Postul Intermitent sau Intermittent fasting: avantaje pentru organism, contraindicatii
Intermittent fasting inseamna sa ai o anumita fereastra de timp in fiecare zi, de obicei 8 ore - maxim 10 ore, in care poti manca si iti poti organiza mesele, spre exemplu de la ora 12:00 la ora 20:00 in care poti sa mananci urmata de 16 ore in care nu mananci nimic, de la ora 20:00 la ora 12:00, in aceasta perioada se poate consuma apa, ceai, apa cu lamaie, cafea dar fara zahar, lapte.
Daca doriti intervalul in care se consuma alimente poate fi 10:00 dimineata pana la ora 18:00 si perioada de repaus sa fie 18:00 -10:00, important este sa aveti o fereastra de 8 ore in care se consuma alimente urmata de o perioada de 16 ore in care nu se consuma alimente deloc, doar apa.
Ideea postului intermitent e bazata pe ceva natural si care e legat de buna functionare a organismului si a metabolismului nostru - Ritmul circadian. Acest ceas intern stabileste cand are nevoie corpul de odihna, de reset mental, de repaus pentru sistemul digestiv, iar acest ritm este influentat de lumina: lipsa luminii naturale indica starea de somn, iar aparitia luminii naturale indica ridicarea si activarea organismului in functie de lumina de afara, dar hrana are, de asemenea, un impact periferic semnificativ asupra ritmului, indiferent de conditiile de iluminare.
De exemplu, digestia este un proces metabolic atat de solicitant incat poate avea impact asupra construirii neurotransmitatorilor, repararii sistemului imunitar, oxidarii acizilor grasi si chiar vindecarii tesuturilor deteriorate. Prin limitarea timpului in care organismul trebuie sa actioneze asupra digestiei, ii dati mai mult timp organismului si celulelor pentru a se reface. Care sunt beneficiile postului intermitent si la ce trebuie sa fim atenti descopera in acest articol.
Cum alegem intervalul corect pentru intermittent fasting? Ce inseamna postul intermitent
Ce inseamna cand organismul nu reactioneaza la intermittent fasting? Cum se poate preveni efectul YO-YO
Reactii adverse in adoptarea postului intermitent. Ce trebuie sa facem inainte de a trece la aceasta dieta
Cum alegem intervalul corect pentru intermittent fasting? Ce inseamna postul intermitent
Postul intermitent este o practica alimentara in care alternezi perioade de post cu perioade in care consumi alimente. Este o forma de restrictie calorica in care reduci cantitatea totala de calorii consumate pe parcursul unei zile sau saptamani. Exista mai multe metode diferite de post intermitent, dar cele mai comune includ urmatoarele:
Postul intermitent poate fi abordat in mai multe moduri, iar alegerea metodei potrivite depinde de preferintele si obiectivele tale.
Ce inseamna cand organismul nu reactioneaza la intermittent fasting? Cum se poate preveni efectul YO-YO
Postul intermitent are o serie de beneficii pentru sanatate:
Daca scopul tau este sa slabesti sau sa reduci procentul de grasime corporala, postul intermitent poate fi o optiune eficienta. Prin limitarea perioadelor de alimentatie, se poate reduce numarul total de calorii consumate si se poate induce un deficit caloric, favorizand pierderea in greutate. Persoanele cu rezistenta la insulina sau prediabet pot beneficia de postul intermitent. Limitarea perioadelor de alimentatie poate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Reactii adverse in adoptarea postului intermitent. Ce trebuie sa facem inainte de a trece la aceasta dieta
Postul intermitent are anumite contraindicatii si nu este potrivit pentru toate persoanele. Iata cateva situatii in care postul intermitent poate fi contraindicat sau necesita supraveghere medicala:
Postul intermitent poate contribui la optimizarea sanatatii metabolice, inclusiv a nivelului de trigliceride, a tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol. Prin reducerea inflamatiei si a nivelului de insulina, acesta poate reduce riscul de boli metabolice precum diabetul de tip 2 si boala cardiovasculara.
Este important de remarcat faptul ca postul intermitent poate nu este potrivit pentru toata lumea, si anumite persoane, cum ar fi cele cu probleme de sanatate preexistente sau femeile insarcinate sau care alapteaza, ar trebui sa evite aceasta practica alimentara sau sa o discute cu un specialist inainte de a incepe.
Beneficiile postului intermitent includ pierderea in greutate, imbunatatirea sensibilitatii la insulina, reducerea inflamatiei, stimularea metabolismului si imbunatatirea sanatatii cognitive. Cu toate acestea, este important sa consulti un medic sau un specialist in nutritie inainte de a incepe orice forma de post intermitent, mai ales daca ai conditii medicale preexistente sau iei medicamente.
De ce are nevoie organismul de picolinat de crom? Cum ajuta cromul pe perioada de intermittent fasting
Cand vorbim de picolinat de crom trebuie sa intelegem ce inseamna acest compus. Cromul picolinat este un supliment nutritiv, care creste eficienta insulinei si ajuta la transportul glucozei din fluxul sanguin la membranele celulelor. Este considerat un mineral cu multiple beneficii pentru organism, care se utilizeaza cel mai des in curele de detoxifiere, deoarece reduce apetitul alimentar si in acelasi timp intensifica metabolismul si stimuleaza arderile calorice.
In cadrul unui studiu american se arata ca administrarea a 1000 de micrograme/zi de crom picolinat a dus la reducerea poftei de mancare si a aportului alimentar in cazul femeilor supraponderale, fara probleme de sanatate. Aceste rezultate au fost obtinute dupa o perioada de opt saptamani, timp in care s-a administrat zilnic un supliment cu crom.
Si asta nu e tot. Studii efectuate in New York, California si Atlanta pe un grup de persoane cu depresie sau diferite tulburari alimentare psihologice precum burnout, anorexie si care au primit 600 de micrograme/zi de crom picolinat, au aratat ca si echilibrul lor psihic s-a imbunatatit. In plus, specialistii subliniaza faptul ca doze de 600 pana la 1000 de micrograme/zi de crom contribuie la scaderea frecventei episoadelor de alimentatie excesiva si a simptomelor depresiei.
Bibliografie:
Hininger I, Benaraba R, Osman M, Faure H, Marie Roussel A, Anderson RA (2007).
„Picolinat de crom - efecte secundare, dozare, interactiuni - medicamente.” EverydayHealth.com, 9 mai 2016;
Bucurie, Traci. „Beneficiile picolinatului de crom.” LIVESTRONG.COM, Leaf Group, 3 octombrie 2017;
Busch, Sandi. „Pericolele de polinicotinat de crom.” LIVESTRONG.COM, Leaf Group, 3 oct. 2017;