2016.