Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Marfan: simptome, diagnostic si tratament

Sindromul Marfan: simptome, diagnostic si tratament

Sindromul Marfan este o tulburare genetica care schimba proteinele care ajuta la formarea tesutului conjunctiv sanatos. Acest lucru duce la probleme cu dezvoltarea tesutului conjunctiv, care sustine oasele, muschii, organele si tesuturile din organism. Mutatiile (modificarile) unei gene specifice cauzeaza sindromul Marfan, iar majoritatea oamenilor mostenesc tulburarea de la parintii lor.

Tratamentul variaza in functie de zona corpului afectata si poate include medicamente, alte tratamente si interventii chirurgicale pentru a gestiona starea si complicatiile sale. Cercetarile si progresele in tratamente si interventii chirurgicale permit persoanelor cu sindrom Marfan sa traiasca o viata lunga si productiva.

Ce se intampla in sindromul Marfan?

Toata lumea are o proteina fibrilina-1, care face fibre elastice in tesutul conjunctiv. Fibrilina-1 afecteaza, de asemenea, o alta proteina din organism, transformand factorul de crestere beta (TGF-beta), care ajuta la controlul modului in care organismul creste si se dezvolta. Persoanele cu sindrom Marfan mostenesc o mutatie genetica care schimba modul in care organismul utilizeaza fibrilina-1, ceea ce duce la factori de crestere in exces, care cauzeaza:

Tesuturile din vasele de sange, inima, ligamentele, tendoanele si cartilajul se intind mai mult, slabindu-le.
Supraaglomerarea oaselor, facandu-le mai lungi decat de obicei.
Simptome
Acest sindrom poate afecta, de asemenea, ochii, inima, plamanii si alte organe. Simptomele pot varia semnificativ de la o persoana la alta, dar cele mai comune sunt:

Inaltimea neobisnuit de mare si membrele lungi in proportie cu corpul
Degete lungi si subtiri, in forma de clepsidra
Pielea fina si elastica, care se intinde usor
Deformari ale pieptului (pectus excavatum sau pectus carinatum)
Ochi cazuti sau asimetrici
Un grad mare de flexibilitate articulara (hipermobilitate articulara)
In plus, sindromul Marfan poate creste riscul de probleme de sanatate grave, cum ar fi anevrismul aortic (un balonare sau o dilatare a aortei), ruptura aortei si probleme cardiace, cum ar fi valvele inimii care nu functioneaza corespunzator.

Alte simptome:

Dureri abdominale
Bratele, picioarele si degetele de la picioare sunt mult mai lungi in raport cu restul corpului
Curbura coloanei vertebrale
Dureri de cap
Batai ale inimii care se simt ca si cum ar sari peste o bataie sau inima care bate prea tare sau prea repede
Gura foarte arcuita, care poate duce la aglomerarea dintilor
Articulatii slabite
Fata lunga si ingusta
Dureri de spate si amorteala in picioare
Dificultati de respiratie din cauza modificarilor de la nivelul plamanilor si a inimii
Vergeturi pe piele
Modificari ale vederii, cum ar fi vederea incetosata si miopie extrema
Deoarece sindromul Marfan afecteaza diferite zone ale corpului, se pot dezvolta alte probleme si complicatii, inclusiv:

Anevrism al aortei, care se intampla atunci cand peretele aortei slabeste si se umfla. Este o urgenta care pune viata in pericol daca peretele aortei se rupe.
Cataracta
Glaucomul
Hernie in abdomen
Detasarea retinei
Apneea de somn
Aorta slabita sau intinsa - Deteriorarea aortei creste riscul de probleme cardiace grave sau chiar moarte subita.

Cauze
O mutatie sau o modificare a genei fibrilin-1 (FBN1) cauzeaza sindromul Marfan. Persoanele cu sindrom Marfan mostenesc o copie normala a genei FBN1 si o copie anormala a genei FBN1 de la parintii lor. Copia anormala a genei este mai puternica sau „dominanta” fata de copia normala a genei si provoaca sindromul Marfan. Acesta este modul dominant de mostenire. O persoana cu o mutatie dominanta are o sansa de 50% (1 din 2) de a transmite tulburarea fiecaruia dintre copiii sai. Unii copii se nasc cu sindrom, chiar daca nu exista un istoric familial al tulburarii, din cauza unei noi mutatii in gena FBN1.

Diagnostic
Diagnosticul sindromului Marfan se bazeaza pe evaluarea clinica a simptomelor si semnelor fizice, precum si pe teste genetice pentru detectarea mutatiei FBN1. Printre simptomele care pot indica aceasta afectiune se numara: o inaltime mai mare decat media, lungimea degetelor mari sau degetelor lungi, o forma neobisnuita a pieptului, probleme de vedere, probleme cardiovasculare sau pulmonare.

Testele pentru evaluarea problemelor de ritm cardiac, modificari ale vaselor de sange si ale inimii pot include electrocardiograma, radiografia toracica si ecocardiograma. De asemenea, se poate face RMN si CT, dar si teste genetice de sange, in care se depisteaza modificari ale genei FBN1, gena responsabila, in majoritatea cazurilor, de aparitia sindromului Marfan

Un specialist in genetica ar trebui sa revizuiasca testarea genetica, deoarece rezultatele testelor FBN1 nu sunt intotdeauna evidente. Testele de sange pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea altor mutatii genetice, cum ar fi sindromul Loeys-Dietz, care provoaca constatari fizice similare cu sindromul Marfan.

Tratament pentru sindromul Marfan
Metodele de tratament variaza in functie de severitatea patologiei si de ce parti ale corpului sunt afectate. Tratamentul pentru sindromul Marfan vizeaza atenuarea simptomelor si prevenirea complicatiilor care pot aparea in timp. In general, aceasta implica o abordare multidisciplinara care implica un echilibru intre interventii medicale si masuri de prevenire a deteriorarii structurilor osoase, oculare, cardiovasculare si pulmonare.

Medicamente
Acestea nu trateaza boala, dar pot ajuta la prevenirea sau controlarea complicatiilor. Medicamentele pot include urmatoarele tipuri:

Beta-blocante: Beta-blocantele imbunatatesc capacitatea inimii de a se relaxa si reduc forta batailor inimii si presiunea din artere. Acest lucru previne sau incetineste extinderea aortei. Terapia cu beta-blocante ar trebui sa inceapa de la o varsta frageda. Daca nu puteti lua beta-blocante din cauza astmului sau a efectelor secundare, medicul va poate prescrie un blocant al canalelor de calciu.

Blocante ale receptorilor de angiotensina: Blocantele receptorilor de angiotensina sunt utilizate pentru a trata tensiunea arteriala ridicata si insuficienta cardiaca. Studiile clinice recente au aratat ca acestea ajuta la incetinirea extinderii aortei, impreuna cu beta-blocantele.

Chirurgie
Interventiile chirurgicale se realizeaza cu scopul de a preveni ruperea sau disecarea aortei, precum si pentru tratarea problemelor valvulare. Deciziile privind chirurgia se bazeaza pe:

Dimensiunea aortei
Dimensiunea normala a aortei
Rata de crestere aortica
Varsta, inaltimea si sexul
Istoricul familial al disectiei aortice
Sindromul Marfan este cauzat de o mutatie genetica si se poate mosteni de la parinti sau poate aparea ca o mutatie spontana. Nu exista niciun remediu pentru sindromul Marfan, dar exista tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor si la prevenirea complicatiilor grave. Tratamentul poate include medicamente pentru a controla tensiunea arteriala si a preveni cresterea aortei, interventii chirurgicale pentru a repara problemele cardiace sau ale aortei si monitorizarea regulata a sanatatii.

 

17 mai 2023
Related posts
Intoxicatia cu mercur: Simptome, complicatii ale bolii, preventie si tratament Intoxicatia cu mercur: Simptome, complicatii ale bolii, preventie si tratament

Intoxicatia cu mercur este o afectiune cauzata de expunerea excesiva la mercur, un metal lichid toxic pentru organismul uman. Intoxicatia cu mercur poate fi cauzata de inhalarea vaporilor sau a particulelor de mercur, de ingestia acestuia prin alimente contaminate sau prin piele.

21 aprilie 2023
citește articolul
Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile

Suplimentele de tip ,,catalizatori metabolici" sunt de obicei tablete sau „capsule de ardere” luate pe cale orala. Contin o gama larga de vitamine, minerale, fibre, cafeina, ierburi si alte plante.

13 aprilie 2023
citește articolul
Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament

Exista o varietate de afectiuni ale limbii care pot provoca diferite simptome si probleme de sanatate. Nu exista un singur tip de modificari ale limbii pe care sa le putem lua in considerare. Varietatea de simptome care pot aparea este semnificativa si, pe baza lor, specialistul va face diagnosticul problemei.

13 aprilie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.