Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ingrijirea pielii cu rozacee: Cum recunosti afectiunea dermatologica, tipuri de tratament

Ingrijirea pielii cu rozacee: Cum recunosti afectiunea dermatologica, tipuri de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 februarie 2025 Ultima actualizare: 25 februarie 2025

Rozaceea este o boala dermatologica cronica si complexa, caracterizata prin simptome variate, precum roseata persistenta a fetei, eruptii cutanate, vene spider vizibile (telangiectazii) si leziuni inflamatorii (papule sau pustule), adesea localizate pe obraji, frunte, nas si barbie. Importanta unui tratament timpuriu si eficient este foarte importanta pentru a evita complicatii permanente precum cicatricile sau problemele oculare care pot aparea la unii pacienti. Rozaceea manifesta patru subtipuri diferite, care pot aparea simultan si pot afecta pacientii in diverse moduri. Boala pare sa fie mai frecventa in randul persoanelor cu alte afectiuni de sanatate asociate, dar si in populatiile cu piele deschisa la culoare, fototipurile I si II. Desi prevalenta globala este de aproximativ 5%, rozaceea este mai des intalnita la adultii cu varste intre 30 si 50 de ani, fiind predominanta in randul femeilor.

Diagnosticarea acestei conditii se bazeaza pe evaluarea clinica, desi criteriile exacte raman partial nedefinite. Aceasta duce la o rata semnificativa de cazuri nediagnosticate, in special in formele usoare ale bolii. Tratamentele sunt in principal directionate catre atenuarea simptomelor, dat fiind ca cauzele exacte ale rozaceei nu sunt inca pe deplin intelese. Fiecare plan de tratament trebuie sa fie personalizat, avand in vedere specificul si severitatea manifestarilor la fiecare pacient. Rozaceea este o afectiune dermatologica cronica care afecteaza predominant fata, incluzand obrajii, barbia si fruntea, dar care poate afecta si alte zone ale corpului. Etiologia acestei boli nu este pe deplin elucidata, dar se pare ca o combinatie de factori genetici, reactii imune si influente ale mediului contribuie la dezvoltarea ei. 

De ce apare acneea rozacee. Cum o recunosti

Studiile genetice au evidentiat ca variatiile la nivelul genelor care codifica proteinele MHC de clasa II sunt semnificativ asociate cu un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune. De asemenea, expunerea la radiatiile UV este recunoscuta ca un factor de risc. Exista legaturi intre rozacee si diverse boli sistemice cronice, incluzand boala de reflux gastroesofagian, hiperlipidemia, diabetul, bolile metabolice, hipertensiunea arteriala, boala celiaca, scleroza multipla, gliomul si artrita reumatoida. In contextul interactiunilor microbiale, acarienii Demodex sunt adesea gasiti in numar mare pe pielea afectata de rozacee, iar infectia cu Helicobacter pylori este si ea strans asociata cu aceasta conditie, desi nu este clar daca este cauza sau consecinta a afectiunii subiacente.

Cauze si factori de risc pentru rozacee

Rozaceea este o afectiune complexa a pielii, ale carei cauze exacte raman necunoscute, insa exista factori specifici care sunt considerati influenti in declansarea si exacerbarea acesteia. Printre acestia se numara predispozitia genetica, care sugereaza o transmitere ereditara a bolii. Afectiunile sistemului vascular, cum ar fi problemele cu vasele de sange ale pielii, pot contribui la aparitia si intensificarea rosetei caracteristice, un efect adesea amplificat de expunerea la soare.

fata_cu_rozaceefata_cu_rozacee

Un alt factor relevant este sensibilitatea crescuta la acarienii omniprezenti pe suprafata pielii. Desi acestia nu provoaca probleme pentru majoritatea oamenilor, pentru indivizii sensibili, pot agrava simptomele rozaceei. Infectiile bacteriene, cum ar fi cele cu Helicobacter pylori, un agent patogen asociat cu tulburarile gastrointestinale, pot avea un rol indirect prin exacerbarea stresului inflamator al organismului. Factorii de risc pentru dezvoltarea rozaceei includ si anumite caracteristici demografice si comportamentale. Persoanele cu piele deschisa, par blond si ochi albastri prezinta o susceptibilitate mai mare.  Varsta joaca un rol important, persoanele intre 30 si 50 de ani fiind mai predispuse la aceasta afectiune. In ceea ce priveste distributia pe sexe, femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii, iar factori precum istoricul de acnee si fumatul pot sa contribuie la risc.

Cum se manifesta rozaceea? La ce trebuie sa fim atenti

Rozaceea este o afectiune dermatologica care afecteaza predominant adultii, fiind mai rar intalnita la copii. Aceasta dermatoza evolueaza in patru subtipuri clinice principale, fiecare manifestandu-se diferit in functie de stadiul bolii.

ten_rozaceeten_rozacee

Primul subtip, eritemato-telangiectatic, se caracterizeaza prin roseata persistenta si inrosirea intermitenta a nasului si obrajilor. Acesta este adesea prima manifestare a rozaceei. Urmatorul subtip, forma papulo-pustuloasa, cunoscuta si sub denumirea de „acnee adulta”, se prezinta cu papule si pustule pe zonele afectate ale fetei. Spre deosebire de acnee, rozaceea nu include comedoane, care sunt punctele negre sau albe caracteristice acneei. Subtipul fimatos implica fibroza si hipertrofie a glandelor sebacee, manifestandu-se adesea pe nasul barbatilor, dar poate afecta si alte zone ale fetei, cum ar fi obrajii, barbia si zona dintre sprancene (glabella). Interesant este ca, desi este o manifestare tardiva a bolii, exista cazuri in care acest subtip apare de novo, fara sa urmeze traseul clinic tipic al rozaceei. Ultimul subtip, rozaceea oculara, se manifesta prin simptome precum lacrimare excesiva, senzatia de uscaciune a ochilor, senzatia de corp strain in ochi si, in unele cazuri, prurit, orjelet si chiar blefarita. 

Cum se ingrijeste pielea cu acnee rozacee

Pentru gestionarea eficienta a acnee rozacee, este esentiala adoptarea unui regim adecvat de ingrijire a pielii, prescris si monitorizat de un dermatolog. Scopul principal al tratamentului este atenuarea simptomelor, care de multe ori presupune utilizarea medicamentelor topice. In situatii speciale, cum ar fi afectarea oculara, se pot recomanda si lacrimi artificiale. Tehnologiile avansate, precum terapia laser sau electochirurgia, sunt alte optiuni eficiente pentru ameliorarea semnelor vizibile ale acestei conditii. Specialistii subliniaza importanta unei rutine de ingrijire delicate pentru pielea sensibilizata de rozacee:

1.         Alegerea produselor de ingrijire: Este important sa selectati produse cu etichete „curate”, care evita alcoolul, parfumurile sintetice si colorantii artificiali pentru a minimiza riscul de iritare.

2.         Curatarea corecta: Utilizati un demachiant sau gel de curatare bland, aplicand produsul cu mainile curate si clatind cu apa calduta. Uscarea fetei ar trebui sa fie facuta prin tamponare, fara frecare.

3.         Hidratarea: Aplicati o crema hidratanta dupa fiecare spalare, preferabil una fara alcool sau parfumuri sintetice.

4.         Protectie solara: Folosirea unei creme cu protectie solara adecvata este esentiala. Expunerea la razele UV poate exacerba simptomele, asadar aplicarea cremei trebuie sa fie regulata si generoasa, indiferent de anotimp.

5.         Evitarea exfolierii: Acest proces poate irita suplimentar pielea si ar trebui evitat.

6.         Protectie in conditii extreme: Temperaturile foarte ridicate sau scazute pot inrautati simptomele, asa ca protectia in conditii meteorologice extreme este indicata.

7.         Identificarea factorilor declansatori: Este util sa identificati si sa evitati factorii personali declansatori, cum ar fi anumite alimente, bauturi sau stresul.

8.         Aderenta la tratament: Respectati cu strictete indicatiile medicului si nu neglijati vizitele regulate la specialist, mai ales daca nu se observa o ameliorare a starii.

Un management prudent si personalizat al acnee rozacee poate conduce la o ameliorare semnificativa a simptomelor si la o imbunatatire a calitatii vietii.

Bibliografie:

Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023; 

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2021;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Articole similare
Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia

Xantocromia este o afectiune in care persoana tinde sa aiba pielea, unghiile si ochii galbui. Se datoreaza excesului de bilirubina din organism. Unele boli asociate cu xantocromie sunt: icterul, anemia hemolitica, insuficienta hepatica acuta si boala Addison. Bilirubina este un produs rezidual creat in timpul defalcarii si reciclarii normale a celulelor.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile

Catalizatorii metabolici sunt practic acele suplimente alimentare sau substante inrudite care contribuie la arderea excesul de grasimI din organism. Unele dintre aceste SUPLIMENTE le gasim in forma genuina in natura. Acestea includ cafeina si yohimbina. Utilizarea suplimentelor suplimentare poate interfera cu metabolismul sau sanatatea generala. Atunci cand sunt combinate cu un stil de viata activ si o dieta inteligenta, catalizatorii metabolici pot fi eficienti. Exista diferite tipuri de catalizatori metabolici.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii

Controlul medical de specialitate te va scapa de orice fel de infectii bacteriene si iti va da siguranta ca nu vei pati nimic la urechi si vei auzi la fel de bine si inainte. Se vor face analize de sange, se vor preleva proble de tesut daca este nevoie, se va merge la cabinetul O.R.L. pentru consult amanuntit si diagnosticare complexa, se vor face CT-uri, RMN-uri, orice este indicat pentru a sti ce se intampla cu urechile rosii si ce nu este bine cu ele.

5 septembrie 2024
Edited 17 decembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.