Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Crigler-Najjar: Cum poate fi gestionata aceasta afectiune hepatica rara

Sindromul Crigler-Najjar: Cum poate fi gestionata aceasta afectiune hepatica rara

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 mai 2023 Ultima actualizare: 16 mai 2023

Sindromul Crigler-Najjar este o afectiune genetica rara care apare atunci cand ficatul nu poate descompune bilirubina. Copiii cu aceasta conditie au icter, caz in care pielea pare galbena. Unele simptome pun viata in pericol si provoaca leziuni ireversibile ale creierului daca sunt lasate netratate.

Nivelurile ridicate de bilirubina toxica din sange cauzeaza sindromul Crigler-Najjar, o afectiune genetica rara. Bilirubina este o substanta care se formeaza atunci cand celulele rosii din sange ajung la sfarsitul duratei lor de viata. Ficatul descompune bilirubina dintr-o substanta toxica intr-o substanta netoxica care se elimina in scaun. Daca sunteti diagnosticat cu sindromul Crigler-Najjar, ficatul nu poate descompune bilirubina si se colecteaza in sange. Ca urmare, sindromul Crigler-Najjar poate provoca simptome care pun viata in pericol daca este lasat netratat.

Care sunt simptomele sindromului Crigler-Najjar?

Exista doua tipuri de sindrom Crigler-Najjar:

Tipul 1 (CN1): Sindromul Crigler-Najjar tip 1 este foarte sever si pune viata in pericol. Majoritatea copiilor diagnosticati cu aceasta afectiune nu supravietuiesc copilariei din cauza complicatiilor afectiunii.
Tipul 2 (CN2): Sindromul Crigler-Najjar tip 2 este mai putin sever decat tipul 1. Copiii diagnosticati cu tipul 2 au o speranta de viata normala din cauza simptomelor usoare.
Sindromul Crigler-Najjar poate afecta pe oricine, deoarece este o afectiune genetica. Puteti mosteni afectiunea de la parintii dumneavoastra in timpul conceptiei daca ambii va dau o copie a genei mutante UGT1A1. Daca un singur parinte transmite gena mutanta, mutatia ar putea provoca un sindrom mai putin sever numit sindromul Gilbert. Patologia Crigler-Najjar este rara si afecteaza mai putin de 1 din 1 milioane de nou-nascuti din intreaga lume.

Copilul diagnosticat cu aceasta patologie va experimenta cel mai probabil icter, conditie in care pielea si albul ochilor devin galbene. Acesta este un simptom al starii cauzate de ficatul care nu functioneaza eficient. Icterul este comun in randul nou-nascutilor, dar copiii diagnosticati cu sindromul Crigler-Najjar vor avea icter mai mult decat cei care nu au aceasta afectiune. Sindromul Crigler-Najjar poate provoca simptome care pun viata in pericol. Daca exista prea multa bilirubina in corpul copilului, aceasta poate provoca leziuni ireversibile ale creierului.

Simptomele bolii variaza in severitate in functie de tip, tipul 1 fiind cel mai sever. Nou-nascutii cu sindrom Crigler-Najjar vor avea icter, unde au o nuanta galbena apare pe piele si ochi. Este comun pentru nou-nascuti sa experimenteze icter, deoarece ficatul lor nu este complet dezvoltat. Acest lucru se rezolva in mod normal in prima saptamana de viata, insa copiii cu sindrom Crigler-Najjar au icter persistent dincolo de perioada nou-nascutului.

Kernicterus
Daca exista prea multa bilirubina in creier, nervi si tesuturi, copiii diagnosticati cu sindromul Crigler-Najjar prezinta simptome de kernicterus, care este o complicatie grava a icterului netratat. Kernicterus provoaca leziuni cerebrale si pune viata in pericol. Aceste simptome apar in mod normal dupa o luna de viata sau in copilaria timpurie, insa pot aparea, de asemenea, mai tarziu in viata, daca tratamentul pentru sindromul Crigler-Najjar se opreste sau o alta boala intrerupe progresul tratamentului. Simptomele usoare ale kernicterusului includ:

Stangacie
Spasme musculare
Probleme cu perceptia senzoriala
Probleme cu abilitatile motorii fine
Miscari de rasucire ale corpului
Smalt subdezvoltat pe dinti
Simptomele severe ale kernicterusului includ:

Dificultati de auz
Oboseala extrema (letargica)
Dificultati de hranire
Febra
Greata sau varsaturi
Perioade de tonus muscular slab (hipotonie) si/sau muschi stransi (hipertonie)
Probleme cu dezvoltarea cognitiva

Care sunt cauzele sindromului Crigler-Najjar?
O mutatie a genei UGT1A1 cauzeaza sindromul Crigler-Najjar. Gena UGT1A1 creeaza enzime in ficat, care descompun bilirubina pentru a o elimina din organism. Bilirubina ia doua forme in organism. Neconjugata, care este o substanta toxica care se formeaza din celulele rosii din sange. Ficatul ia bilirubina neconjugata si o descompune in bilirubina conjugata, forma netoxica a substantei. Odata ce bilirubina este in forma sa netoxica, organismul are capacitate de a o elimina singur. Daca aveti o mutatie a genei UGT1A1, corpul nu poate descompune bilirubina, astfel incat forma sa toxica se acumuleaza in sange si tesuturi. Daca aveti o substanta toxica in sange, aceasta poate provoca simptome care ameninta viata, daca sunt lasate netratate.

Diagnostic
Daca bebelusul are icter, cu un nivel mai mare de bilirubina decat era de asteptat sau icterul se dezvolta rapid in primele cateva zile sau saptamani dupa nasterea copilului, medicul va face diferite teste, in plus fata de un examen fizic, pentru a ce determina ca pielea copilului si albul ochilor sa devina galben. Testele pentru diagnosticarea sindromului Crigler-Najjar includ:

Testarea genetica pentru a identifica gena mutanta responsabila de simptome.
Teste de sange si / sau scaun pentru a determina cat de mult bilirubina (neconjugata) este in sange si scaun.
Medicul va va intreba, de asemenea, daca aveti un istoric de afectiuni genetice in familie.

Tratament pentru sindromul Crigler-Najjar
Tratamentul pentru sindromul Crigler-Najjar se concentreaza pe scaderea nivelului de bilirubina din organism. Tratamentul poate include:

Fototerapia: Fototerapia utilizeaza lumini stralucitoare pentru a elimina bilirubina din organism. In timpul acestei proceduri, se vor purta ochelari de protectie, iar pielea va fi expusa la lumini  care vor deplasa bilirubina, fara a o schimba in forma sa non-toxica.
Medicamente pentru a trata infectiile sau bolile care provoaca febra.
Plasmafereza: Plasmafereza elimina substantele toxice din sange printr-o transfuzie de sange care indeparteaza plasma din sange si o inlocuieste cu plasma sanatoasa, adesea de la un donator.
Transplant de ficat: O procedura chirurgicala pentru a elimina ficatul si a-l inlocui cu un ficat sanatos al unui donator. Acesta este un tratament eficient pentru sindromul Crigler-Najjar tip 1 si apare de obicei inainte de adolescenta pentru a preveni leziunile cerebrale.
Administrarea de medicamente care au rolul de a preveni formarea bilirubinei in sange (acest tip de tratament este eficient pentru sindromul Crigler-Najjar de tip 2).
Desi este foarte eficient in tratarea sindromului Crigler-Najjar, expunerea pielii la lumina fluorescenta sau la lumina soarelui poate creste riscul de a fi expus la radiatii ultraviolete care pot duce la cancer de piele. Noua tehnologie care utilizeaza lumini albastre cu LED-uri (similare cu lumina care este emisa pe ecranul telefonului) reduce expunerea la radiatii ultraviolete si este cea mai sigura optiune de tratament. Pe masura ce imbatraniti, fototerapia ar putea deveni ineficienta pentru a trata sindromul Crigler-Najjar, deoarece masa corporala creste, ceea ce face ca pielea sa se ingroase. Acest lucru face mai dificil pentru lumina sa ajunga la moleculele de bilirubina.

Ce este sindromul Gilbert si cum il recunosti?

Persoanele cu sindrom Gilbert nu sunt capabile sa proceseze bilirubina in mod corespunzator. Bilirubina este o substanta galbuie care apare in timpul metabolismului hemoglobinei, o proteina prezenta in celulele rosii din sange, a carei functie este transportul oxigenului de la plamani la celelalte organe ale corpului. Celulele rosii din sange sunt reinnoite periodic, aproximativ la fiecare 120 zile. Dupa acest timp, ele se descompun intr-un proces numit hemoliza. In timpul hemolizei apare bilirubina, intr-o stare numita "neconjugata".

Bilirubina neconjugata calatoreste prin fluxul sanguin catre ficat, unde este procesata, schimbandu-si starea in "conjugat", ceea ce ii permite sa fie solubila in apa si sa treaca in bila, astfel incat sa fie eliminata in cele din urma prin fecale. Cu toate acestea, la persoanele cu sindrom Gilbert, nu toate bilirubinele se schimba de la forma neconjugata (nu sunt solubile in apa) la conjugat (solubil in apa), ceea ce face dificila excretia, provocand niveluri mai ridicate de bilirubina in sange. Sindromul Gilbert este cauzat de o gena modificata mostenita de la parinti. Aceasta gena controleaza de obicei o enzima care ajuta la descompunerea bilirubinei in ficat. Cand aveti o gena modificata, sangele contine prea multa bilirubina, deoarece organismul nu produce suficienta enzima.

Tot ce vrei sa stii despre boli ale glandelor 

Articole similare
Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia

Xantocromia este o afectiune in care persoana tinde sa aiba pielea, unghiile si ochii galbui. Se datoreaza excesului de bilirubina din organism. Unele boli asociate cu xantocromie sunt: icterul, anemia hemolitica, insuficienta hepatica acuta si boala Addison. Bilirubina este un produs rezidual creat in timpul defalcarii si reciclarii normale a celulelor.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Anatomie: Cele mai comune boli ale urechii interne. Cum le poti evita Anatomie: Cele mai comune boli ale urechii interne. Cum le poti evita

Puteti simti sunete mai puternice decat sunt in realitate, dificultati in urmarirea firului conversatiei atunci cand exista mai multi interlocutori, mai multe dificultati in intelegerea vocilor feminine decat vocile masculine, distinctia dificila a sunetelor inalte, de exemplu.

18 aprilie 2023
Edited 18 aprilie 2023
citește articolul
Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament

Exista o varietate de afectiuni ale limbii care pot provoca diferite simptome si probleme de sanatate. Nu exista un singur tip de modificari ale limbii pe care sa le putem lua in considerare. Varietatea de simptome care pot aparea este semnificativa si, pe baza lor, specialistul va face diagnosticul problemei.

13 aprilie 2023
Edited 13 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina