Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Gastroscopia: Ce este, cand este necesara, ce trebuie sa stim inainte

Gastroscopia: Ce este, cand este necesara, ce trebuie sa stim inainte

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 august 2023

Gastroscopia, cunoscuta si sub numele de endoscopie superioara, este o procedura medicala utilizata pentru a examina interiorul esofagului, stomacului si primelor portiuni ale intestinului subtire (duoden). Este realizata folosind un instrument numit endoscop, care este un tub subtire si flexibil cu o camera video la capat. Gastroscopia este recomandata intr-o serie de situatii pentru a evalua si diagnostica afectiunile gastrointestinale. Iata cateva motive comune pentru care poate fi recomandata gastroscopia:

Evaluarea simptomelor digestive: Gastroscopia poate fi indicata in cazul simptomelor digestive persistente, cum ar fi dureri abdominale, arsuri la stomac, greata, varsaturi frecvente, dificultati de inghitire sau sangerari digestive. Prin intermediul gastroscopiei, medicul poate examina mucoasa stomacului, esofagului si duodenului pentru a identifica cauza acestor simptome.
Diagnosticarea afectiunilor gastrointestinale: Gastroscopia este utilizata pentru a diagnostica o gama larga de afectiuni gastrointestinale, inclusiv ulcere gastrice sau duodenale, gastrita (inflamatia stomacului), esofagita (inflamatia esofagului), tumori gastrice, polipi, boala de reflux gastroesofagian, etc. si chiar cancer de stomac.
Monitorizarea afectiunilor existente: Daca ai fost diagnosticat cu o afectiune gastrointestinala, cum ar fi boala celiaca, boala Crohn sau sindromul de intestin iritabil, gastroscopia periodica poate fi recomandata pentru a evalua evolutia afectiunii, pentru a verifica eficacitatea tratamentului si pentru a identifica orice complicatii.
Sangerare digestiva: Gastroscopia este utila pentru a identifica sursa de sangerare in sistemul digestiv superior. Medicul poate vizualiza leziunile, ulcerul sau vasele de sange anormale si, in unele cazuri, poate efectua tratamente minim invazive pentru a opri sangerarea.
Biopsie si prelevare de mostre: In timpul gastroscopiei, medicul poate preleva mostre de tesut (biopsii) pentru analiza ulterioara in laborator. Aceasta poate fi utila pentru diagnosticarea precisa a anumitor afectiuni si pentru planificarea tratamentului adecvat.
Suspiciune de ulcere sau inflamatie: Gastroscopia poate fi recomandata daca exista suspiciunea de ulcere gastrice sau duodenale, gastrita (inflamatia stomacului) sau esofagita (inflamatia esofagului).
Sangerare digestiva: Gastroscopia poate fi efectuata pentru a identifica sursa de sangerare in sistemul digestiv superior, cum ar fi ulcerele sau vasele de sange anormale.

Ce poate detecta aceasta investigatie

Gastroscopia este o procedura utilizata pentru a examina si evalua interiorul esofagului, stomacului si duodenului (prima parte a intestinului subtire). Aceasta analiza poate detecta si identifica urmatoarele afectiuni si anomalii:

Ulcere gastrice si duodenale: Gastroscopia permite vizualizarea directa a mucoasei stomacului si duodenului, permitand identificarea ulcerelor, care sunt leziuni deschise sau eroziuni in mucoasa acestor zone.
Inflamatii si infectii: Gastroscopia poate detecta inflamatii ale mucoasei stomacului (gastrita) si ale esofagului (esofagita), precum si infectii precum infectia cu bacterii Helicobacter pylori.
Tumori si cancere: Gastroscopia poate ajuta la identificarea tumorilor benigne, precum polipii, si a tumorilor maligne (cancere) in stomac sau esofag.
Refluxul acid si boala de reflux gastroesofagian (BRGE): Gastroscopia poate evidentia leziuni ale mucoasei esofagiene si ale sfincterului esofagian inferior care pot fi cauzate de refluxul acid frecvent si persistent.
Gastropareza: Gastroscopia poate oferi informatii despre motilitatea stomacului si poate ajuta la diagnosticarea gastroparezei, o afectiune in care muschii stomacului nu functioneaza corect si determina intarzierea golirii stomacului.
Sangerari si vase de sange anormale: Gastroscopia poate identifica sursa sangerarilor din sistemul digestiv superior si poate detecta vasele de sange anormale (telangiectazii) care pot cauza sangerari.
Pe langa diagnostic, gastroscopia permite si efectuarea unor proceduri terapeutice, cum ar fi oprirea sangerarii, indepartarea polipilor sau dilatarea stricturilor esofagiene.

Cum se desfasoara procedura

De obicei, se cere pacientului sa nu consume alimente sau lichide inainte de procedura, timpul specific fiind stabilit de medic. Este posibil sa fie necesara administrarea de medicamente pentru a curata stomacul si a asigura o vizualizare mai buna a mucoasei gastrointestinale. Pacientul este asezat pe spate, iar in gura i se introduce un tub subtire si flexibil (endoscopul) care se deplaseaza usor in jos prin gat, esofag si in stomac. Pentru a reduce disconfortul, se poate aplica un spray anestezic in gat sau se poate administra o sedare usoara.

Pe masura ce endoscopul avanseaza prin tractul digestiv, medicul examineaza in detaliu mucoasa gastro-intestinala. De asemenea, pot fi prelevate mostre de tesut (biopsii) pentru analiza ulterioara in laborator. Gastroscopia poate provoca unele disconforturi, dar de obicei nu ar trebui sa fie dureroasa. In timpul procedurii, medicul va folosi anestezie locala pentru a ameliora disconfortul in gat si pentru a facilita introducerea endoscopului.

Cu toate acestea, experienta individuala poate varia. Unele persoane pot experimenta o senzatie de presiune sau de umflare in timpul introducerii endoscopului in gat si pe masura ce acesta se deplaseaza in esofag si stomac. Uneori, pacientii pot simti nevoia de a inghiti sau pot avea senzatia de greata temporara. In cazul in care se efectueaza biopsii sau alte proceduri terapeutice, pot aparea senzatii usoare de intepatura sau crampe, dar acestea sunt de obicei bine tolerate.

Daca ai nelamuriri sau ingrijorari cu privire la nivelul de disconfort in timpul gastroscopiei, este important sa discuti cu medicul inainte de procedura. Medicul poate oferi informatii suplimentare si poate lua in considerare necesitatea utilizarii unei sedari usoare pentru a-ti asigura confortul in timpul gastroscopiei. Disconfortul este adesea temporar si minor in comparatie cu beneficiile diagnostice si terapeutice pe care gastroscopia le poate oferi.

Gastroscopia are contraindicatii?

Gastroscopia, in general, este considerata o procedura sigura si bine tolerata, dar exista cateva contraindicatii si precautii asociate cu aceasta:

Obstructie esofagiana severa: Daca exista o obstructie completa sau severa a esofagului, introducerea endoscopului poate fi dificila sau imposibila. In astfel de cazuri, poate fi necesara o evaluare si abordare alternativa, cum ar fi dilatarea prealabila a esofagului.
Perforatie sau ruptura a esofagului sau stomacului: Daca exista suspiciunea unei perforatii sau a unei rupturi ale esofagului sau stomacului, gastroscopia poate fi contraindicata. Aceasta este o situatie de urgenta care necesita asistenta medicala imediata.
Tulburari de coagulare severe: Persoanele cu tulburari de coagulare severe, cum ar fi tulburari de sangerare sau pacienti care primesc medicamente anticoagulante puternice, pot avea un risc crescut de complicatii hemoragice in timpul gastroscopiei. In astfel de cazuri, trebuie facuta o evaluare atenta a riscurilor si beneficiilor si pot fi necesare precautii speciale sau ajustari ale tratamentului anticoagulant.
Tulburari cardiovasculare instabile: Pacientii cu tulburari cardiovasculare instabile, cum ar fi un infarct miocardic recent sau instabilitate hemodinamica, pot necesita o evaluare si management adecvat inainte de a efectua gastroscopia.

Oxiuriaza: tot ce trebuie sa stii despre infestarea cu oxiuri

Oxiuriaza, cunoscuta si sub numele de enterobiaza sau infectia cu viermele uman Enterobius vermicularis, este o afectiune parazitara comuna, in special la copii. Acesta este cauzata de infestarea cu viermi mici, albi, subtiri si in forma de ac, numiti oxiuri. Acesti paraziti afecteaza in principal intestinul gros al gazdei umane. Transmiterea oxiurazei are loc prin ingestia oualor de oxiuri. Oxiurile adulte traiesc in intestinul gros al gazdei umane, iar femela depune oua in jurul regiunii anale.

Aceste oua pot fi transferate pe maini, obiecte sau suprafete prin scarpinarea regiunii anale infectate. O persoana infestata poate raspandi ouale de oxiuri prin contactul cu alte persoane, alimente sau obiecte. Oxiurii sunt nematode (viermi nematozi) si apartin familiei Oxyuridae. Acestia au dimensiuni reduse, cu lungimea de aproximativ 0,5-1 centimetri la adulti si sunt subtiri si in forma de ac. Oxiurii au o viata relativ scurta in corpul uman, de aproximativ 2-6 saptamani.

Ciclul de viata al oxiurilor incepe cu ouale depuse de femela adulta in jurul regiunii anale. Aceste oua sunt mici, aproximativ 50-60 microni, si nu sunt vizibile cu ochiul liber. Oxiurii depun ouale in timpul noptii sau dimineata devreme, provocand adesea mancarime intensa in zona anala a gazdei umane. Dupa depunerea oualor, femela adulta moare. Ouale de oxiuri sunt extrem de rezistente si pot supravietui in mediu timp de cateva saptamani. Ele pot fi raspandite in mediul inconjurator prin scarpinatul regiunii anale infectate sau prin transferul pe maini, obiecte sau suprafete contaminate.

Bibliografie:

Plasmeijer EI, Nguyen TM, Olsen CM, Janda M, Soyer HP, Green AC. The natural history of common melanocytic nevi: a systematic review of longitudinal skin desiseas 2017 ;

Roh MR, Eliades P, Gupta S, Tsao H. Genetics of melanocytic nevi. Pigment Cell Melanoma Res. 2015;

Silva JH1, Sá BC, Avila AL, Landman G, Duprat Neto JP. Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma (Sao Paulo). 2011;

Articole similare
Taurina: ce este, cum o utilizam corect si ce doza este recomandata Taurina: ce este, cum o utilizam corect si ce doza este recomandata

Taurina, cunoscuta sub numele de acid beta aminoetilsulfonic, este un aminoacid conditionat important in mai multe dintre procesele metabolice ale organismului, avand si importante proprietati antioxidante. Un raport din 2019 sugereaza ca cea mai mare doza zilnica de taurina pe care o puteti consuma in siguranta este de 3 grame pe zi. Cu toate acestea, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a sugerat in orientarile sale din 2012 ca puteti lua in siguranta pana la 6 grame pe zi .

30 septembrie 2024
Edited 30 septembrie 2024
citește articolul
Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament

Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai frecvent intalnit la copiii cu varsta sub 10 ani si este cauzat de o reactie autoimuna care distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Acest tip de diabet necesita administrarea zilnica de insulina si monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.

20 august 2024
Edited 20 august 2024
citește articolul
Dieta DASH: ce este si cum te poate ajuta sa-ti reglezi metabolismul Dieta DASH: ce este si cum te poate ajuta sa-ti reglezi metabolismul

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) presupune abordari dietetice pentru a opri hipertensiunea arteriala sii este uneori prescrisa de medici pentru a ajuta la tratarea tensiunii arteriale ridicate. Tensiunea arteriala este cantitatea de presiune pe care sangele o plaseaza pe peretii arterelor. Aceasta variaza in mod normal pe tot parcursul zilei, dar daca ramane prea mare, aceasta se numeste hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala ridicata netratata poate duce la boli de inima, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca congestiva, boala renala si orbire, printre altele.

10 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate