Dr. Radu Alexandru Orfanu: Ce este ligamentoplastia si cand stim ca avem nevoie de ea

Articulatia genunchiului poate deveni instabila ca o consecinta a dislocarii, leziunii si rupturii ligamentelor. Traumatisme ale ligamentelor apar de cele mai multe ori in urma unor activitati sportive. In cele ce urmeaza , va prezentam in ce consta ligamentoplastia, reconstructia ligamentului genunchiului, procedura, posibile complicatii si indicatii pentru perioada de recuperare.
Ligamentele sunt alcatuite din tesut conjunctiv fibros, elastic, care se insereaza pe suprafetele osoase si stabilizeaza articulatia pentru a oferi sprijin si a limita miscarea anormala a articulatiei. Un ligament rupt limiteaza sever capacitatea de miscare a genunchiului. Acest lucru duce la incapacitatea de a pivota, roti sau rasuci piciorul. Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, avand rol de stabilizator al articulatiei. Leziunile la nivelul LIA sunt de patru pana la opt ori mai frecvente in randul femeilor decat al barbatilor in cadrul acelorasi activiati sportive. Ce este ligamentoplastia si cum stim ca trebuie sa intervenim chirurgical aflam mai multe de la specialistul Dr. Radu Alexandru Orfanu.
Ce este ligamentul incrucisat anterior (LIA) si ce rol are?
Ligamentul incrucisat anterior este o structura cheie pentru stabilitatea genunchiului. Acesta este o bandaleta formata din tesut conjunctiv dens ce se prinde de suprafetele articulare ale genunchiului respectiv pe femur si tibie. Rolul acestui ligament este acela de a oferi stabilitate articulatiei impotriva translarii anterioara a tibiei fata de femur si a rotatiei interne a tibiei. Aceste miscari se realizeaza in mod normal in timpul schimbarilor de directie, sariturilor, decelerarii, etc. Cel mai frecvent mecanism prin care ligamentul se poate rupe partial sau total, este in timpul unei rasuciri sau pivotari avand talpa fixata in sol. Cum aflam daca avem ligamentul rupt? Medicul specialist ortoped pune diagnosticul de certitudine, pe baza rezultatelor examenului clinic ce sunt corelate cu rezultatele examenului RMN.
Mai pot fi afectate si alte structuri pe langa LIA?
In momentul unei accidentari, rareori este afectat doar LIA. Cel mai frecvent au de suferit si alte structuri precum: meniscurile, ligamentul colateral medial, cartilajul articular. Aceste leziuni asociate pot fi reparate tot in timpul interventiei de reconstructie a ligamentului. In acest moment intervine intrebarea: avem nevoie de orteza? Inainte de operatie orteza poate fi utilizata in cazul in care pacientul acuza instabilitate articulara („fuge genunchiul”) avand scopul de a stopa aceste miscari si pentru a prevenii alte afectari ale articulatiei. Post-operator ghidurile de practica clinica nu sustin utilizarea ortezei. Cu toate astea, medicul poate recomanda utilizarea unei orteze in momentul in care exista si alte leziuni asociate la nivelul altor ligamente sau a cartilajului.
Tratament conservator sau chirurgical?
Aceasta decizie este luata impreuna cu medicul specialist pe baza anumitor factori:
gradul rupturii
varsta pacientului
gradul de instabilitate in timpul activitatilor zilnice
ocupatia pacientului (sportiv, pompier, militar, politist, IT-ist, etc)
alte leziuni asociate
daca pacientul doreste sa se reintoarca post-op la activitati sportive ce presupun sarituri, schimbari de directie, pivotari, etc.
In functie de decizia pacientului:
Tratamentul conservator presupune metode de fizioterapie si kinetoterapie ce au ca obiective intarirea musculaturii, cresterea stabilitatii genunchiului, reluarea activitatilor anterioare accidentarii. Tratamentul chirurgical presupune restabilirea stabilitatii articulare prin intermediul unei interventii de reconstruire a ligamentului. Cum are loc recuperarea post-ligamentoplastie (LIA) si menisc? Pentru a obtine cele mai bune rezultate in recuperarea unei leziuni de ligament incrucisat anterior si menisc trebuie urmate urmatoarele 2 etape: recuperarea pre-operatorie (inainte de operatie) si recuperarea post-operatorie (dupa operatie).
Recuperarea Pre-operator (inainte de operatie)
Aceasta etapa de recuperare poate incepe din prima zi de cand a survenit accidentarea.
Obiectivele recuperarii in aceasta etapa sunt:
• Reducerea durerii
• Reducerea inflamatiei pana la un nivel minim sau complet
• Recastigarea mobilitatii articulare de preferat pana la un nivel maxim
• Mentinerea/cresterea tonusului muscular
• Informarea si educarea pacientului despre cum o sa decurga procesul de recuperare, mersul cu carjele, explicarea exercitiilor ce vor fi realizate in faza I post-operator, etc.
Durata acestei faze variaza in functie de gravitatea accidentarii, de reactia organismului si de nivelul de antrenament al fiecarui pacient. In cazul pacientilor antrenati sau care practica o activitate sportiva in scop recreativ perioada minima este de 4 saptamani, cate 2-3 sedinte pe saptamana. In cazul pacientilor neantrenati recomandarea ar fi de 6-8 saptamani, minim 3 sedinte pe saptamana. Terapiile recomandate pentru atingerea obiectivelor programului de recuperare pre-operator difera in functie de simptomatologia pacientului:
1. Cele mai importante sunt kinetoterapia si electrostimularea musculara
2. In cazul in care pacientul acuza dureri foarte mari si prezinta si o inflamatie mare la nivelul genunchiului pot fi aplicate si metode de crioterapie si electroterapie (in scop analgezic si antiinflamator).
Recuperarea Post-operator
Faza I (prima zi – ziua 14 post-operator)
Obiectivele recuperarii in aceasta etapa sunt:
• Controlul durerii
• Controlul inflamatiei
• Cresterea mobilitatii articulare
• Mentinerea tonusului muscular
Faza II (ziua 15 - ziua 29 post-operator)
In aceasta faza se va realiza si ablatia firelor (scoaterea firelor) si in functie de evolutia fiecarui pacient medicului poate recomanda realizarea unei infiltratii cu PRP.
Obiectivele recuperarii in aceasta etapa sunt:
• Reducerea durerii
• Reducerea inflamatiei
• Recastigarea amplitudinii articulare: +/-100 de flexie, +/- 0 de extensie
• Mersul cu o carja
• Mentinerea tonusului muscular
Faza III (ziua 30 – ziua 50 post-operator)
Obiectivele recuperarii in aceasta etapa sunt:
• Eliminarea durerii
• Eliminarea inflamatiei
• Reeducarea mersului fara carje
• Recastigarea amplitudinii articulare: +/- 120 de flexie, +/- 0 de extensie
• Mentinerea tonusului muscular
Faza IV ( ziua 51 – 6 luni post-operator)
Deoarece la 3 luni pot incepe exercitiile ce presupun preluarea unor socuri mai mari pe articulatia genunchiului medicul poate recomanda realizarea unei infiltratii cu substante vascoelastice ce ajuta la imbunatatirea lubrifierii articulatiei si cresterea mobilitatii articulare. Obiectivele recuperarii in aceasta etapa sunt:
• Recastigarea completa a amplitudinii articulare
• Hipertrofierea masei musculare
• Inceperea antrenamentelor de proprioceptivitate
• Inceperea alergarii
Faza V (6 luni -12 luni)
Aceasta faza este adresata doar sportivilor amatori si de performanta si presupune o reintegrare individualizata pentru fiecare sport in parte.