Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vascul: cum recunosti planta, beneficii, contraindicatii

Vascul: cum recunosti planta, beneficii, contraindicatii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 aprilie 2023 Ultima actualizare: 13 aprilie 2023

Vascul este o planta cu traditie in multe tari si a fost, de asemenea, cunoscut in mod traditional pentru proprietatile sale medicinale. In zilele noastre, multe proprietati ale sale sunt inca folosite pentru a imbunatati sanatatea, deoarece are proprietati antiinflamatorii, usoare sedative, diuretice, printre altele. Si este, de asemenea, folosit in casele romanilor de Revelion, deoarece conform traditiei, sarutul sub vasc aduce prosperitate si noroc in dragoste. Printre caracteristicile plantei de vasc se numara urmatoarele:

Numele sau stiintific este Viscum album si este o planta semi-parazitara.
Este originar din mai multe zone din Europa, America si Asia de Sud si de Vest, deci este raspandit in mod natural.
Se dezvolta printre ramurile altor copaci, in principal specii de foioase si pini.
Frunzele sale sunt de culoare verde deschis.
Fructele sale rotunde caracteristice si izbitoare sunt verzi in stadiile lor timpurii de dezvoltare si albe sau galbene dupa aceea.

Proprietatile medicinale ale vascului

Din cele mai vechi timpuri, aceasta planta a fost foarte apreciata atat pentru proprietatile sale medicinale, cat si pentru cele care i-au fost atribuite cu caracter mistic. In scopuri curative, varfurile plantei sunt utilizate cu flori si / sau fructe care contin in principal lectine, viscotoxine si polizaharide. Fiind o planta cu o lunga istorie de utilizari magice si curative, medicina populara atribuie preparatelor de vasc mai multe proprietati, iar aplicatiile lor pot fi diferite in functie de regiune. De fapt, printre utilizarile traditionale ale vascului impotriva anumitor afectiuni, regasim:

Tulburari circulatorii (in special hipertensiune arteriala)
Epilepsie
Simptomele menopauzei
Reumatism
Artrita
Boli cronice sau degenerative

Desi studiile necesare nu sunt inca disponibile pentru a valida toate aceste efecte ale vascului, exista dovezi ale actiunii sale imunomodulatoare si citotoxice, adica ar favoriza reglarea sistemului imunitar si ar inhiba cresterea celulelor canceroase. Atat de mult incat in ultimul deceniu in Europa, extractele de vasc au fost studiate si utilizate ca terapie complementara pentru a reduce efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei la pacientii cu cancer. Tratamentul a fost aplicat la pacientii adulti si la copiii cu diferite tipuri de cancer. O revizuire sistematica a studiilor clinice controlate a evidentiat faptul ca efectele observate reprezinta o imbunatatire a calitatii vietii pacientului datorita:

Reglarii somnului
Cresterii apetitului
Inlaturarea senzatiei de greata
Atenuarea senzatiei de epuizare
Stabilizeaza temperatura corpului si tonifica organismul
Intarirea apararii imunitare

Alte proprietati ale vascului includ si urmatoareleꓽ

Vasodilatator
Usor Sedativ
Antiinflamator
Analgezic
Antitumoral
Antireumatic
Diuretic
Antispasmodic

Este important de mentionat ca vascul poate fi o planta toxica. Toxicitatea sa este scazuta si este necesar sa se ia cantitati mari pentru ca efectele sale sa fie negative, dar este mai bine sa se caute intotdeauna cantitatile si concentratiile adecvate atunci cand se fac remedii cu aceasta planta.

Beneficii oferite de vasc

Avand in vedere proprietatile de mai sus, utilizarea vascului ca planta medicinala poate aduce numeroase beneficii. In prezent, cel mai important lucru este capacitatea sa de a lupta impotriva anumitor tipuri de cancer datorita actiunii sale citostatice sau antitumorale, in plus fata de a ajuta la atenuarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei. Conform credintelor, terapia cu vasc care provoaca "sinuciderea" celulelor tumorale si imbunatateste raspunsul organismului in lupta impotriva cancerului. In afara cancerului, acestea sunt alte beneficii ale vascul si utilizarile sale medicinale:

Are capacitatea de a ameliora durerile sciatice. Pentru a utiliza aceasta planta in acest scop, trebuie aplicata in zona afectata o compresa facuta cu o solutie macerata peste noapte, ce se face dintr-o lingura de pudra de vasc intr-un pahar de apa clocotita.Daca frunzele de vasc sunt lasate la macerat in frigider intr-o sticla cu alcool de farmacie, in parti egale si timp de doua saptamani, solutia rezultata este o mare usurare impotriva picioarelor obosite sau a zonelor cu probleme circulatorii.

Fructele de vasc, zdrobite si amestecate cu suc de lamaie in proportii egale, sunt o solutie foarte buna impotriva anumitor afectiuni ale pielii.
In unele cazuri, care ar trebui sa fie evaluate de un medic, durerea renala si pietrele la rinichi pot fi atenuate cu o infuzie de fructe de padure si frunze de vasc. Aplicata in comprese in zona afectata, infuzia de vasc va ajuta la calmarea disconfortului si la expulzarea pietrelor.

De asemenea, frunzele macerate timp de aproximativ 12 ore in apa, pana cand amestecul dobandeste o textura oarecum groasa, sunt un remediu foarte eficient pentru picioarele obosite sau dureroase. Vascul este folosit ca un sedativ sau tranchilizant usor, deoarece contine o lectina, viscotoxina, care actioneaza asupra miocardului, o parte a inimii, si favorizeaza dilatarea arterelor si, astfel, echilibreaza ritmul inimii.

Pentru aceeasi proprietate mentionata mai sus, vascul poate ajuta la calmarea durerilor de cap produse de tensiunea nervoasa. Pentru efectele sale vasodilatatoare si antiinflamatoare, este utilizat pentru a dezumfla hemoroizii si varicele. Este, de asemenea, utilizat in tratamente pentru procese reumatice, scleroza multipla, artroza si alte boli de tip degenerativ, deoarece are proprietati imunomodulatoare si antireumatice puternice. Vascul poate ajuta la reglarea colesterolului din cauza proprietatilor sale de scadere a lipidelor. De asemenea, ajuta la eliminarea lichidelor retinute, mai ales daca este combinat cu mai multe plante medicinale. Extractul de vasc, tinctura, infuzia, pulberile si sucul proaspat de plante sunt de obicei consumate.

Scurt istoric despre vasc
Originea utilizarii vascului ca sursa de traditii dateaza din secolul al XVII-lea, cand vascul se folosea ca o planta magica si sacra, pentru capacitatea sa de a ramane verde pe tot parcursul sezonului. In secolul al XVIII-lea i s-a atribuit un sens romantic: se spunea ca o tanara de varsta maritabila nu putea refuza un sarut sub o planta de vasc, care ar fi, de asemenea, inceputul unei povesti de dragoste.

Traditia s-a raspandit rapid si in cele din urma a devenit echivalentul unei cereri de casatorie si al unui semn bun. Aceasta traditie se pastreaza si in zilele noastre, vascul regasindu-se in casele romanilor, de revelion. Conform traditiei noastre, toti indragostitii trebuie ca in noaptea dintre ani, sa se sarute sub vasc. Pentru preotii celti, era o planta importanta, ce oferea protectie impotriva bolilor. Alte culturi din Europa de Nord au asociat vascul cu forta masculina, fiind utilizat ca un simbol al fertilitatii si vitalitatii.

Cum sa ai un organism sanatos cu ajutorul unei diete. Cum te poate ajuta ceaiul de vasc

Pentru un organism echilibrat este important sa urmam cateva reguli de baza. Prima si cea mai importanta este modul de preparare al alimentelor, care trebuie sa excluda prajirea acestora. De asemenea, proteina animala trebuie consumata cat mai devreme, cu minim 8 ore inainte de culcare, pentru a avea timp sa se digere, motiv pentru care cina trebuie sa fie bazata pe supe de legume sau salata de cruditati. Este obligatoriu sa facem minim 30 de minute de miscare fizica in fiecare zi. Organismul are nevoie de hidratare atat inainte, in timpul, cat si dupa sport, astfel eliminand mai repede toxinele si favorizand arderile. 

Micile pofte alimentare devin nevinovate daca sunt consumate in primele 3 ore dupa antrenamente, deoarece acum metabolismul ramane crescut cu 25%, iar corpul continua sa arda lipide pentru a reface depozitele de glicogen. De o importanta majora pentru persoanele care urmeaza o dieta si fac miscare fizica este Sport trio lysi, un supliment alimentar pe baza de vitamine si minerale cu rol esential in sustinerea sanatatii cardiovasculare, a nivelului optim de energie, dar si cu efecte benefice in arderea grasimilor si combaterea poftelor alimentare. Pe de alta parte, sunt necesare minim 7-8 ore de odihna pentru refacerea organismului.

Cum sa tii la distanta bolile cardiovasculare

Articole similare
Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii

Rostopasca este o planta perena, cu tulpini fragile si frunze mari, impartite in segmente ovale, lobate sau dintate. Mai multe studii clinice au indicat posibila utilitate a unora dintre substantele continute in planta sau a extractelor complete ale acesteia intr-o mare varietate de procese, de la amigdalita copilariei la sindromul imunodeficientei dobandite si chiar ca antibiotic.

7 mai 2024
Edited 7 mai 2024
citește articolul
Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate

Frunzele se recolteaza in luna iunie si se usuca la umbra. Scoarta de pe radacina si tulpina se recolteaza in martie-aprilie, care se usuca la soare la temperaturi mari. Fructele se strang in perioada septembrie-noiembrie, cand ajung la la maturitatea deplina. Acestea se usuca artificial la temperaturi de 50-60°.

3 aprilie 2024
Edited 5 aprilie 2024
citește articolul
Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir

Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compozitia lor chimica au proprietati farmaceutice si sunt folosite in terapeutica umana de mii de ani. Valoarea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active si actiunea lor pe care o exercita asupra organismului.

10 ianuarie 2022
Edited 18 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina