Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Gerstmann: De ce apare boala, cum o identifici, abordari terapeutice

Sindromul Gerstmann: De ce apare boala, cum o identifici, abordari terapeutice

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 decembrie 2024 Ultima actualizare: 3 decembrie 2024

Sindromul Gerstmann reprezinta o afectiune neurologica rara, manifestata in urma unor leziuni cerebrale. Aceasta conditie poate rezulta fie dintr-un traumatism cranian, fie din anomalii de dezvoltare. In cazul copiilor, aceasta este desemnata ca sindromul Gerstmann de dezvoltare, iar in termeni medicali este cunoscuta si ca tetrada Gerstmann sau simplu GS. Aceasta patologie subliniaza importanta interconexiunilor dintre diversele zone ale creierului si impactul lor asupra functionarii cognitive si motorii. Sindromul Gerstmann este o conditie neurologica rara, provenita din afectarea unei zone precise a creierului: lobul parietal inferior, in special in zona cunoscuta ca girus angular. Localizarea exacta a leziunii care declanseaza acest sindrom este importanta pentru diagnosticare. 

Acesta depinde de emisfera cerebrala dominanta a individului - la dreptaci, afectarea se produce in partea stanga a creierului, iar la stangaci, in cea dreapta. In majoritatea cazurilor, emisfera stanga este cea afectata. Sindromul Gerstmann se caracterizeaza printr-un grup de simptome specifice, incluzand dificultati in procesarea limbajului, in efectuarea calculelor matematice si in executarea altor functii cognitive esentiale. Aceste dificultati sunt legate de rolul girusului angular in interpretarea informatiilor senzoriale si in perceptie. La adulti, principala cauza a sindromului este adesea legata de problemele vasculare cerebrale, cum ar fi infarctul, care perturba fluxul sanguin adecvat catre portiunea afectata a creierului. Alte cauze includ tumori cerebrale sau traumatisme cranio-cerebrale. Sindromul Gerstmann nu face distinctie intre genuri, afectand atat barbatii cat si femeile in mod egal. In randul copiilor, traumatismele cranio-cerebrale sunt printre principalele cauze, desi uneori sindromul poate aparea fara o leziune cerebrala evidenta. Interesant este ca sindromul poate afecta copiii indiferent de abilitatile lor intelectuale sau de performantele scolare, demonstrand ca impactul sau asupra functiilor cognitive nu este legat de nivelul preexistent de inteligenta sau de invatare. Prin utilizarea imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM), cercetatorii au identificat ca leziunile care stau la baza sindromului Gerstmann sunt subcorticale, afectand legaturile dintre diverse zone corticale. Aceasta descoperire subliniaza complexitatea conexiunilor neuronale si modul in care afectarea unei singure regiuni poate avea repercusiuni semnificative asupra multiplelor functii cognitive.

Simptomele sindromului Gerstmann

Sindromul Gerstmann este caracterizata prin prezenta a patru simptome principale care afecteaza capacitatea de scriere, calcul, recunoastere si orientare spatiala. Primul simptom, disgrafia, se refera la dificultati semnificative in procesul de scriere, manifestandu-se prin scris ilizibil, incoerenta in formarea literelor, amestecul intre minuscule si majuscule, precum si neregularitati in marimea si forma literelor. Acesta nu este legat de probleme fonologice sau de vocabular, ci mai degraba de pierderea abilitatii mecanice de a scrie. Al doilea simptom, acalculia, descrie dificultatile in efectuarea calculului mintal, de la operatiuni simple la cele mai complexe. Aceasta poate varia de la probleme in realizarea calculelor simple pana la incapacitatea de a efectua sau intelege operatii matematice de baza. Un test comun in evaluarea acestui simptom implica numararea inversa de la 100, scazand cate 7 la fiecare pas.

Agnozia digitala, al treilea simptom, este caracterizata prin dificultatea de a recunoaste, numi sau diferentia degetele, fie ca sunt propriile degete sau ale altora. Testele clinice pentru acest simptom pot include actiuni simple, cum ar fi atingerea degetului indicat de medic sau identificarea unui deget specific pe propria mana. Ultimul simptom, confuzia dreapta-stanga, se manifesta prin dificultati in distingerea intre cele doua directii, atat in orientarea proprie, cat si in cea a altor persoane. Aceasta poate fi evaluata prin cereri simple, care implica coordonarea mainii si piciorului opus, si este adesea complicata de probleme in exprimarea sau intelegerea limbajului. Interesant, sindromul Gerstmann poate aparea si la copii, unde este frecvent asociat cu dislexia, indicand dificultati in citire. Aceasta afectiune subliniaza complexitatea functionarii cerebrale si interconexiunile dintre diferitele abilitati cognitive si motorii. Diagnosticarea si intelegerea sindromului sunt esentiale pentru dezvoltarea strategiilor de interventie si sprijin adecvate pentru cei afectati.

Diagnostic

Pentru a identifica aceasta conditie, medicii recurg la Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM), care poate evidentia leziuni in girusul angular al lobului parietal stang. Aceasta investigatie imagistica este esentiala in confirmarea diagnosticului. Diagnosticul diferential al sindromului Gerstmann include o varietate de conditii medicale care prezinta simptome similare tetradului caracteristic. Printre acestea se numara maladii neurologice precum Alzheimer, efectele neurotoxice ale alcoolului si intoxicatia cu monoxid de carbon, dar si afectiuni sistemice precum lupusul eritematos sistemic si saturnismul (intoxicatia cu plumb). Alte conditii precum socul anafilactic si dementa pot sa prezinte simptome asemanatoare. Este important de subliniat ca, in cazul in care leziunea cerebrala ce a condus la sindromul Gerstmann este mai extinsa, pot aparea simptome suplimentare care nu sunt specifice acestui sindrom, ci mai degraba reflecta zona mai larga a creierului afectata. Aceasta distinctie este importanta pentru stabilirea unui plan de tratament corespunzator, subliniind importanta unui diagnostic precis si diferentiat.

Tratament pentru sindromul Gerstmann

In fata unor conditii medicale complexe, unde tratamentul curativ nu este posibil, accentul se muta pe imbunatatirea calitatii vietii prin terapii suportive si adaptari practice. Acesta este cazul anumitor sindroame cu impact asupra functionarii cerebrale, unde leziunile cerebrale sunt definitive si nu se preteaza la reparatii chirurgicale sau tratament farmaceutic direct. Pentru a atenua simptomele si a facilita o viata cat mai normala, terapia simptomatica si de suport devine esentiala. In contextul dezvoltarii copiilor afectati, interventia timpurie prin servicii de logopedie poate juca un rol important in imbunatatirea abilitatilor de comunicare. 

Resursele educationale suplimentare, personalizate conform nevoilor individuale, contribuie la succesul academic al acestor copii. Tehnologiile asistive, cum ar fi dispozitivele de procesare a textului, se dovedesc a fi un ajutor valoros in facilitarea comunicarii si invatarii. In cazurile adulte, cand sindromul este asociat cu prezenta unei tumori, evaluarea si decizia terapeutica revin in competenta echipei medicale. Aceasta va determina daca tumora poate fi abordata prin tratamente specifice, luand in considerare multiple variabile ale cazului.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

Articole similare
Sindromul Baby Blue sau depresia postpartum: De ce apare, cum se poate preveni Sindromul Baby Blue sau depresia postpartum: De ce apare, cum se poate preveni

Unul dintre elementele care genereaza nervozitate dupa nastere este cauzat de faptul ca in timpul sarcinii corpul are tendinta de a acumula mai mult lichid ca de obicei si, in plus, sangele isi modifica structura chimica, iar uterul creste si astfel depune presiune asupra vaselor de sange din pelvis.

15 februarie 2023
citește articolul
Sindromul Hutchinson Gilford: De ce apare, simptome Sindromul Hutchinson Gilford: De ce apare, simptome

Progeria, denumita si imbatranirea prematura, este o boala genetica rara. In termeni de specialitate ea se numeste Hutchinson - Gilford. Unul din 8 milioane de bebelusi poate sa sufere de progerie, conform statisticilor.

19 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul
Sindromul lui Adam-Stokes: Cum apare si cum se poate evita Sindromul lui Adam-Stokes: Cum apare si cum se poate evita

Sindromul lui Adam-Stokes este de fapt un accident neurologic cauzat de o diminuare brusca a irigarii cerebrale. Sindromul lui Adam-Stokes atinge mai ales barbatii trecuti de varsta de 50 ani.

11 iulie 2022
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.