Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Hermansky-Pudlak: Cum il recunosti, simptome, optiuni de tratament

Sindromul Hermansky-Pudlak: Cum il recunosti, simptome, optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 mai 2023 Ultima actualizare: 12 mai 2023

Sindromul Hermansky-Pudlak este o boala genetica caracterizata prin colorarea slaba (pigmentare) a ochilor si a pielii (albinism oculocutanat) si sangerare prelungita din cauza unei probleme plachetare (celule care ajuta la coagularea sangelui pentru a preveni sangerarea). Acest sindrom afecteaza diferite organe ale corpului, cum ar fi ochii, pielea, intestinul, plamanii si altele.

Pana in prezent au fost identificate 10 tipuri de sindrom. Toate tipurile prezinta albinism si probleme plachetare de la nastere, dar fiecare tip are anumite caracteristici specifice. La unele persoane cu acest sindrom, anumite semne si simptome se pot dezvolta mai tarziu, cum ar fi inflamatia intestinului (un tip de boala Crohn numita colita granulomatoasa) si boala pulmonara progresiva, cunoscuta sub numele de fibroza pulmonara. De asemenea, poate exista o imunitate scazuta care duce la infectii frecvente.

Cum apare sindromul Hermansky-Pudlak

Boala se caracterizeaza printr-un defect de stocare a trombocitelor si poate fi cauzata de mutatii la una dintre mai multe gene: HPS1 (10q23.1), AP3B1 (5q14.1; provocand HPS-102), HPS3 (3q24), HPS4 (22q11. 2 2-q12,2), HPS5 (11p15), HPS6 (10q24.32), DTP1 (6p22; HPS3; si BLOC3 (1s3) (19q13; HPS-8). Sindromul Hermansky-Pudlak are doua caracteristici principale: Albinismul oculo-cutanat, care afecteaza ochii si pielea si tendinta de a sangera pentru o perioada prelungita. Semnele si simptomele pot include:

Pielea care poate fi foarte alba sau are o culoare verde maslin, dar are intotdeauna un ton mai deschis decat restul familiei. Parul care poate fi complet alb, sau au variatii de culoare pana la maro deschis, si poate deveni putin mai inchis la culoare odata cu inaintarea in varsta. Ochii de culoare albastru deschis, care se pot schimba uneori cu varsta si pot fi putin mai intunecati sau mai caprui.

Probleme de vedere, cum ar fi dificultatea de a vedea indeaproape (hipermetropie) pentru a vedea lung (miopie), sau pentru a focaliza vederea (astigmatism), miscari involuntare (nistagmus) si ochi incrucisati (strabism). In cazuri rare, problemele de vedere sunt severe, iar cei afectati sunt considerati orbi din punct de vedere legal. Tendinta de sangerare prelungita din cauza defectelor plachetare, care nu functioneaza bine pentru a opri sangerarea. Vanatai care apar usor dupa o trauma usoara.

Unele persoane cu sindrom (in special tipurile 1, 2 si 4) au o boala pulmonara continua numita fibroza pulmonara progresiva, care se dezvolta de obicei intre 30 si 40 de ani si poate fi foarte severa. O alta problema severa care poate fi prezenta este inflamatia intestinului (colita granulomatoasa), care este un tip de boala Crohn care afecteaza numai partea intestinului numita colon si care se caracterizeaza prin diaree, sangerare si leziuni in anus, leziuni ale pielii si dureri articulare. Poate exista, de asemenea, o deficienta a imunitatii din cauza numarului mic de celule albe din sange, ceea ce duce la infectii frecvente (in special in tipul 2).

Boala debuteaza de obicei in copilarie, dar se poate manifesta la varste mai inaintate cu albinism oculocutanat (diferite grade de hipopigmentare), acuitate vizuala redusa (adesea in/sub nivelul de orbire legala), nistagmus orizontal, aparitie usoara a vanatailor pe tesutul moale, epistaxis, sangerare prelungita dupa extractia dintilor, interventie chirurgicala sau nastere si, in cazul tipului 2, neutropenie si infectii recurente. Femeile pot avea sangerari menstruale semnificative din punct de vedere clinic. Complicatiile pot include colita granulomatoasa si fibroza pulmonara.

Exista mai multe complicatii frecvent observate ale albinismului. Unele studii au documentat faptul ca aproximativ 50% dintre pacientii cu sindrom (toate tipurile incluse) au keratoza solara. Mai mult de 80% dintre pacienti au pistrui sau lentigo. Un procent mic dezvolta carcinom cu celule scuamoase si bazocelulare (9%) ca urmare a expunerii la soare. Din fericire, melanomul este rar, desi a fost documentat la pacientii care au acest sindrom.

Posibile complicatii
In plus fata de manifestarile dermatologice, este important sa mentionam ca boala are multiple complicatii in restul corpului, inclusiv din punct de vedere:

Hematologic: Disfunctie plachetara si diateza hemoragica.
Pulmonar: Fibroza pulmonara, care este principala cauza de mortalitate la acesti pacienti, cu 100% dezvoltand aceasta complicatie, care este de obicei diagnosticata in al treilea sau al patrulea deceniu de viata. Mortalitatea asociata cu boala apare intre 40 si 50 ani, secundara fibrozei pulmonare.
Gastroenterologic: Inflamatie gastrointestinala cunoscuta sub numele de colita asociata acest sindrom, care poate avea o prezentare similara cu boala Crohn.
Oftalmologic: Albinism ocular, nistagmus periodic alternativ, strabism, vedere slaba, cataracta precoce.
In plus, unii pacienti pot avea boli renale cronice.

Diagnostic
Sindromul Hermansky-Pudlak trebuie suspectat la oricine are albinism si diateza hemoragica. Albinismul poate fi subtil, sau nu poate fi observat, deoarece exista unii oameni care au pielea de culoare verde masliniu si ochii caprui. Medicul poate examina retina ochilor pacientilor cu o lumina, pentru a determina daca ochii sunt afectati. Se va utiliza un test laborator care arata o lipsa de corpuri dense in trombocite si este cel mai precis test pentru a diagnostica sindromul Hermansky-Pudlak. Testarea genetica este singura modalitate de a distinge subtipurile de sindrom.

Optiuni de tratament si managementul bolii Hermansky-Pudlak

Nu exista niciun leac cunoscut pentru sindromul Hermansky-Pudlak. Diateza hemoragica este o preocupare majora in timpul interventiei chirurgicale, al extractiei dintilor sau al nasterii si poate fi tratata cu trombocite sau transfuzie completa de sange. Utilizarea protectiei solare, precum si evitarea expunerii la lumina soarelui este importanta pentru a reduce riscul de leziuni solare si cancer de piele.

Tratamentul dermatologic consta in principal in prevenirea complicatiilor asociate cu hipopigmentarea. Pacientii trebuie sa evite expunerea la soare in cele mai fierbinti ore ale zilei, sa poarte imbracaminte de protectie, palarii si protectie solara UVA/UVB cu un SPF de cel putin 30 pe tot parcursul anului. Protectia solara poate, de asemenea, sa scada elastoza solara si keratoza actinica.

Prevenirea expunerii la soare in copilarie este, de asemenea, de o importanta capitala, deoarece s-a constatat ca aceasta reprezinta 80% din expunerea pe viata. Pacientii cu sindrom Hermansky-Pudlak beneficiaza de examinari frecvente pe toata pielea pentru a detecta keratoza solara, cancerul cu celule scuamoase, cancerul cu celule bazale si melanomul. Tratamentul cancerului de piele ar trebui sa se bazeze pe utilizarea terapiilor conventionale, ca si in restul populatiei.

Pacientii cu sindrom Hermansky-Pudlak trebuie sa evite utilizarea aspirinei si a derivatilor acesteia pentru a preveni episoadele de sangerare prelungita, atat in accidente, cat si in interventii chirurgicale. Consilierea genetica poate fi, de asemenea, indicata pentru a sfatui pacientii cu privire la riscul de transmitere a sindromului. In plus, pacientii vor fi monitorizati de catre o echipa multidisciplinara, pentru gestionarea problemelor oftalmologice, gastroenterologice, hematologice si in special pulmonare.

Cum sa recunosti hepatita. Simptome asemanatoare cu Sindromul Hermansky-Pudlak

Hepatita sub toate formele ei este una dintre cele mai cunoscute boli si cu o profilaxie periculoasa pe diferite segmente de varsta. De asemenea, hepatita virală este una din cele mai mari amenințări de sănătate publică in multe tari, atat cele civilizate dar si in tarile sarace. Hepatita inregistreaza aproape 1.500.000 de decese in fiecare an. Si asta nu e tot. Dintre toate formele de cancer care duc la deces, doua din trei decese se intampla din cauza cancerului hepatic.

Ce este si mai grav este ca OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii) a avertizat ca peste 300.000.000 de oameni traiesc pe glob cu forme de hepatita virala fara sa stie acest lucru pentru ca la inceput aceasta boala este asimptomatica. In plus, putini oameni isi fac analize medicale sau viziteaza medicul pentru preventie.

Desi exista tratamente pentru hepatita C și vaccin pentru hepatita B, putini oameni au acces sau folosesc metodele preventive si din aceasta cauza, peste 1.300.000 de oameni mor din cauza unor forme de Hepatita B si C. Cifrele sunt ingrijoratoare pentru ca formele mortale de hepatita fac mai multe victime decat HIV/SIDA, tuberculoza și malaria, la un loc. Mai grav este faptul ca dintre cele peste 300.000.000 de cazuri de hepatita virala, 9 din 10 dintre acestea sunt cazuri de Hepatita B sau C.

La nivel global, mai bine de un milion de oameni își pierd viața anual din cauza hepatitei B. De asemenea, se estimează că aproximativ 400 de milioane de persoane sunt diagnosticate în prezent cu hepatită, mai bine de jumătate dintre aceștia confruntându-se cu hepatita B cronică.

Bibliografie:

1. Fleischmann D, Chin AS, Molvin L, Wang J, Hallett R. Computed Tomography Angiography: A Review and Technical Update. 2016 Jan;

2. Hartung MP, Grist TM, François CJ. Magnetic resonance angiography: current status and future directions. J Cardiovasc Magn Reson. 2011;

3. Campens L, Demulier L, De Groote K, Vandekerckhove K, De Wolf D, Roman MJ, Devereux RB, De Paepe A, De Backer J. Reference values for echocardiographic assessment of the diameter of the aortic root and ascending aorta spanning all age categories. Am J Cardiol. 2014 Sep 15;

4. Mintz GS, Popma JJ, Pichard AD, Kent KM, Satler LF, Chuang YC, Ditrano CJ, Leon MB. Patterns of calcification in coronary artery disease. A statistical analysis of intravascular ultrasound and coronary angiography in 1155 lesions. Circulation. 1995 Apr 01;

Articole similare
Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii

Cancerul osos este termenul pentru mai multe tipuri diferite de cancere care se dezvolta in oase. In momentul in care celulele canceroase cresc intr-un os, acestea pot dauna tesutului osos normal. Cancerele osoase sunt insa destul de rare, acestea reprezentand doar 1% din cazurile de cancer, afectand persoane de orice varsta, inclusiv copiii, adolescentii sau adultii tineri. Cancerul osos este o boala maligna care se dezvolta in tesuturile osoase si poate afecta orice parte a scheletului. Poate fi primar, cand se dezvolta direct in oase, sau secundar, cand se raspandeste de la alte zone ale organismului catre oase. 

23 septembrie 2024
Edited 23 septembrie 2024
citește articolul
Intoxicatia cu mercur: Simptome, complicatii ale bolii, preventie si tratament Intoxicatia cu mercur: Simptome, complicatii ale bolii, preventie si tratament

Intoxicatia cu mercur este o afectiune cauzata de expunerea excesiva la mercur, un metal lichid toxic pentru organismul uman. Intoxicatia cu mercur poate fi cauzata de inhalarea vaporilor sau a particulelor de mercur, de ingestia acestuia prin alimente contaminate sau prin piele.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii

Vaccinul impotriva hepatitei B este recomandat tuturor sugarilor, tuturor copiilor sau adolescentilor cu varsta sub 19 ani care nu au fost vaccinati. De asemenea, tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 59 de ani si adultilor cu varsta de 60 de ani. Chiar si celor care prezinta factori de risc pentru infectia cu hepatita B. Adultii care au 60 de ani sau mai mult fara factori de risc cunoscuti pentru hepatita B pot primi, de asemenea, vaccinul impotriva hepatitei B.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina