Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Trigliceride marite: cauze, solutii si tratament

Trigliceride marite: cauze, solutii si tratament

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 iunie 2024 Ultima actualizare: 14 iunie 2024

Colesterolul este un tip de grasime, o molecula lipidica de care organismul uman are nevoie pentru a functiona in mod normal. Aceasta substanta colectata intr-o cantitate de minim 1 gram arata ca o bucata de ceara topita si este produsa de ficat. Colesterolul se regaseste in sange In mod normal si nu este solubil, nu se dizolva. Altfel spus, ficatul produce intre 1 si 2 doua grame de colesterol, insa colesterolul in exces din sange poate creste riscul de afectiuni cardiace tocmai din cauza faptului ca acesta nu se dizolva in sange.

Practic, colesterolul este bun si vital pentru organism, el devine rau atunci cand se acumuleaza in exces. Exista tipuri de colesterol care ataca vasele de sânge. în sensul că se depun straturi succesive pe pereții acestora și blochează circulația sanguină.Colesterolul trebuie să fie transportat din si catre celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine. Atunci când consumam alimente procesate bogate in grasimi apar dezechilibre nutritionale in organism.

Pentru scaderea colesterolului din sange este nevoie sa avem o dieta echilibrata bazata pe fructe si legume si în cazul în care avem o valoarea peste limitele normale inseamna ca trebuie sa renuntam la stilul de viata sedentar si sa facem miscare. În organism vorbim despre impactul colesterolului rău atunci când sunt depășite limitele de 2 grame în sange. A fost o perioada cand se credea ca toate alimentele care contin grasimi sunt periculoase pentru organism, dar nutritionistii au descoperit ca alimentele care contin Omega 3 sunt vitale pentru procesele cognitive, sanatatea inimii, a articulatiilor.

Nivelul de colesterol si diagnosticul de colesterol marit este direct proportional cu nivelul de trigliceride din sange. Trigliceridele sunt grasimi (lipide) care se deplaseaza in sange si care pot fi stocate in tesuturile din organism. Daca trebuie sa faci ceva in legatura cu trigliceridele, aceasta depinde de cat de mari sunt. Orice valoare peste 150 miligrame per decilitru (mg/dl) este considerata mare si creste riscul de boala cardiaca si accident vascular cerebral. Valorile foarte mari (peste 500 mg/dl) pot duce la pancreatita (inflamarea pancreasului).

Atunci cand consumi mai multe calorii decat ai nevoie, organismul formeaza trigliceride si le stocheaza in celulele grase. Acest tip de lipide poate fi metabolizat ulterior pentru a crea energie. Alimentele bogate in grasimi cresc trigliceridele, dar zaharul si alcoolul au un efect si mai puternic.

Ce inseamna un nivel optim de trigliceride si care sunt riscurile daca nu luam masuri descopera in acest material.

Care e rolul Colesterolului? Cum masori nivelul de trigliceride?

De ce este Colesterolul HDL bun pentru organism?

Ce inseamna o valoare optima de trigliceride si cum masori HDL?

Ce este Colesterolul rau sau LDL? Ce inseamna trigliceride marite 

Care e rolul Colesterolului? Cum masori nivelul de trigliceride?

Colesterolul deplasează o serie de proteine prin organism. Lipoproteinele cu densitate scazuta(LDL) sunt cunoscute si sub denumirea de colesterol "rau". Pe de alta parte exista si asa-numitul colesterol "bun" sau lipoproteine cu densitate mare(HDL). Aceste doua tipuri de lipide, impreuna cu trigliceridele compun nivelul total de colesterol din sange, nivel care poate fi masurat in urma unui test de sange. Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) au rolul de a transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, si de a impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul pozitiv al colesterolului HDL consta in faptul ca inlatura si elimina excesul de colesterol.

De ce este Colesterolul HDL bun pentru organism?

Pentru a circula prin artere, colesterolul trebuie sa fie transportat de molecule ajutatoare, numite lipoproteine. Colesterolul HDL este, dupa spusele medicilor, de folos in numeroase situatii, avand tendinta de a reduce riscul bolilor cardiovasculare. Altfel spus, colesterolul HDL reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), reciclandu-l totodata, prin transportarea acestuia catre ficat, unde urmeaza sa fie procesat. In plus, colesterolul HDL protejeaza peretii interiori ai vaselor de sange (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas in declansarea aterosclerozei, care, la randul ei, provoaca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul HDL curata endoteliul si il mentine sanatos.

Ce inseamna o valoare optima de trigliceride si cum masori HDL?

Testul de HDL colesterol este utilizat impreuna cu alte teste de lipide pentru a determina riscul pacientului la aparitia bolilor cardiovasculare. Nivelul optim de HDL colesterol este in jur de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei, insa valorile normale sunt cuprinse intre 35 si 100 mg/dl. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cind nivelul de HDL - colesterol este sub 35 mg/dl.

Daca valoarea colesterolului HDL este mica, este important sa includem in rutina zilnica o serie de activitati si sa renuntam la anumite obiceiuri. Miscarea face bine organismului. Se recomanda cardio zilnic minim 30 de minute. Totodata, ca sa crestem nivelul de HDL in sange trebuie sa renuntam la fumat pentru ca tigarile si nu numai reduc drastic nivelul de colesterol HDL si forteaza acumularea de colesterol rau LDL.

Trigliceride – valori normale

Trigliceridemia se masoara in miligrame pe decilitru (mg/dl), iar valorile normale ale acesteia sunt sub 150 mg/dl. Un simplu test de sange poate dezvalui daca trigliceridele se incadreaza intr-un interval sanatos.

  • Trigliceride valori normale – sub 150 mg/dl
  • Trigliceride crestere moderata – cu valori cuprinse intre 151 si 200 mg/dl
  • Trigliceride marite – valori cuprinse intre 201 si 500 mg/dl
  • Trigliceride - valori alarmante / foarte crescute – peste 500 mg/dl

Trigliceride marite – cauze si factori de risc

Nivelurile trigliceridelor fluctueaza natural, ca raspuns la multi factori, inclusiv la aportul de calorii si ora din zi la care se mananca.

Ce este Colesterolul rau sau LDL ? Ce inseamna trigliceride marite?

LDL este o lipoproteina a carei functie este aceea de a transporta colesterolul in sange. Rolul ei negativ este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, fapt care duce, in timp, la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace. Data fiind aceasta functie, lipoproteinele cu densitate mica mai sunt cunoscute si sub numele de colesterol rau. Concret, unele molecule de colesterol LDL care circula prin vasele de sange tind sa se depoziteze pe peretii arterelor.

Acest proces incepe sa se produca inca din copilarie sau adolescenta. Leucocitele (celulele albe din sange) incearca sa “inghita” si sa digere colesterolul LDL, cel mai probabil in incercarea de a proteja vasele de sange. Din pacate ,in timpul acestui proces, leucocitele convertesc colesterolul LDL intr-o forma toxica, oxidata care in timp vor inflama arterele si se vor forma placi ischemice. Aceste placi sunt compuse din colesterol, celule si alte ramasite si cu timpul se vor extinde, facand ca placile sa creasca si, in timp, sa duca la blocarea arterelor.

Un pericol mai mare decat aceste depuneri il constituie ruptura brusca a suprafetei care acopera aceste placi din vasele de sange. Consecinta unui astfel de eveniment consta in formarea unui cheag de sange pe artera, care provoaca atacul de cord. Desi atacul de cord este imprevizibil, un nivel crescut de colesterol LDL va expune mult mai mult acestui risc. Niveluri ridicate ale colesterolului LDL pot indica riscul aparitiei bolilor de inima. Testul pentru colesterolul LDL este folosit pentru a determina riscul pacientului de a dezvolta boli cardiovasculare. Dintre toate formele de colesterol din sange, LDL este considerat cel mai important in determinarea riscului cardiovascular.

In primul rand, totul pleaca din alimentatie. O dieta menita sa scada nivelul colesterolului LDL este slaba in grasimi saturate. Completarea cu fibre si fitosteroli este, de asemenea, indicata. Sportul zilnic este la fel de util si de important. In plus, este important sa intelegeti ca pe langa colesterol, bolile cardiovasculare mai au si alti factori de risc, precum: fumatul, diabetul, hipertensiunea arteriala, obezitatea. Este bine sa incercati sa scadeti nivelul colesterolului, insa nu trebuie sa neglijati nici eliminarea celorlalti factori de risc.

Trigliceridele marite sunt de obicei cauzate de alte conditii sau afectiuni, cum ar fi:

  • obezitatea;
  • diabetul slab controlat;
  • tiroida subactiva (hipotiroidismul);
  • afectiunile renale;
  • obiceiurile alimentare nesanatoase (alimentele bogate in carbohidrati);
  • consumul excesiv de alcool;
  • tensiunea arteriala crescuta;
  • menopauza;
  • fumatul;
  • administrarea anumitor medicamente (de exemplu, diuretice, hormoni, corticosteroizi, beta-blocante).

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6651243/

Bibliografie:

1. Rye K.-A., Bursill C.A., Lambert G., Tabet F., Barter P.J. The metabolism and anti-atherogenic properties of HDL. J. Lipid Res. 2009;
2. Spady D.K. Reverse Cholesterol Transport and Atherosclerosis Regression. Circulation. 1999;
3. Rader D.J., Hovingh G.K. HDL and cardiovascular disease. Lancet. 2014;
4. The Emerging Risk Factors Collaboration. Di Angelantonio E., Sarwar N., Perry P., Kaptoge S., Ray K.K., Thompson A., Wood A.M., Lewington S., Sattar N., et al. Major Lipids, Apolipoproteins, and Risk of Vascular Disease. JAMA. 2009;
5. Ramasamy I. Update on the molecular biology of dyslipidemias. Clin. Chim. Acta. 2016;
6. Schwartz G.G., Olsson A.G., Abt M., Ballantyne C.M., Barter P.J., Brumm J., Chaitman B.R., Holme I.M., Kallend D., Leiter L.A., et al. Effects of Dalcetrapib in Patients with a Recent Acute Coronary Syndrome. N. Engl. J. Med. 2012;
7. Haynes R., Jiang L., Hopewell J.C., Li J., Chen F., Parish S., Landray M.J., Collins R., Armitage J., Collins R., et al. HPS2-THRIVE randomized placebo-controlled trial in 25 673 high-risk patients of ER niacin/laropiprant: Trial design, pre-specified muscle and liver outcomes, and reasons for stopping study treatment. Eur. Heart J. 2013;
8. AIM-HIGH Investigators. Boden W.E., Probstfield J.L., Anderson T., Chaitman B.R., Desvignes-Nickens P., Koprowicz K., McBride R., Teo K., Weintraub W. Niacin in Patients with Low HDL Cholesterol Levels Receiving Intensive Statin Therapy. N. Engl. J. Med. 2011;
9. Keech A., Simes R.J., Barter P., Best J., Scott R., Taskinen M.R., Forder P., Pillai A., Davis T., Glasziou P., et al. Effects of long-term fenofibrate therapy on cardiovascular events in 9795 people with type 2 diabetes mellitus (the FIELD study): Randomised controlled trial. Lancet. 2005;
10. ACCORD Study Group. Ginsberg H.N., Elam M.B., Lovato L.C., Crouse J.R., Leiter L.A., Linz P., Friedewald W.T., Buse J.B., Gerstein H.C., et al. Effects of Combination Lipid Therapy in Type 2 Diabetes Mellitus. N. Engl. J. Med. 2010;
11. Barter P.J., Caulfield M., Eriksson M., Grundy S.M., Kastelein J.J.P., Komajda M., Lopez-Sendon J., Mosca L., Tardif J.-C., Waters D.D., et al. Effects of Torcetrapib in Patients at High Risk for Coronary Events. N. Engl. J. Med. 2007;
12. Lincoff A.M., Nicholls S.J., Riesmeyer J.S., Barter P.J., Brewer H.B., Fox K.A.A., Gibson C.M., Granger C., Menon V., Montalescot G., et al. Evacetrapib and Cardiovascular Outcomes in High-Risk Vascular Disease. N. Engl. J. Med. 2017;
13. Elam M., Lovato L., Ginsberg H. The ACCORD-Lipid study: Implications for treatment of dyslipidemia in Type 2 diabetes mellitus. 2011;
14. Masana L., Cabré A., Heras M., Amigó N., Correig X., Martínez-Hervás S., Real J.T., Ascaso J.F., Quesada H., Julve J., et al. Remarkable quantitative and qualitative differences in HDL after niacin or fenofibrate therapy in type 2 diabetic patients. Atherosclerosis. 2015;
15. Srivastava R.A.K. Dysfunctional HDL in diabetes mellitus and its role in the pathogenesis of cardiovascular disease. Mol. Cell Biochem.2018;
16. Vergès B. Lipid modification in type 2 diabetes: The role of LDL and HDL. Fundam. Clin. Pharmacol. 2009;
17. Amigó N., Mallol R., Heras M., Martínez-Hervás S., Blanco-Vaca F., Escolà-Gil J.C., Plana N., Yanes Ó., Masana L., Correig X. Lipoprotein hydrophobic core lipids are partially extruded to surface in smaller HDL: “Herniated” HDL, a common feature in diabetes. Sci. Rep. 2016;

Articole similare
Acromegalie: boala hormonala care duce la marirea anormala a unor parti ale corpului Acromegalie: boala hormonala care duce la marirea anormala a unor parti ale corpului

Acromegalia este o tulburare hormonala cauzata de productia excesiva de hormon de crestere de catre glanda hipofiza a creierului in perioada adultilor. Aceasta afectiune este rara si are o evolutie lenta, ceea ce dificulteaza depistarea si diagnosticarea sa. Simptomele apar de obicei la 10-20 de ani de la debut. Cantitatile mari de hormon de crestere duc la o crestere accelerata a oaselor, cauzand gigantism in cazul copiilor. La adulti, cresterea in inaltime nu mai are loc, dar se observa efecte asupra oaselor mainilor, picioarelor si fetei, starea fiind denumita acromegalie.

14 iunie 2024
Edited 14 iunie 2024
citește articolul
Hormonul luteinizant sau LH: Cum il identifici, importanta lui in stabilirea fertilitatii Hormonul luteinizant sau LH: Cum il identifici, importanta lui in stabilirea fertilitatii

Hormonul luteinizant (LH) este un hormon esential in reglarea ciclului menstrual la femei. In fiecare luna, ciclul menstrual este impartit in doua faze principale: faza foliculara si faza luteala. In faza foliculara, care incepe in prima zi a menstruatiei, nivelurile de LH sunt relativ scazute. In aceasta faza, un alt hormon numit hormonul foliculostimulant (FSH) stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni. Foliculii sunt structuri in ovare care contin ovocitele (celulele oua) si produc estrogen.

8 mai 2024
Edited 8 mai 2024
citește articolul
Oxitocina: Ce este acest hormon, ce se intampla in organism cand lipseste Oxitocina: Ce este acest hormon, ce se intampla in organism cand lipseste

Una dintre cele mai cunoscute functii ale acestui hormon este stimularea contractiilor uterine in timpul travaliului si al nasterii. De asemenea, oxitocina joaca un rol important in lactatie, ajutand la eliberarea laptelui matern. Pe langa acestea, oxitocina este implicata in formarea legaturilor sociale, crearea sentimentelor de atasament, reducerea stresului si imbunatatirea relatiilor interpersonale.

28 iulie 2023
Edited 31 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina