Sindromul Coffin-Lowry: Cauze, simptome si moduri de tratament
Sindromul Coffin-Lowry este o dizabilitate intelectuala sindromica legata de X, caracterizata prin intarzierea dezvoltarii globale, retardarea cresterii postnatale care duce la statura scurta, dismofie faciala, maini scurte cu degete ascutite distal si anomalii scheletice progresive, inclusiv cifoscolioza si pectus carinatum / excavatum. Dizabilitatea intelectuala variaza de la usoara la severa. Nu exista niciun tratament pentru boala, iar din cauza complicatiilor cardiace si respiratorii, durata de viata este redusa la unele persoane cu sindrom Coffin-Lowry. Nou-nascutii de sex masculin afectati prezinta, de obicei, hipotonie si hiperlaxitate articulara cu parametri normali de crestere.
Cum recunosti acest sindrom?
Sindromul Coffin-Lowry este o tulburare genetica rara caracterizata prin anomalii craniofaciale (cap si fata) si scheletice. Unii oameni au, de asemenea, boli cardiovasculare. Tulburarea afecteaza barbatii si femeile, dar simptomele sunt, de obicei, mai severe la barbati. Complicatiile neurologice pot include:
Handicap intelectual sever si dezvoltare intarziata in majoritatea cazurilor (cel mai sever la barbati)
Tonusul muscular redus (hipotonie)
Convulsii (in cazuri rare)
Probleme de vorbire
Deficiente de auz
Probleme cu coordonarea miscarii
Probleme cu integrarea comportamentala si senzoriala
Spasticitatea musculara progresiva sau paralizia picioarelor
Pierderea capacitatii de a merge
Caracteristicile faciale caracteristice pot include un maxilar superior subdezvoltat, un nas mare, o frunte anormal de proeminenta, falduri ale pleoapelor inclinate in jos, ochi larg distantati si urechi mari joase. Anomaliile scheletice pot include o coloana vertebrala curbata, proeminenta neobisnuita a osului pieptului (piept de porumbel), statura scurta, si ingustarea canalului spinal. Tulburarea este cauzata de mutatii ale genei RPS6KA3.
Simptome ale sindromului Coffin-Lowry
Simptomele sindromului Coffin-Lowry variaza foarte mult de la o persoana la alta si sunt, de obicei, mai severe la barbati. Patologia afecteaza multe parti diferite ale corpului, iar simptomele devin mai evidente pe masura ce persoana imbatraneste.
Caracteristicile faciale ale bolii includ adesea:
Urechi supradimensionate care sunt mai mici decat de obicei.
Frunte proeminenta, sprancene si barbie.
Nasul intors, cu o punte larga si nari evazate.
Gura mare cu buze groase.
Persoanele cu sindrom Coffin-Lowry au, de asemenea, maini distincte:
Degete duble.
Degetele care sunt groase la baza si apoi se inclina spre varf.
Maini mari, moi.
Problemele scheletice includ:
Coloana vertebrala curbata (cifoza sau scolioza) care da aspectul unui spate cocosat.
Anomalii dentare, cum ar fi o gura deformata sau dinti lipsa.
Piept ascutit sau scufundat.
Oase lungi mai scurte.
Statura scurta (inaltime).
Microcefalie (cap mic).
Alte simptome pot include:
Intarzieri de dezvoltare si dizabilitati intelectuale.
Pierderea auzului.
Piele moale, elastica.
Probleme cu inima, ficatul sau rinichii.
Probleme de vorbire.
Tonus muscular slab cu slabiciune musculara.
Prezentarea clinica a bolii poate fi foarte variata, atat in severitate, cat si in exprimarea unor trasaturi rare asociate. Majoritatea purtatorilor au doar simptome usoare. Functiile cognitive ale bolnavilor de sex feminin pot fi usor afectate sau chiar normale. Desi tabloul clinic este de obicei sever la barbati, exista o variabilitate marcata. Aspectul facial clasic la barbatii adulti include o frunte proeminenta, hiperlorism orbital, fisuri palpebrale inclinate in jos, falduri epicantice, urechi mari si proeminente, buze groase vesnic verzi, dinti mici, neregulati sau absenti si un septum nazal gros cu nari anteverte.
Au fost descrise tulburarile psihice si obezitatea. Constatarile orale si dentare includ un palat inalt, ingust, un canal in linia mediana linguala, hipodontia si incisivi cu o forma aparte. Pacientii prezinta maini hiperextensibile, moi si pline, cu piele si articulatii slabite si degete ascutite
Malformatiile scheletice apar treptat in majoritatea cazurilor si pot include dezvoltarea intarziata a oaselor, scolioza / cifoza spinala si pectus carinatum sau excavatum. Deficitele cognitive si tulburarile de dezvoltare a limbajului sunt importante, dar variabile in severitate.
Alte manifestari rare asociate includ si surditatea senzorineurala. Episoadele de caderi induse de stimuli sunt comune. Implicarea cardiaca (15%) a fost descrisa ca dilatare ventriculara si mielopatie.
In cele mai putine cazuri, caracteristicile fizice sunt usoare si nespecifice. Nou-nascutii de sex masculin prezinta hipotonie si hiperlaxitate articulara, cu parametri de crestere in intervalul normal. La nastere, acestia pot avea degete largi, ascutite, o caracteristica puternic indicativa a diagnosticului.
Anomaliile faciale (hiperlorism, umflarea fruntii, buze groase) se manifesta la copiii mici. Cu toate acestea, aspectul facial caracteristic se manifesta deja in al doilea an cu o ingrosare progresiva (buze proeminente). Retardarea psihomotorie si de crestere se manifesta in primii ani de viata. Alte semne timpurii pot include surditate senzorineurala si microcefalie. Persoanele afectate au adesea un temperament prietenos si, in ciuda abilitatilor lor verbale limitate, au abilitati bune de comunicare.
Cauze
Sindromul Coffin-Lowry este cauzat de variatiile patogene ale genei RPS6KA3 (Xp22,2-p22,1), care codifica proteinquinaza S6 ribozomal alfa 3, o proteina kinaza, reglementata de factorul de crestere. Modul de mostenire este semidominant legat de X. Intre 70-80% dintre pacienti nu au istoric familial, in timp ce 20-30% au mai mult de un membru al familiei afectate.
Diagnostic
Diagnosticul se bazeaza pe imaginea clinica si pe constatarile radiologice. Initial, analiza mutatiei RPS6KA3 poate fi utilizata pentru diagnosticarea rapida. Diagnosticul diferential include: Talasemie alfa cu deficit intelectual, sindromul Borjeson-Forssman-Lehmann, sindromul FG, sindromul Williams si sindromul Pitts-Hopkins.
Diagnosticul prenatal si testarea purtatorului pentru sarcini cu risc ridicat sunt disponibile in familiile cu risc ridicat. Poate fi efectuata prin analiza mutatiilor sau prin Western-Blot (in cultura amniocitelor). Diagnosticul precoce este esential pentru un management adecvat.
Optiuni de tratament pentru sindromul Coffin-Lawry
In prezent nu este disponibil niciun tratament specific. Managementul aplicat in prezent celor afectati se concentreaza pe suport simptomatic si terapie. In special, pierderea auzului senzorineural trebuie tratata intr-un stadiu incipient pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor.
Deformarea progresiva a coloanei vertebrale (scolioza si / sau cifoza) poate necesita o interventie chirurgicala la adult.
Deoarece nu exista tratament pentru aceasta afectiune, scopul este de a gestiona starea, de a reduce simptomele si de a trai viata cat mai mult posibil. Persoanele cu CLS pot avea nevoie de vizite regulate la o varietate de specialisti medicali, cum ar fi: cardiologi, ORL-isti, neurologi, reumatolog, oftalmolog, stomatolog, fizioterapeuti (pentru a se imbunatati forta si miscarea), dar si specialisti in logopedie, pentru intarzieri de comunicare.
Pentru episoadele de cadere, medicul poate prescrie medicamente anticonvulsivante, utilizate in mod normal pentru a controla convulsiile sau medicamente anti-anxietate. Deformarile scheletice pot necesita o interventie chirurgicala. Prognosticul bolii este nefavorabil si depinde de severitatea bolii.
Care sunt simptomele pruritului? De ce apare?
Ca si simptome pruritul se manifesta prin senzatii de mancarime. Acestea pot aparea in urma intepaturilor de insecte, fiind comune celor care au pielea atopica sau care sufera de hiperhidroza si din cauza alimentatiei si a transpiratiei excesive pielea se irita mai repede, sau pot fi o reactie la expunerea la soare ori la anumite tesaturi, in special la hainele din fibre sintetice precum acril, macrame sau derivate din lycra. In aceste cazuri, indepartarea factorilor determinanti, aplicarea de solutii banale de alcool medicinal ori alte preparate mentolate sau hidratarea pielii cu lotiuni emoliente rezolva problema.
Statisticile arata ca jumatate din cazurile de prurit nu sunt de origine cutanata. Cel mai frecvent, pruritul care nu are o cauza la nivelul pielii este provocat de afectiuni hepatice si ale cailor biliare, precum si de afectiuni renale. Poate aparea si la persoanele alergice, frecvent la astmatici, dar si la pacientii cu un sistem imunitar compromis (cum este cazul infectiilor cu HIV). O alta cauza frecventa a pruritului este deficitul grav de fier, dar si hipertiroidismul, considerat principala cauza a pruritului endocrin. Rar, pruritul poate aparea la pacientii cu diabet decompensat sau hipotiroidism. Pruritul provocat de o cauza oncologica are o frecventa de circa 8%.
Ce boli se pot ascunde in spatele pruritului?
Bibliografie:
Balch CM, Gershenwald JE, Soong SJ, Thompson JF, Atkins MB, Byrd DR, et al. Final version of 2009 AJCC melanoma staging and classification. J Clin Oncol. 2009;27(36):6199–206.
Saida T, Miyazaki A, Oguchi S, Ishihara Y, Yamazaki Y, Murase S, et al. Significance of dermoscopic patterns in detecting malignant melanoma on acral volar skin: results of a multicenter study in Japan. Arch Dermatol. 2004;140(10):1233–38.
Chopra A, Walia RL, Gupta S, Sethi PS, Bagga HK. Nodular malignant melanoma-secondary to carcinoma rectum. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 1997;