Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Albright: simptome si optiuni de tratament

Sindromul Albright: simptome si optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 mai 2023 Ultima actualizare: 11 mai 2023

Sindromul McCune-Albright este o boala care afecteaza oasele, pielea si sistemul hormonal (endocrin). Problema osoasa se caracterizeaza prin inlocuirea tesutului normal cu zone de displazie fibroasa care duc la schiopatare, durere sau fractura. Petele maronii de pe piele sunt adesea primul semn aparent al bolii.

Sindromul este caracterizat prin displazie fibroasa a mai multor oase, insotita de pete de culoarea cafelei cu lapte si pubertate precoce. Leziunile pigmentare sunt suprafata neteda, marginile geografice si distributia segmentara, de obicei pe partea laterala a leziunilor osoase, fara a depasi linia mediana.

Boala poate fi asociata cu alte tulburari endocrine, cum ar fi tirotoxicoza, sindromul Cushing, acromegalie, hiperparatiroidism, hiperprolactinemie. Este o tulburare sporadica, mai frecventa in randul femeilor, in care fenotipurile sale diferite se datoreaza mutatiilor activate ale genei GNAS1, care codifica subunitatea proteinei stimulatoare G, care activeaza adenilat-ciclaza pentru a produce AMP ciclic. Apare stimularea constitutiva a proteinei kinaza A (sau dependenta de AMP ciclic) care isi exercita efectele, prin calea de semnalizare corespunzatoare, asupra celulelor tinta: osul (receptorul PTH), pielea (receptorul MSH) si unele glande endocrine, cum ar fi ovarul (receptorul FSH), glanda tiroida (receptorul TSH), glandele suprarenale (receptorul ACTH) si glanda pituitara (receptorul hormonului de eliberare GH sau PRL) printr-o cale de semnalizare. Deoarece mutatiile apar in diferite stadii de dezvoltare timpurie, amploarea si tesuturile afectate variaza de la pacient la pacient, explicand modelul mozaic al leziunilor cutanate si osoase.

Problemele hormonale pot include pubertatea precoce, in special la fete (din cauza chisturilor ovariene care produc exces de estrogen); excesul de hormon de crestere; leziuni tiroidiene cu posibil hipertiroidism; pierderea renala a fosfatului si, rareori, sindromul Cushing, cauzat de un exces de cortizol hormon produs de glandele suprarenale, care sunt situate in partea de sus a fiecarui rinichi.

Simptome ale sindromului Albright

Semnele si simptomele sindromului McCune-Albright pot varia in severitate si pot afecta unul sau mai multe sisteme. Simptomele scheletului pot include:

Displazia fibroasa (osul normal este inlocuit de tesut moale si fibros): Poate duce la schiopatare, durere, fracturi, scolioza progresiva, crestere inegala, deformarea faciala si pierderea mobilitatii. Defectele sistemului endocrin pot include mai multe glande, cum ar fi tiroida (situata la baza gatului), hipofiza si suprarenale. Simptomele endocrine pot include:

Pubertatea precoce: Fetele pot avea sangerari menstruale cu mult ani inainte de inceperea cresterii parului pubian. Menstruatia timpurie se crede ca se datoreaza excesului de estrogen produs de chisturile ovariene. Mai rar, baietii au, de asemenea, pubertate timpurie, care se manifesta de obicei ca o crestere excesiva a organelor genitale (testicule si penis).

Boala tiroidiana: Glanda tiroida se poate mari (gusa) sau poate dezvolta mase numite noduli. Aproximativ jumatate dintre oameni au hipertiroidism in care exista tensiune arteriala ridicata, batai rapide ale inimii, printre altele.Cresterea productiei de hormon de crestere: Glanda pituitara poate produce prea mult hormon de crestere, ceea ce poate duce la acromegalie in care exista statura mare, maini si picioare foarte mari, artrita si fata distincta.

Sindromul Cushing: Apare rar si este din cauza faptului ca exista prea multa productie de cortizol in glandele suprarenale, ceea ce poate duce la cresterea grasimii fetei si a partii superioare a corpului, generand o crestere lenta, piele fragila, oboseala, precum si alte probleme de sanatate.

Anomalii testiculare la barbati: Anomaliile testiculare sunt observate la majoritatea barbatilor (ca in 85% din cazuri) si se manifesta de obicei prin testicule anormal de mari (macrocorhidie). Deseuri de fosfat: Cresterea productiei de hormon FGF23 poate provoca tubulopatie renala, care afecteaza capacitatea rinichilor de a functiona corect.

Simptomele pielii pot include:

Pete de culoarea cafelei cu lapte: Persoanele cu boala au, de obicei, pete maro deschis de piele. Aceste pete apar adesea pe o parte a corpului si pot fi prezente de la nastere

Alte simptome mai putin frecvente ale sindromului McCune-Albright pot include hepatita, reflux gastroesofagian sau polipi gastro-intestinali. Complicatiile pot include pancreatita, mixoame intramusculare (tumori benigne) si cancere ale oaselor, tiroidei, testiculelor si sinusurilor. Pubertatea precoce si excesul de hormon de crestere pot contribui la un risc crescut de cancer.

Cauze
Sindromul McCune-Albright este cauzat de modificari genetice (variante sau mutatii) care apar la intamplare si fara niciun motiv aparent in gena GNAS1. Gena GNAS1 contine instructiuni pentru producerea proteinei G gasita pe suprafata celulelor care stimuleaza activitatea unei enzime numite adenilat ciclaza, implicata in reglarea multor hormoni. Mutatia din gena GNAS care provoaca sindromul McCune-Albright determina proteina G sa activeze in mod constant enzima adenilat ciclaza care duce la productia excesiva de diferiti hormoni, ducand la semnele si simptomele sindromului McCune-Albright.

Pubertatea precoce in sindromul McCune-Albright este rezultatul problemelor cu ovarele sau testiculele, insa nu este cauzata de eliberarea timpurie a gonadotropinei (hormon luteinizant si hormon de stimulare foliculara). In schimb, cauza este secretia timpurie a nivelurilor ridicate de hormoni sexuali (androgeni masculini si estrogeni feminini). Pubertatea precoce cauzata de aceasta afectiune este mult mai frecventa la fete decat la baieti. La fete, este rezultatul excesului de estrogen produs de chisturile ovariene.

Alte probleme hormonale care pot aparea sunt hipertirolismul, acromegalia si sindromul Cushing. Excesul de hormon de crestere poate provoca acromegalie si agrava displazia fibroasa.

Tratament pentru boala de Albright
Nu exista inca un tratament specific pentru sindromul McCune-Albright, tratamentul se face individual si in functie de severitatea anomaliilor si simptomelor care apar la fiecare pacient. Tratamentul depinde de simptomele prezente si poate include tratamentul fracturilor si deformarilor, medicamentelor si interventiilor chirurgicale.

Defectele osoase pot necesita interventii chirurgicale, iar modificarile hormonale pot necesita medicamente sau, in unele cazuri, interventii chirurgicale. Exista mai multe medicamente care sunt studiate pentru probleme hormonale, cum ar fi pubertatea precoce, cum ar fi medicamentele care inhiba productia de estrogen care au avut un oarecare succes. Modificarile in colorarea pielii, de obicei, nu necesita niciun tratament medical, ci unul care sa imbunatateasca estetica.

Displazia fibroasa este progresiva in timpul copilariei si adolescentei si se stabilizeaza de obicei la varsta adulta mijlocie si avansata. La unele persoane, unde nu exista multe oase cu displazie fibroasa, exista putine sau niciun simptom. In alte cazuri, boala osoasa extinsa poate provoca probleme majore, inclusiv pierderea mobilitatii, scolioza progresiva, deformarea faciala si pierderea vederii si / sau auzului.

Prognosticul persoanelor cu sindrom McCune-Albright variaza in functie de simptomele si severitatea prezente la fiecare persoana afectata. Terapiile medicale pot imbunatati sau controla simptomele endocrine la majoritatea persoanelor cu boala. In ciuda complicatiilor care pot exista in unele cazuri, cum ar fi dezvoltarea cancerului, si probleme legate de tratamentul chirurgical in alte cazuri, in general, persoanele cu sindromul McCune-Albright au o viata normala. 

Bibliografie:

1. Fleischmann D, Chin AS, Molvin L, Wang J, Hallett R. Computed Tomography Angiography: A Review and Technical Update. 2016 Jan;

2. Hartung MP, Grist TM, François CJ. Magnetic resonance angiography: current status and future directions. J Cardiovasc Magn Reson. 2011;

3. Campens L, Demulier L, De Groote K, Vandekerckhove K, De Wolf D, Roman MJ, Devereux RB, De Paepe A, De Backer J. Reference values for echocardiographic assessment of the diameter of the aortic root and ascending aorta spanning all age categories. Am J Cardiol. 2014 Sep 15;

4. Mintz GS, Popma JJ, Pichard AD, Kent KM, Satler LF, Chuang YC, Ditrano CJ, Leon MB. Patterns of calcification in coronary artery disease. A statistical analysis of intravascular ultrasound and coronary angiography in 1155 lesions. Circulation. 1995 Apr 01;

5. Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2013; 

6. Ali ZA, Karimi Galougahi K, Nazif T, Maehara A, Hardy MA, Cohen DJ, Ratner LE, Collins MB, Moses JW, Kirtane AJ, Stone GW, Karmpaliotis D, Leon MB. Imaging- and physiology-guided percutaneous coronary intervention without contrast administration in advanced renal failure: a feasibility, safety, and outcome study. Eur Heart J. 2016 Oct 21;

Articole similare
Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Sangele este un tesut viu format atat din elemente lichide, cat si solide. Acesta circula prin venele, arterele si capilarele vertebratelor si joaca un rol principal pentru supravietuire: transportul oxigenului si nutrientilor in toate partile corpului. De asemenea, colecteaza dioxidul de carbon si substantele reziduale, astfel incat acestea sa poata fi excretate in strainatate. Oamenii au intre 4,5 si 6 litri de sange circulant in organism.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund

Transaminazele, cunoscute si sub numele de aminotransferaze, sunt un set de enzime regasite in celulele organelor, cum ar fi inima, ficatul, muschii si rinichii. Functia sa principala este de a cataliza o reactie de transaminare intre un aminoacid si un α-ketacid, care este important in procesul de sinteza al proteinelor.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul
Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii

Vaccinul impotriva hepatitei B este recomandat tuturor sugarilor, tuturor copiilor sau adolescentilor cu varsta sub 19 ani care nu au fost vaccinati. De asemenea, tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 59 de ani si adultilor cu varsta de 60 de ani. Chiar si celor care prezinta factori de risc pentru infectia cu hepatita B. Adultii care au 60 de ani sau mai mult fara factori de risc cunoscuti pentru hepatita B pot primi, de asemenea, vaccinul impotriva hepatitei B.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina